De bezienswaardigheden van Praag

De meeste bezienswaardigheden van Praag liggen binnen een straal van vijf kilometer in de historische binnenstad. Er zijn meer dan honderden plekjes die het zien en vermelden waard zijn. Wat Praag bijzonder maakt, is dat het centrum grotendeels autoluw is. Dit geeft de stad een authentieke en rustige sfeer, ondanks de vele toeristen. De cultuur zie en proef je aan alles wanneer je door de stad loopt. Praag ademt geschiedenis.

Wanneer je weinig tijd hebt om Praag te leren kennen, zorg er in ieder geval voor dat je onderstaande bezienswaardigheden hebt gezien. Dan heb je zelfs na één dag al een geslaagde Stedentrip. Wanneer je de Gouden Mijl bewandelt, dan kom je veel van de bezienswaardigheden vanzelf tegen. Met een Praag Cool Pass zijn de meeste bezienswaardigheden "gratis" te bezoeken.

Praag voor beginners begint hier, Praag voor gevorderden vind je op de rest van de website.

Powered by GetYourGuide

De Astronomische Klok

De Astronomische Klok uit het begin van de vijftiende eeuw bevindt zich op het Oudestadsplein. Ieder heel uur verzamelen drommen toeristen zich voor een schouwspel, dat je een keer gezien moet hebben. Zorg ervoor dat je op tijd bent en een plekje hebt voor een mooie foto. Binnen een minuut is het voorbij.

Lees meer over de Astronomische klok

Bekijk hier de legende van de Astronomische Klok.

De Astronomische Klok, foto VOP


De Praagse Burcht

De Praagse Burcht is het grootste kasteelcomplex ter wereld en dient als de officiële residentie van de Tsjechische president. Het werd in de 9e eeuw gebouwd en door de eeuwen heen uitgebreid en verbouwd. Het bevat verschillende pareltjes, waaronder de Sint-Vituskathedraal, het Oud Koninklijk Paleis en de St. George-basiliek. Het is een belangrijk symbool van Tsjechische nationale trots en wordt beschouwd als een van de mooiste architectonische bezienswaardigheden van Praag.

Lees meer over de Praagse Burcht

De Praagse Burcht, foto Milan Bachan Bahy


Sint Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is de belangrijkste kathedraal van Praag en is gewijd aan de heilige Vitus. Het is gelegen in het hart van de Praagse Burcht en is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Je ziet de kathedraal van kilometers afstand al boven de burcht en de stad uitsteken. 

Het is gebouwd in gotische stijl en heeft een rijke historie, waaronder de kroning van veel Boheemse koningen. Het is een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, religie en architectuur.

Koop een kaartje als het rustig is en geniet.

Lees meer over de Sint Vituskathedraal

Sint Vituskathedraal


Powered by GetYourGuide

De Karelsbrug, een van de mooiste bruggen ter wereld

De Karelsbrug is de oudste nog bestaande brug van Praag. De eerste steen werd gelegd in 1357, dankzij Karel IV. Op weg naar de Praagse Burcht loop je hier automatisch overheen, wanneer je de Gouden Mijl andersom loopt. De brug is betoverend mooi door de beeldengroepen, het uitzicht en door haar geschiedenis. Wie hebben hier allemaal gelopen in 1390, 1621, 1848, 1942 of 1968...?

Lees meer over de Karelsbrug

De Karelsbrug, foto Milan Bachan Bahy


De Strahov bibliotheek

Wanneer je na een mooie wandeling door het Petřín park richting de Praagse Burcht loopt, kom je langs het Strahov Klooster. Dit mooie complex ligt daar al negenhonderd jaar en is ondanks vele oorlogen, beschietingen en plunderingen overeind gebleven. Een pareltje binnen het klooster is de Strahov bibliotheek, een van de mooiste bibliotheken ter wereld met geschriften uit de negende en tiende eeuw.

Strahov bibliotheek, foto VOP 2021


Het Wenceslasplein

Het Wenceslasplein is de ader door het centrum van Praag. Het plein is zevenhonderdvijftig meter lang en heeft meer weg van een dreef. Aan weerszijde vind je er winkels, hotels en restaurants. 

