Het Nationaal Theater in Praag, een historische parel

Het Nationaal Theater in Praag is een van de beroemdste theaters in Tsjechië. Het neorenaissance theatergebouw van Josef Zítek op de hoek van de Národní trýda en de Masaryk-dijk in Nové Město, een nationaal cultureel monument, is een van de belangrijkste gebouwen van het land, vanuit cultureel, historisch en  puur architectonisch oogpunt.

Het is een van die gebouwen in Praag, die mij blijven fascineren. Het straalt grandeur uit met de Gouden Kroon op het dak, dat 's nachts mooi verlicht en van grote afstand te zien is. De sculpturen op de zijkanten  van het gebouw maken het plaatje compleet.

Verliefd op Praag duikt de boeken in op zoek naar informatie. 

Alleen de buitenkant is al de moeite waard.

Geschiedenis van het Nationaal Theater

Geschiedenis
Het Nationaal Theater, in het Tsjechisch bekend als 'Národní divadlo', staat als een embleem van culturele trots en historische betekenis in het hart van Praag.

De oorsprong ervan dateert terug tot het midden van de 19e eeuw, toen de Tsjechische bevolking verlangde naar een podium voor hun eigen taal en cultuur, los van de overheersende Duitse en Oostenrijkse invloeden, de Tsjechische nationale wedergeboorte.

Het idee van een Tsjechisch nationaal theater was geboren en na een inzamelingsactie onder de bevolking werd in 1868 de eerste steen gelegd. Hoeveel mensen daarbij aanwezig waren, geeft de trots van de natie aan.

De eerste steen wordt gelegd in 1868

Opening en brand

Het Nationaal Theater werd voor het eerst geopend op 11 juni 1881 ter ere van het bezoek van kroonprins Rudolf (de enige zoon van keizer Franz Joseph I en Elizabeth van Beieren, beter bekend als Sisi) met de première van Smetana's Libuše, dat begin jaren zeventig van de negentiende eeuw voor de gelegenheid werd gecomponeerd.

Er zouden elf concerten volgen voordat het gebouw werd gesloten om de werkzaamheden te voltooien.

In het midden van de concertreeks, op 12 augustus 1881, ontstond er een brand die het dak, de zaal en het podium van het theater verwoestte.

De brand werd opgevat als een "landelijke ramp" en leidde tot een enorme inzet voor nieuwe collecties: in 47 dagen werd een miljoen gulden opgehaald. In totaal heeft 45% van de Praagse bevolking bijgedragen aan de inzameling.

Het gerestaureerde theater werd op 18 november 1883 opnieuw geopend met een uitvoering van Smetana's Libuše.

Architectuur

Het architecturale meesterwerk, ontworpen door de Tsjechische architecten Josef Zítek en Josef Schulz, vertegenwoordigt een prachtige neorenaissancestijl. De façade wordt gesierd door schitterende details, klassieke zuilen en beelden die de grootsheid van de Tsjechische cultuur weerspiegelen. Boven de hoofdingang zie je de beelden "Apollo en de Negen Muzen" van Bohuslav Schnirch.

Aan de kant van de Moldau staan twee beeldengroepen (dans en muziek) en vier losstaande beelden (opera, drama, geschiedenis en poëzie).

Het beeld van de Dans allegorie

Het beeld van de Muziek allegorie

Paard en wagen

Wanneer je omhoog kijkt, zie je dat het dak van het Nationale Theater versierd is met twee bronzen sculpturen. Ze worden "triga's" genoemd. Dit zijn wagenspanners met drie paarden, gemend door de gevleugelde godin van de overwinning Victoria/Nike. Ze zijn in 1911 geplaatst.

Ze ondergingen verschillende renovaties en ooit hadden de paarden beton in de achterpoten gestort om mogelijke bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog te weerstaan.

Bij mooi weer kan je de triga's direct vanaf het terras bekijken, tijdens een pauze van de voorstelling die je bijwoont. Je kunt ze ook van dichtbij bekijken tijdens een rondleiding door het Nationaal Theater (aanrader).

Een van de triga's

Vanaf het terras zijn de triga's indrukwekkend

Het interieur is niet minder indrukwekkend, met weelderige versieringen, een weelde aan goudaccenten en prachtig gedecoreerde plafonds. De grote zaal, met zijn weelderige rode fluwelen stoelen en indrukwekkende kroonluchters, biedt een majestueuze ambiance voor elk optreden.

Balkonloges met links de presidentsloge

Hoe kun je het gebouw zien?

Je kunt er nog zoveel over lezen, maar je zult met eigen ogen moeten zien hoe mooi het is. Dat kan op verschillende manieren:

Het Nationaal Theater in Praag is veel meer dan alleen een architectonisch meesterwerk; het is een levendig symbool van culturele erfenis en nationale trots. Door de eeuwen heen heeft dit monument de veerkracht en de geest van het Tsjechische volk weerspiegeld, en het blijft een onschatbare schat in de wereld van kunst en theater.

Of je nu een liefhebber bent van opera, ballet, theater of gewoon de pracht van historische architectuur waardeert, een bezoek aan het Nationaal Theater in Praag is een onmisbare ervaring die je onderdompelt in de prachtige Tsjechische cultuur en geschiedenis.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen