Het Mucha Museum

Gepubliceerd op 7 augustus 2021 om 19:22

Het Mucha Museum in Praag is het enige museum ter wereld, dat gewijd is aan de Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha. In dit kleine museum bevinden zich enkele expositieruimten en een museumshop. Je ziet zijn schitterende reclameposters met 'zijn' weelderige dames. Mucha wist als één van de eersten reclames tot kunst te verheffen.

Het museum stond al eerder op mijn to do list, maar het was er nog niet van gekomen. Woensdag 7 juli 2021, op een rustige ochtend in het door Corona geteisterde Praag, ben ik naar Panská gewandeld. Dat ligt op driehonderd meter van het Wenceslasplein.

Mucha Museum in Panska

Bij binnenkomst werd ik vriendelijk opgevangen door een alleraardigst, beetje verlegen, studente van een jaar of twintig. Druk was het er niet, een understatement, want ik was de enige. Of ik een kaartje kon kopen. Dat was uiteraard geen probleem en ze wenste me veel plezier. In het Mucha Museum vind je naast ieder werk een korte uitleg in het Engels en in het minder toegankelijke Tsjechisch.

Een Mucha fan zal weinig uitleg nodig hebben, want zijn werk spreekt tot de verbeelding. Voor degenen, die weinig tot niks over hem weten, volgt hier enige info.

Het leven van Alfons Mucha

Alfons Mucha werd geboren in Moravië (het huidige Tsjechië) op 24 juli 1860.

Hij is vooral bekend als tekenaar en graficus. Aan de kunstacademie in München leerde hij ook schilderen. Na het afronden van deze opleiding vervolgde hij zijn studie in Parijs en vestigde hij zich in de hoofdstad van Frankrijk. Dat is waarschijnlijk de reden, dat ik Alphonse Mucha voor een Fransman heb gehouden.

Samenwerking met Sarah Bernardt

Na zeven jaar brak hij door met zijn werk, dankzij een samenwerking met de toen wereldberoemde actrice Sarah Bernardt. Zijn affiche voor het toneelstuk Gismonda (1894-1895) maakte hem in één klap wereldberoemd. De Franse actrice van Nederlandse komaf, was zo tevreden over Mucha's werk dat zij hem een contract voor zes jaar aanbood.

Hoe kreeg Mucha de opdracht

Het verhaal speelde zich af met kerst 1894. Mucha deed een gunst voor een vriend en corrigeerde proefdrukken bij de drukkerij van Lemercier toen Sarah Bernhardt de drukker belde met een dringende bestelling voor een nieuwe poster voor Gismonda. 

Alle artiesten die normaal voor Lemercier werkten, waren op vakantie en dus wendde hij zich tot Mucha. Een vraag van "de goddelijke Sarah" kon niet worden genegeerd. De poster die Mucha produceerde was revolutionair in zijn genre. De lange, smalle vorm, de zachte pastelkleuren en de stilte van de figuur - gevangen in een bijna levensgrote vorm - zorgde voor een gevoel van waardigheid en zwaartekracht dat opzienbarend was. De poster werd zo populair bij het Parijse publiek dat  verzamelaars de biljetplakkers zouden hebben omgekocht om het te bemachtigen. Anderen haalden de posters zelfs 's nachts uit de reclameborden.

Gismond

Na zijn Parijse periode vertrok Mucha in 1906 naar de Verenigde Staten waar hij als leraar werkte en tegelijkertijd een aantal portretten schilderde. In 1910 keerde hij definitief terug naar zijn vaderland en legde zich toe op posters met Slavische onderwerpen als folklore, Sokol en zijn meesterwerk.

De schilderijen van Alfons Mucha en het Slavisch epos

Pas in het begin van de twintigste eeuw verandert de stijl van Mucha en heeft hij een droom. Hij wil de geschiedenis van de Slaven op het doek vastleggen en wendt zich tot olieverfschilderijen op groot formaat.

Het schilderij 'Ster' (ook bekend als 'Woman in the Wilderness' uit 1923) toont aan dat Mucha over grote vaardigheid beschikte in dit genre. Hij combineerde realisme en symboliek om iets buitengewoons en uitdagends te creëren, meer dan louter een voortzetting van de traditie van de historische schilderkunst.

Woman in the Wilderness, let op de dreigende wolven op de achtergrond

De kunstenaar voltooit in 1928 een cyclus van twintig grootschalige schilderijen die bekend staat als het Slavische Epos. De cyclus toont de mythologie en geschiedenis van de Tsjechen en andere Slavische volkeren. In 1928, na het voltooien van zijn monumentale werk, schonk Mucha de cyclus aan de stad Praag op voorwaarde dat de stad er een speciaal paviljoen voor zou bouwen. Tot op heden is dit nog niet gebeurt en ze zijn dan ook niet te zien in dit museum. Ze bevinden zich in Moravský Krumlov.

Inhoud van het Mucha musem

In het enige museum, dat gewijd is aan de werken van Mucha zijn de volgende secties te zien:

  • Decoratieve panelen
  • De Parijse posters, mijn persoonlijke favorieten
  • Documenten Decoraties 
  • De Tsjechische affiches 
  • Olie schilderijen 
  • Tekeningen, foto's en persoonlijke memorabilia van de kunstenaar.

Loop in het Mucha museum langs zijn affiches, schilderijen en enkele schetsen van de ramen van de Praagse Burcht. Je zult merken dat zijn kunst toegankelijk is, dat de contrasterende kleuren en de verleidelijke blikken in de ogen van de vrouwelijke schoonheden een lust voor het oog zijn.

Mucha verstopt op subtiele wijze symboliek in de details op de achtergrond. Kijk dus niet alleen naar de dames...

I-Mucha

In een klein uurtje ben je door het museum heen en heb je de werken van Mucha gezien. Kun je er geen genoeg van krijgen ga dan naar het moderne I-Mucha in de Obecni Dum op het Náměstí Republiky

Dankzij state-of-the-art technologieën komen de werken van Alfons Mucha daar letterlijk tot leven door eersteklas animaties. Revolutionaire computerprogramma's blazen Alfons Mucha zelf en de personages uit zijn werken, waaronder Slavisch Epos, leven in.

Bekijk hieronder de trailer:

Mucha Museum

Panská 7, Praag

Openingstijden: ma t/m zo van 10.00 - 18.00 uur

Kaartjes zijn te koop in het museum of online.

www.mucha.cz/en

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.