Heerlijk om hier te paraderen met uitzicht op het Nationaal Museum.

Wenceslasplein met het standbeeld van Sint Wenceslas voor het Nationaal Museum, foto VOP


Het Nationaal Museum - Národní muzeum

Het Nationaal Museum op de kop van het Wenceslasplein ziet er niet alleen van buiten schitterend uit, maar ook van binnen kom je adembenemend mooie ruimten tegen. Het museum heeft vaste en wisselende exposities. Kijk voor uitgebreide informatie op mijn blogs:

Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Beelden zeggen meer dan woorden

Nationaal Museum, foto VOP


Vyšehrad (Hoge Burcht)

Vyšehrad is de tweede burcht in Praag en biedt genoeg bezienswaardigheden om hier een dagdeel door te brengen. Als je aan de drukte van Praag wilt ontsnappen, bezoek dan dit pareltje. Je komt er weinig toeristen tegen, omdat het voor dagjesmensen uit de route ligt. Het uitzicht is spectaculair.

Binnen de burcht liggen:

  • Rotunda van Sint Martinus
  • Petrus en Paulusbasiliek
  • Kazematten

Neem zeker een kijkje op de een van de mooiste begraafplaatsen van Praag, naast de kerk. Hier liggen oa. Mucha, Smetana en Dvořák begraven.

Lees meer:

Uitzicht op Vyšehrad, foto VOP


Powered by GetYourGuide

Obecní dům - Gemeenschapshuis

Op het Náměstí Republiky ligt het schitterende Art Nouveau gebouw Obecní dům uit 1912. Het zit vast aan de Kruittoren. In deze magnifieke architectonische parel bevinden zich restaurants, cafés en de schitterende Smetana concertzaal. Wanneer je van klassieke muziek houdt, koop dan een kaartje voor een van de vele concerten die hier worden gehouden.

De expositie I-Mucha, een virtuele tour langs de posters van kunstenaar Mucha, kun je  bezoeken in de Obecní dům. Wil je de posters in het echt zien, bezoek dan het Mucha Museum.

 

obecnidum.cz

imucha.com/en/exhibition

Obecni Dum, foto VOP


Olšany Begraafplaats - Olšanské hřbitovy (1680)

Op de kaart lijkt dit een groot park, maar het blijkt een begraafplaats te zijn. Het ligt wat uit het centrum, maar wil je jezelf even terugtrekken uit de drukte en stilstaan bij het leven en de dood, dan kun je hier zeker een uurtje rondwandelen, op een van de bankjes mediteren of er gewoon "zijn".

Voor mij indrukwekkender dan de Joodse Begraafplaats in het centrum. 

Lees meer over de Olsany Begraafplaats

Praag Olsany Begraafplaats

Olšany Begraafplaats - Olšanské hřbitovy (1680), foto VOP


Bonus: de Joodse Wijk - Josefov

De Joodse wijk ligt in het noorden van het centrum, tussen het Oude Stadsplein en de Moldau en ligt in de wijk Josefov. Vrijwel de gehele wijk valt onder het Joods Museum.

Wanneer je in Praag bent en je weet niet dat er een Joodse wijk is, dan zou het je zo kunnen ontgaan. In het toeristische seizoen (zonder Corona) is het in de hele wijk gezellig druk.

Joods museum

Joodse begraafplaats en de ceremoniële hal

De Oude Joodse Begraafplaats is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de Joodse Wijk en Praag. Deze begraafplaats herbergt duizenden graven, op elkaar gestapeld door ruimtegebrek. De begraafplaats was in gebruik van 1478 tot 1786 en is de oudste nog bestaande Joodse begraafplaats van Europa.

Trivia
Een deel van de videoclip van INXS - Never Tear Us Apart is hier opgenomen.

Praag parken

Klik linksboven op de kaart om de verschillende lijsten te zien.

Praag top 10

Top 10

Praag monumenten en standbeelden

Monumenten of standbeelden

Praag parken

Parken in Praag

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem