Mucha en Lendl, kent U ze nog?

Gepubliceerd op 15 augustus 2020 om 14:06

Zou Mucha ooit getennist hebben? Ivan Lendl heeft wel zijn kunst in huis.

Sinds mijn 10e ben ik tennis gaan kijken op TV. Voor mijn tiende snapte ik het spelletje niet en vond ik het irritant. Beetje heen en weer slaan, dan sloeg iemand mis en de tegenstander had een punt. Nou ja, niet 1 punt, maar 15 of 30 of 40. Blijft tot de dag van vandaag voor mij de meest bizarre telling in de sport. Neemt niet weg dat ik dat gele balletje wel meer ben gaan volgen.
 
Begin jaren tachtig had je Jimmy Connors, John McEnroe, Ivan Lendl en die grappige Fransman Yannick Noah, die in 1983 als laatste Fransman Rolland Garros weet te winnen. Daar kon je nog eens om lachen op de baan in tegenstelling tot Ivan Lendl, de o zo serieuze Tsjecho-Slowaak, die tot de dag van vandaag nooit heeft gelachen in zijn leven.

Mucha, een Fransman uit Parijs? Of toch niet......

In de zoektocht naar onbekend terrein in Praag voor mijn volgende trip, kwam ik terecht bij Mucha. Net zoals bij veel componisten, ken je het werk wel, maar de naam niet. Als je op Mucha - geen componist - googled zie je verschillende affiches, die hij heeft gemaakt in de ruim twaalf jaar, dat hij in Parijs woonde. En die kwamen mij wel heel bekend voor.

In 1887 vertrok hij naar de hoofdstad van Frankrijk, nog net voordat de Eiffeltoren Parijs maakte tot het Parijs van nu. Denk je aan Parijs, dan denk je aan de Eiffeltoren. Waar dacht Mucha toen aan? Parijs, dat is de Notre Dame of de Champs Elyssees? Het is aannemelijker dat Mucha om "kunst"-redenen naar Parijs trok, maar dat terzijde.

Uiteraard heb ik ook op Mucha gegoogled en altijd gedacht dat dit een Fransman was. Pas als je weet dat onderstaande affiche een Mucha is, dan zie je de handtekening van Mucha. Het is niet het eerste wat in het oog springt, nietwaar?!

Ok, maar wat is nu het bruggetje tussen tennis en Mucha? Ivan Lendl blijkt een privé-verzameling posters te hebben van Mucha. Deze collectie komt na jaren van rondzwervingen over de wereld na zeven jaar weer terug in Praag, in de Obecní dům. En niet alleen dat, de gehele collectie van Mucha wordt met een moderne twist tot leven gebracht.

Deze komt dus op mijn Prague to do list te staan!

Hier de link naar het gehele artikel.

Jeroen Loves Prague

Lees ook:

Het Mucha Museum

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.