Ďáblice Begraafplaats

De Ďáblice begraafplaats - Duivelsbegraafplaats - ligt ver buiten het centrum en is een niet opvallende en alledaagse begraafplaats. De Grote Begraafplaats is tussen 1912 en 1914 gebouwd in kubistische stijl en is de een na grootste begraafplaats in Praag. De schoonheid ervan ligt niet per se in de graven zelf, maar in de verhalen achter de graven. 

Op deze begraafplaats kom je hoogst waarschijnlijk alleen terecht, als je je hebt verdiept in het verhaal van de moord op nazi-officier Heydrich, dat zich afspeelde in mei en juni 1942.

Graven van de zeven parachutisten van Operatie Anthropoid

Op de begraafplaats liggen vermoedelijk de lichamen van de zeven parachutisten, die hun leven hebben gegeven tijdens operatie Anthropoid. De stoffelijke resten van onder andere Jan Kubiš en Jozef Gabčík zijn begraven in een algemeen massagraf.

Wanneer je het verhaal van operatie Anthropoid nog niet kent, lees dan eerst onderstaande blogs of lees het boek van Laurent Binet - HhhH.

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3

Massagraven en het graf van KH Frank

Bovendien worden hier sinds 1943 de stoffelijke overschotten van niet-geïdentificeerde personen, zelfmoorden, lijken na autopsies , enz. begraven in massagraven.

Verschillende geëxecuteerde nazi-misdadigers, zoals KH Frank, liggen hier begraven in ongemarkeerde graven.

"Na de aanslag op Heydrich in juni 1942 werd Frank gepasseerd en werd Kurt Daluege rijksprotector. Uit wraak voor de aanslag op Heydrich werden onder verantwoording van Frank en Daluege de Tsjechische plaatsen Lidice en Ležáky verwoest en de bevolking van deze plaatsen voor een groot deel vermoord.

In augustus 1942 werd Frank benoemd tot Minister van Staat en Rijksminister van Bohemen en Moravië. In juni 1943 werd hij bevorderd tot SS-Obergruppenführer und General der Waffen-SS und der Polizei.

Op 30 april en 1 mei 1945 maakte Frank bekend dat iedere opstand zou eindigen in een zee van bloed. Hij hield woord. Van 5 mei tot 8 mei kwam Praag in opstand, hetgeen resulteerde in 3000 doden. Op 9 mei 1945 arriveerde het Rode Leger en werd de Duitse bezetting beëindigd.

Op 9 mei gaf Frank zich in Pilsen over aan het Amerikaanse leger. Hij werd uitgeleverd aan Tsjechoslowakije en in maart en april 1946 berecht. Onder andere vanwege zijn aandeel in de verwoesting van Lidice werd Frank ter dood veroordeeld. Op 22 mei 1946 werd hij voor 5000 toeschouwers op de binnenplaats van de Pankrác-gevangenis in Praag opgehangen."

Slachtoffers van het communisme

In het centrale deel bevindt zich een erebegraafplaats van Joegoslavische en Italiaanse partizanen uit de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van de Praagse Opstand (mei 1945).

In het noordelijke deel van de begraafplaats bevindt zich een erebegraafplaats voor geëxecuteerde en gemartelde slachtoffers van het communisme in de jaren vijftig, opgericht in de jaren negentig . 

Tot 2014 lag Josef Toufar , een katholieke priester die in 1950 in voorlopige hechtenis stierf, hier begraven in een massagraf (opgegraven in 2014 en begraven in zijn parochie in Číhošt op 12 juli 2015).

Gedenksteen voor de slachtoffers van het communisme

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen