Het Roterende Hoofd van Franz Kafka

Het Roterende Hoofd van Franz Kafka bevindt zich in het hart van Praag. Dit fascinerende kunstwerk eert op unieke wijze de geest van de beroemde schrijver. Een surrealistisch meesterwerk dat zowel de "gewone" toerist als bewonderaars van kunst en literatuur betovert.

Het "Roterende Hoofd van Franz Kafka" is een creatie van de kunstenaar David Černý en werd onthuld op 31 oktober 2014. Het bevindt zich op een rustig plein in de wijk Nové Město, tussen het Wenceslasplein en de Legioenbrug.

De sculptuur, met een hoogte van bijna elf meter, stelt het hoofd van Franz Kafka voor, de auteur van enkele bekende werken in de wereldliteratuur, waaronder "De Gedaanteverwisseling" en "Het Proces".

Wat dit kunstwerk echter zo intrigerend maakt, is niet alleen het feit dat het Kafka's hoofd afbeeldt, maar ook de interactieve elementen die het tot leven brengen.

 

Het hoofd roteert en beweegt ieder uur

Het hoofd van Kafka is opgebouwd uit 42 verschillende roestvrij stalen platen, die afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit symboliseert de complexiteit en de diepgang van Kafka's literaire werken, waarin de grens tussen realiteit en absurditeit vaak vervaagt.

Ieder heel uur draait het hoofd gedurende 15 minuten in verschillende standen en eindigt weer in een roerloos gezicht. Zorg ervoor dat je bijtijds een plaatsje bemachtigt om foto's of een filmpje te maken op het normaal zo rustige plein.

Loop om het kunstwerk heen en observeer de veranderende gezichtsuitdrukkingen en contouren van Kafka's hoofd. Soms lijkt het op een serene gelaatsuitdrukking, terwijl op andere momenten het gezicht lijkt te vervormen in een uitdrukking van angst of verwarring. Dit dynamische aspect van het kunstwerk nodigt uit tot reflectie over de gelaagdheid van Kafka's literaire erfenis en de vele interpretaties die zijn werken hebben gekregen.

Foto's van het Roterende Hoofd van Franz Kafka

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem