Smetana en Tom & Jerry

Gepubliceerd op 1 augustus 2020 om 10:43

Wijsheid komt met de jaren. Klassieke muziek ook.

Klassieke muziek was tot voor kort voor mij nog een (Karels)brug te ver. Slechte woordspeling, maar hij moest erin. Niet dat ik sommige composities niet mooi vond, maar het was niet iets waar ik voor ging zitten. Hedendaagse (pop)muziek, daar stond ik mee op en daar ging ik mee naar bed. Nog steeds eerlijk gezegd, maar door de liefde voor Praag, ben ik me ook gaan verdiepen in de Tsjechische cultuur. Dan kom je automatisch uit bij de geschiedenis, architectuur, kunst en muziek van het land. Muziek zie ik zelf niet in de categorie kunst, maar die discussie verlies ik geheid van een kunstkenner!

Tom en Jerry

Wanneer je op google zoekt naar Tsjechische componisten, dan kom je uit bij Antonín Dvořák, Bedřich Smetana en Leoš Janácek. Die eerste kende ik van naam al sinds mijn eerste Praag reis, maar de andere twee........geen idee. Dan ga je zoeken en stuitte ik op een video van de muziek van Smetana. En zoals vaker bleek achteraf dat ik het wel kende. Misschien omdat het gebruikt is in Tom en Jerry of voor een reclame?! Maar wie het dan is, dat staat niet vermeld en is ook op dat moment niet relevant, want je wilt gewoon zien dat Jerry Tom weer te slim af is.

Vltava

Liefde maakt blind en toen ik zag dat Smetana een compositie had geschreven, de Vltava (de Moldau) genaamd, moest ik dit meesterwerk beluisteren. Voordat ik het had gehoord, wist ik dat het mooi moest zijn. Want de Vltava stroomt door Praag, Praag is mooi, dus moest dit stuk ook mooi zijn. En luister zelf maar........geen woord van gelogen. Er staan verschillende versies op YouTube, maar deze vind ik tot nu toe de mooiste.

De volgende keer dat ik bij mijn mooiste plekje van Praag zit of sta, doe ik mijn oortjes in en luister ik ruim 12 minuten naar de muzikale stroomversnellingen van de Vltava.

Laat de tranen maar komen.

Update 3-8-2020

Twee dagen na het schrijven van deze blog kom ik erachter, dat mijn mooiste plekje van Praag helemaal samenkomt met Bedrich Smetana. Toeval?

Jarenlang heb ik me afgevraagd wat de gebouwen in het midden op de foto zijn. Nooit opgezocht, terwijl ik regelmatig op google maps zit om mijn tripjes uit te stippelen. Wat blijkt?

Waar de mooie wilg staat, staat het beeld van Smetana en het gebouw erachter is het museum dat geheel in het teken staat van deze componist. Zit nu met tranen in mijn ogen weer te luisteren naar Vltava.......

 

Kan niet wachten...........Jeroen loves Prague en Smetana!!!

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Hester
4 jaar geleden

Is dat dezelfde ‘Moldau’ die ik in de brugklas kreeg? Beginnend met 2 fluiten: het ontspringen van de Moldau bij de bron. En dan onderweg de boerenbruiloft ergens lang de oever en verderop de stroomversnelling..... de hele uitleg is vast ergens te vinden

Ronnie
4 jaar geleden

Weer een mooi stuk. Tsjechië heeft een rijke geschiedenis, ook muzikaal.
Momenteel is er in Brno het Leoš Janáček muziekfestival. De stad staat vol met kartonnen beelden van hem.
Ik kende de goede man ook niet, maar het is een grootheid. :) En hij woonde in Brno...

https://brnodaily.com/2020/09/28/culture/figurines-of-janacek-in-the-streets-of-brno-connect-people-with-his-music/