Het Strahov klooster

Het Strahov klooster is een van de bezienswaardigheden, die je bijna niet tegenkomt in reisblogs over Praag. Eigenlijk is dat wel fijn, want dan blijft het er lekker rustig. Het serene complex ligt tussen de Praagse Burcht en de Petrin heuvel en omvat meerdere pareltjes, waaronder de Strahov bibliotheek en de Kerk van de hemelvaart van de Maagd Maria.

Het Strahov klooster is het oudste premonstratenzer klooster in Bohemen, gesticht in 1140 door Jindřich Zdík, Bisschop Johannes van Praag en Vladislaus II, Hertog van Bohemen. Het is een van de belangrijkste architecturale monumenten in de Tsjechische Republiek. In 1258 werd het oorspronkelijk klooster door brand beschadigd en volledig vernieuwd.

Het huidige barokke uiterlijk dateert uit de tweede helft van de 17e tot de 18e eeuw. Na 1990 is het klooster gerestaureerd. 

Het complex is gratis toegankelijk, maar voor de Strahov bibliotheek betaal je entree.

Strahov bibliotheek

De bibliotheek van het Strahov klooster is een van de meest waardevolle en best bewaarde historische bibliotheken, de collecties tellen bijna 300.000 volumes. Het oudste boek is het Strahov-evangelie uit 860.

Het is verdeeld in twee zalen, de classicistische filosofische zaal en de barokke theologische zaal.

Je koopt een kaartje binnen bij de entree (alleen contant). Daarna ga je de trap omhoog en kom je in de souvenirshop. Vervolgens loop je door een gang met een aantal museumstukken, zoals oude wapens, een opgezette Dodo, andere opgezette dieren en een aantal oude geschriften.

Helaas mag je de twee zalen niet betreden en officieel mag je geen foto's nemen, maar de bewakers zien het graag door de vingers.

Voor Praagse begrippen is het een prijzig kaartje.

Ingang van de Strahov bibliotheek

Oude wapens in het kleine museum

De Theologische Zaal 

Het oudste deel van de huidige bibliotheek, de zogenaamde Theologische Zaal, werd in 1671–1674 gebouwd, onder leiding van abt Jeroným Hirnheim.

De zaal herbergt voornamelijk theologische literatuur, het grootste deel van de noordelijke muur is bedekt met verschillende edities van de Bijbel.

Boven de planken zie je vergulde houten uitgesneden ornamenten met houten schilden met daarop een tekst. Dit is het eerste hulpmiddel voor de bibliotheek, want de afbeeldingen in houten cartouches met opschriften gaven het soort literatuur aan dat in de schappen lag.

De plafondfresco's van de Strahov-monnik Siard Nosecký dateren van 1721-1727. Symbolisch en op basis van citaten uit de Bijbel (vooral uit het Boek der Spreuken) en deels uit de filosofische verhandelingen van de stichter van de zaal, abt Hirnheim, demonstreerde hij daarop de ware wijsheid die de mens verwerft door vroomheid, vrees voor God. 

Je ziet de centraal opgestelde wereldbollen uit de werkplaats van de Amsterdamse familie Blaeu uit de 16e en 17e eeuw. Deze cartografenfamilie begon met Willem Jansz Blaeu (1571-1638), die zich rond 1595 bij de Deense wetenschapper Tycho Brahe (begraven in Praag) bekwaamde in het maken van nautische instrumenten en globes, waarin hij in Amsterdam een handel begon. 

De Theologische zaal met de globes van de familie Blaeu

De Filosofische Zaal

De filosofische zaal, met afmetingen van ongeveer 10 x 32 m, strekt zich uit over twee verdiepingen van het gebouw en heeft ongeveer halverwege een galerij. Deze voormalige graanschuur werd in de jaren 1783-1785 omgebouwd tot bibliotheek.

In 1792 werd het zo aangepast dat het meubilair van de bibliotheek van het in 1784 opgeheven Louka klooster van Znojmo, hierheen kon worden verplaatst.

Het plafondfresco dat de Geestelijke ontwikkeling van de mensheid uitbeeldt, werd in 1794 geschilderd door de Oostenrijkse Franz Anton Maulbertsch. Het schilderij geeft in het kort de ontwikkeling weer van wetenschap en religie in hun wederzijdse beïnvloeding en zoektocht vanaf de vroegste tijden tot de tijd van de oprichting van de hal. Het uitgangspunt en het vinden van ware wijsheid ligt in het christendom. Als garantie voor deze zoektocht wordt Gods Voorzienigheid, omringd door deugden en ondeugden, in het midden van het schilderij geplaatst.

Het originele meubilair van de Louka-bibliotheek is gemaakt door een timmerman Jan Lahofer uit Tasovice, die ook de kasten met zijn helpers demonteerde en weer in elkaar zette in de nieuw gebouwde Strahov-hal.

Basiliek van de Hemelvaart van de Maagd Maria

Naast de Strahov bibliotheek ligt de Basiliek van de Hemelvaart van de Maagd Maria en werd in 1140 gesticht door leden van de Premonstratenzer Orde.

In 1742 werd de kerk verwoest door bombardementen tijdens het Beleg van Praag en is daarna herbouwd. Het is tot op de dag van vandaag in deze architectonische vorm bewaard gebleven. 

De kerk wordt gekenmerkt door twee hoge slanke torens, die de omgeving domineren.

Enkele beroemde organisten hebben hier gewerkt. In 1787 improviseerde Wolfgang Amadeus Mozart op het plaatselijke orgel. Het originele orgel is na 1900 vervangen.

Toegang: gratis, tot aan het gesloten hek.

Uitzicht op de kerk

De schitterende fresco's op het plafond van de kerk.

Pivovar Strahov

Als je dan toch in de buurt bent, neem dan een pivo op het terras van de Strahov brouwerij, tegenover het klooster. De naam doet vermoeden dat het een oude brouwerij is, maar ze tappen hun zelf gebrouwen Sint Norbert bier pas sinds 2000.

Je kunt er ook traditioneel Tsjechisch lunchen of dineren, bijvoorbeeld Svíčková (lendebiefstuk in heerlijke roomsaus) of guláš (goulash) met dumplings.

Prijzen liggen aanzienlijk hoger dan de "gewone" biertjes in Praag:

  • St. Norbert Amber Lager (5,3 %) : 68 kronen voor 0,4 l 
  • St. Norbert IPA (6,3%) : 80 kronen voor 0,4 l
  • St. Norbert Anniversary Lager (4,6%) : 68 kronen voor 0,4 l
  • St. Norbert Session Hazy IPA (4%) ​: 80 kronen voor 0,4 l
  • St. Norbert One Last Beer (10%) : 90 kronen voor 0,3 l
  • St. Norbert Double Hazy IPA (7,5%) : 80 kronen voor 0,3 l

Ter vergelijk: een halve liter Pilsner Urquell kost nog geen 50 kronen in Praag en dat is dan meestal het duurste biertje van de kaart. 

De Strahov brouwerij

St. Norbert uit de tap

Wat bevindt zich nog meer in de buurt van het Strahov klooster:

  • het Miniatuurmuseum: miniatuurkunst door een microscoop
  • de Miro galerij: met tijdelijke tentoonstellingen met werken van onder andere Salvador Dali en Pabo Picasso
  • Hotel Monastery
  • Restaurant St. Norbert
  • Zuil van St. Norbert uit 1631: op de zuil staat Sin Norbert met een monstrans in zijn rechterhand en een kruis in zijn linker. Onder zijn rechtervoet ligt het lichaam van de ketter Tanchelm.

De zuil met Sint Norbert

  • Zuil met Ecce Homo uit 1899, maar pas in 1910 op de zuil geplaatst
  • Op de binnenplaats van het klooster staat een bronzen beeld van een leeuw. Het beeld werd in 1936 gemaakt door de Tsjechische beeldhouwer Bohumil Kafka. Het is een afgietsel van een model dat deel uitmaakte van een groot monument voor de Slowaakse astronoom, generaal en politicus Milan Rastislav Štefánik. De leeuw met een schild erop symboliseerde de Tsjechoslowaakse legioenen geleid door MR Štefánik in de Eerste Wereldoorlog. Een standbeeld van MR Štefánik staat op de Petrin heuvel.

Het bronzen beeld van de leeuw

Het Strahov klooster op de kaart

Naar de Praagse Burcht: 1 km

Naar de Sint Vitus Kathedraal: 1,2 km

Naar de Karelsbrug: 1,7 km

Naar de Astronomische Klok: 2,7 km

Naar de Petrin-uitkijktoren: 850 meter

Bronnen:

  • kudyznudy.cz/aktivity/knihovna-strahovskeho-klastera-druha-nejstarsi-c
  • klasterni-pivovar.cz/beers
  • drobnepamatky.cz/node/22018
  • strahovskyklaster.cz

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen