De mooiste uitzichten van Praag

Naast alle bezienswaardigheden, die de hoofdstad van Tsjechië biedt, kun je op veel plekken uren genieten van een adembenemend uitzicht over de stad. En de meeste zijn gratis toegankelijk. De hoogteverschillen in de stad zorgen voor panorama's en vergezichten van soms wel enkele kilometers. Verliefd op Praag heeft tien mooie uitzichten voor je op een rijtje gezet. Het topje van de ijsberg. 

Tip 1: neem een verrekijker of (zoom)camera mee.

Tip 2: kijk op de kaart (onderaan) voor de locaties

1. Uitzicht vanaf de Moldau

Voor dit schitterende uitzicht hoef je niet te klimmen. Het ligt in het centrum, aan de Smetanovo nábřezi en je kijkt uit over de Moldau naar de Karelsbrug, de Praagse Burcht, en de Petrin heuvel. Leunend op de railing van de kade gaat de rivier aan je voorbij en kun je minutenlang genieten. 

Lees ook:

Praag, 17 bruggen plus 1 wonder: de Karelsbrug

De legende van de Karelsbrug en Jan Nepomucký

Verliefd op Praag is verliefd op dit uitzicht

2. Uitzicht vanuit de zuidelijke tuinen van de Praagse Burcht

In de zuidelijke tuinen van de Praagse Burcht ligt een observatieplatform (Plečnikova Vyhlídka) met een van de mooiste uitzichten over het centrum. De tuinen zijn gratis toegankelijk (indien geopend). Ga lekker zitten op een bankje en laat je ogen afdwalen naar de vele bezienswaardigheden die je vanuit hier kunt zien.

Het observatieplatform geeft je een fantastisch uitzicht over de stad

3. Uitzicht vanaf het Petrin park

Petrin, het schitterende stadspark, geeft je meerdere uitzichten. Het park zelf is al de moeite waard, maar als je dan boven komt, word je extra beloond met kilometers Praag voor en "onder" je. Wil je nog verder kunnen kijken, koop dan een kaartje voor de Petrin uitkijktoren voor een 360 graden panorama. Twee uitzichten licht ik er voor je uit:

a. Uitzicht vanaf Promenáda Raoula Wallenberga, dat ligt voor het Strahov klooster

a. Uitzicht vanaf de Promenáda Raoula Wallenberga

b. Vyhlídková terasa (Vyhlídka) midden op de Petrin heuvel met uitzicht op het Dansende Huis

Wanneer de zon onder gaat, schijnt het over de heuvel op de stad en krijgen de gebouwen langs de Moldau een extra mooie contrastrijke kleur, zoals te zien is op de onderste foto. 

b. Uitzicht vanaf Petrin op het Dansende Huis.

4. Uitzicht vanaf Riegrovy Sady

Achter het Centraal Station ligt Riegrovy Sady, een gezellig recreatiepark. Hier zie je bij mooi weer mensen zonnebaden, frisbeeën of picknicken. Je kunt een biertje drinken in de Biertuin. Houd je van gezelligheid en een mooie zonsondergang, bezoek het park dan op een heldere avond. Samen met de lokale Tsjechen wordt de stad met de honderd torens dan omgetoverd in een stad van Goud.

Bij zonsondergang is Riegrovy Sady de plek om naar de Praagse Burcht te kijken

5. Uitzicht vanaf het Nationaal Monument op de Vitkov heuvel

Een van de hoger gelegen plekken in Praag is de Vitkov heuvel. Aangekomen bij het Nationaal Monument kun je aan drie kanten uitkijken over de stad. 

Uitzicht op Průmyslový palác op het terrein van Výstaviště

6. Vergezicht vanaf Branické skály

Branické skály ligt vlakbij de Moldau ten zuiden van het centrum. De skyline, die je ziet vanaf het observatieplatform, Vyhlida Dobesk, is waanzinnig. Je kijkt uit over Praag en je ziet de flatgebouwen van Bohnice (Praag 8) in de verte liggen. Er ligt hemelsbreed ruim 12 kilometer tussen.

Lees ook:

Waanzinnig uitzicht op de Praagse Burcht

Het uitzicht reikt verder dan twaalf kilometer.

7. Uitzicht vanaf de Botanische Tuinen

Voor natuurliefhebbers is een uitstapje naar de Botanische Tuinen een must. Je kunt er op verschillende manieren komen. Als je van wandelen houdt, begin dan bij het Letna park. Onderweg kom je langs drie pareltjes (Letna park, Stromovka park en het Troja kasteel). Eenmaal aangekomen in de Botanische Tuinen, zie je de route met een beetje fantasie liggen. Je kijkt er namelijk op uit.

Lees ook:

Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Je ziet het Troja kasteel en de Petrin heuvel liggen.

8. Vanuit Letna park

Het lijkt vanuit het Letna park net alsof je boven het midden van de Moldau een foto hebt genomen. De Karelsbrug, de Most Legii (Legioenbrug) en de Jiraskuv Most zijn enkele van de bruggen die je vanuit hier kunt zien liggen. Er zijn meerdere uitkijkpunten op dit langgerekte park, ga in ieder geval naar het Hanavsky Pavilon. 

Lees ook:

Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Bruggen, bruggen en nog eens bruggen vanaf Letna

9. Uitzicht vanaf Vysehrad

Vysehrad, de verborgen schat van Praag, is een absolute aanrader voor wie op zoek is naar geschiedenis, cultuur, natuur en rust. Terwijl je over de Bastion wandelt, kun je genieten van een panoramisch uitzicht en Praag op een geheel nieuwe manier ervaren. Deze minder bekende burcht heeft zoveel te bieden, van zijn fascinerende geschiedenis tot de prachtige omringende natuur. Een bezoek aan Vysehrad belooft een onvergetelijke ervaring te worden, weg van de drukte van de meer bekende toeristische trekpleisters.

Lees ook:

Vanaf Vysehrad kijk je uit op de Moldau

10. Uitzicht vanuit de koepel van het Nationaal Museum

Sinds kort is de koepel van het Nationaal Museum (Národní muzeum) op het Wenceslasplein toegankelijk voor publiek. Vanuit deze mooie zaal kun je aan vier kanten naar Praag kijken. Alleen al voor dit uitzicht is een kaartje voor het museum de moeite waard.

Lees ook:

Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Het Wenceslaslplein, één van de vier vergezichten vanuit de koepel van het Nationaal Museum

Kaart van de mooiste uitzichten van Praag

Klik op de kaart op het oranje verrekijkertje om te zien wat en waar het is.

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.