• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Jaarlijks meer dan 25.000 website bezoekers
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips

De Praag blog

De blogs van Verliefd op Praag staan boordevol (achtergrond)informatie over  bezienswaardigheden, wandelingen en ervaringen. Alles wat raakvlakken heeft met Praag passeert de revue. Van de Karelsbrug tot voetbalclub Viktoria Zizkov en van Stolpersteine tot Tsjechische kronen. Lees over de legende van de Astronomische Klok en luister naar het mooiste klassieke stuk, dat ooit in Tsjechië is geschreven in de blog over Smetana. Begin je stedentrip goed voorbereid en lees enkele blogs voor vertrek.

Verborgen pareltjes van Praag

Veel reisblogs gaan over reizen naar verschillende steden en/of werelddelen. Stuk voor stuk mooie blogs met nog mooiere foto's. De blogs zijn zo divers dat Praag slechts een klein onderdeel is in het web van deze blogs. De bloggers beschrijven dan één of twee dagen Praag met de standaard bezienswaardigheden.

De foto's, waarvan minimaal eentje met trdelnik en de Lennon Wall erop, zijn vaak voorzien van een mooie instagramwaardige vrouw of man. Dat scoort nu eenmaal heel goed. Helaas is Jeroen van Verliefd op Praag zelf niet zo fotogeniek...en ontbreekt het geld voor een fotomodel.

VOP neemt je -  zonder mooie mannen of vrouwen op de foto's - mee naar de verborgen pareltjes, die je wellicht zou overslaan. Lees de achtergrondverhalen, die je anders niet zou lezen of horen. 

Op de rest van deze website kun je terecht voor praktische zaken, zoals het kopen van een kaartje voor de tram of tips voor leuke restaurantjes en cafés.

Laat gerust een reactie bij een blog achter of wanneer je een tip voor VOP hebt. Wil je een gastblog schrijven, stuur dan een bericht naar VOP.

  • Klik op de blogkaart voor een blog voor een specifieke plek.
  • Je kunt ook gericht zoeken, door hier je zoekopdracht in te vullen.

Veel leesplezier!

Blogs op de kaart

Alle hartjes op de kaart zijn beschreven in een blog. Klik op een hartje om te zien welke blog erbij hoort.

De Praag blog

Mei 2023

Wandeling over Naplavka, de gezellige kade langs de Moldau

Naplavka, een van de kades langs de Moldau, is een bruisende en charmante bestemming in Praag die een heerlijke mix biedt van culinaire hoogstandjes, culturele evenementen en prachtige uitzichten. Of je nu een foodie, een cultuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een ontspannen sfeer, Naplavka heeft voor elk wat wils. In een korte wandeling neem ik je mee langs deze unieke plek aan de Moldau.

Lees meer »
Maart 2023

Milada Horáková, Praag zal haar niet vergeten

De naam Milada Horáková doet in Nederland weinig belletjes rinkelen. In Tsjechië is ze daarentegen net zo bekend als Anne Frank. Deze Praagse wordt op meerdere plekken in Praag herdacht en vereerd. Wat een bizar verhaal schuilt er achter deze naam.

Lees meer »
Februari 2023

Vrijheidsbeeld op de Tsjechische Nationale Bank?

Het krachtige beeld bovenop het dak van de Tsjechische Nationale Bank (Česká národní banka) is natuurlijk niet het Vrijheidsbeeld, zoals je dat kent van New York. Toch zijn er gelijkenissen te bespeuren en Verliefd op Praag gaat in deze onsamenhangende blog op onderzoek uit. 

Lees meer »

Met de trein naar Praag

Met de trein naar Praag? In deze blog omschrijf ik mijn gevoel bij de trein. Neem de blog met een korreltje zout. Het zit vol met sarcasme, cynisme en overdrijving. Laat je vooral niet weerhouden om met de trein naar Praag te gaan als je houdt van lekker lang reizen, weinig slaap, pijn in je rug of andere lichaamsdelen.

Lees meer »

De nostalgische tramlijn 23 rijdt langs bezienswaardigheden in Praag

Tramlijn 23 is een nostalgische lijn in Praag en brengt je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, het Nationaal Theater en de Sint Nicolaaskerk. Voor tramliefhebbers een onvermijdelijk ritje en het mooie is dat je met een gewoon kaartje van het OV gebruik kan maken van deze lijn. De tram rijdt dagelijks van 8.30 - 18.00 uur met intervallen van 30 minuten. De weekenden zijn de intervallen iets korter.

Lees meer »
Januari 2023

De Sint Nicolaaskerk op het Oude Stadsplein

De Sint Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše) op het Oude Stadsplein is een barok pareltje en siert het Oude Stadsplein van Praag. Niet te verwarren met de kerken met dezelfde naam op Malostranské námesti of Vršovické námesti. De kerk is niet altijd even zichtbaar geweest en heeft verschillende functies gehad.

Lees meer »
December 2022

Street art in Praag, deel 3

Lopend door Praag zie je mooie gebouwen met een verscheidenheid aan architectuur en pastelkleuren. Tussen al die sprookjesachtige taferelen zitten soms duidelijk zichtbaar, soms verscholen kunst-objecten. Gewoon op straat en gewoon gratis te bezichtigen. In deel 3 van Streetart in Praag neem ik je mee langs vier van deze verborgen pareltjes. 

Lees meer »
November 2022

De Pestzuil op Malostranské náměstí

De pestzuil op Malostranské náměstí is een barokke zuil van de heilige Drie-eenheid. In veel Tsjechische, Slowaakse en Oostenrijkse steden kom je deze pestzuilen tegen. In Praag loop je erlangs wanneer je van Mostecká richting de Praagse Burcht wandelt.

Lees meer »

Praag in de winter

Een stedentrip Praag in de winter lijkt misschien niet ideaal, maar er zitten meer (romantische) voordelen aan dan je denkt. Verliefd op Praag zet ze voor je op een rijtje. Als bonus krijg je enkele "meeneem"-tips. Doe een dekentje om, warme sokken aan en warm je handen aan een hot choco. Laat de verwarming uit, dat bespaart je tientallen euro's, die je in Praag kunt uitgeven.

Lees meer »
Oktober 2022

Onafhankelijkheidsdag in Tsjechië, 28 oktober 1918

Onafhankelijkheidsdag is in heel Tsjechië een belangrijke Nationale Feestdag. Op 28 oktober 1918 werd de Eerste Tsjechische Republiek uitgeroepen op het Wenceslasplein. Tot die dag behoorde het land ruim driehonderd jaar tot het Habsburgse, later Oostenrijkse en Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Een dag om nooit te vergeten.

Lees meer »
September 2022

Twee verborgen pareltjes voor een biertje of koffie, het Skautsky Institut

Het Skautsky Institut is in Praag op twee locaties te vinden. Eentje op Kampa, vlakbij de baby's van David Cerny bij het Kampa Museum. De andere locatie zit onopvallend op een van de drukste plekken van Praag, het Oude Stadsplein. Zelfs als je daar honderd keer langs bent gelopen, zou je niet weten dat er een fantastisch hip tentje zit. Dit zijn met recht twee verborgen parels.

Lees meer »

Het Nieuwe Stadhuis van Nové Město

Het Nieuwe Stadhuis van Nové Město is een gotisch bouwwerk uit het einde van de veertiende eeuw. Tot 1784 diende het als stadhuis voor de Nieuwe Stad (Nové Město). Je kunt de stadhuistoren beklimmen om van een waanzinnig uitzicht te genieten en er worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Augustus 2022 had ik de toren voor mezelf.

Lees meer »
Augustus 2022

Vijf tips om drukte in Praag te vermijden

"Praag is heel mooi, maar veel te druk." Dat lees of hoor ik vaak als feedback van mensen als ze in Praag zijn geweest. Zoals in veel mooie (hoofd)steden is dat eerder regel dan uitzondering. Als het in Praag rustig zou zijn, dan was er iets aan de hand, zoals de afgelopen twee jaar door corona. Voor het historische centrum, dat draait op toerisme, is dat een ramp. Verliefd op Praag geeft je vijf tips om de drukte in Praag te omzeilen.

Lees meer »

De Kruittoren bij onweer, tijd zat

De Kruittoren is een gotische bouwwerk uit 1475 en lijkt verdacht veel op de toren aan het begin van de Karelsbrug. Het is ruim een eeuw later gebouwd als visitekaartje van de stad. Met een hoogte van 65 meter is het nu nog steeds een herkenningspunt en doet mijn hart sneller kloppen. In de veertien keer dat ik in Praag ben geweest, ben ik erlangs en onderdoor gelopen, maar niet eerder ben ik binnen geweest. Tot...die ene mooie dag in juni 2022.

Lees meer »
Juli 2022

Review: bikesharing en fietsen (huren) in Praag

Fietsen in Praag is een sportieve uitdaging. Tot nu toe was het huren van een fiets niet in mijn hoofd opgekomen. Praag is een wandelstad en voor de langere stukken pak je gemakkelijk de tram of de metro. In de historische binnenstad lijkt het (overdag) vrijwel onmogelijk om te fietsen, door de vele toeristen en de hobbelige kasseien. Dat wilde ik wel eens ervaren. Als wandelaar en hobbyfotograaf behoort fietsen niet tot mijn directe hobby's, al is het maar omdat je fietsend moeizaam een mooie foto kunt maken zonder gevaar voor eigen leven. 

Lees meer »
Juni 2022

Nieuws, ontwikkelingen en veranderingen Praag 2022

Praag heeft in de eerste maanden van 2022 2,8 miljoen toeristen aangetrokken. Tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er door corona weinig reismogelijkheden waren. De stad doet er alles aan om er fris uit te zien en de historische waarde van de stad te behouden. Daarbij probeert de stad zo veel mogelijk rekening te houden met de behoeften van lokale bewoners en de vele toeristen. In dit blog vijf voorbeelden van de laatste ontwikkelingen in Praag. 

Lees meer »

Praag versus Rome, oneerlijke strijd

Rome versus Praag is als appels met peren vergelijken. Het zijn mooie steden, maar met zo'n verschillende cultuur, geschiedenis en gebruiken, dat het een lastige opgave is. Toch waag ik een poging om de steden objectief naast elkaar te leggen. Niet zozeer qua schoonheid van de stad zelf, maar meer de sfeer in de stad. Mocht er door mijn verliefdheid voor Praag toch een lichte voorkeur doorschemeren, vergeef me.

Lees meer »
Mei 2022

Oude Stadhuis op het Oude Stadsplein

Op het Oude Stadsplein van Praag staat het Oude Stadhuis met de Astronomische Klok. Het is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Praag. Het Oude Stadhuis stamt uit 1338 en bestaat naast de herkenbare toren uit meerdere huizen, die later samengevoegd zijn. Verliefd op Praag neemt je straks mee naar binnen...

Lees meer »
April 2022

Beroemde gevels in Praag, deel 3: Hlahol Dum

Kijk omhoog! Dat is een van de deviezen die ik je mee kan geven, wanneer je in Praag rondloopt. Werken van beroemde Tsjechische kunstenaars hangen vrij toegankelijk boven ooghoogte. Je hebt weinig verstand nodig van bouwstijlen en architectuur, om jezelf te verliezen in de schoonheid van de fris gekleurde Praagse gevels. Om ze allemaal te zien, raad ik aan om vaker naar Praag af te reizen.

Lees meer »

Het Colloredo-Mansfeld Paleis

Het Colloredo-Mansfeld Paleis is een verborgen pareltje in het historische centrum van Praag. Het in verval geraakte paleis is nu regelmatig het decor van diverse exposities en ligt letterlijk op een steenworp afstand van de Karelsbrug.  Verliefd op Praag neemt je mee.

Lees meer »

Wandeling in Praag: van uitzicht naar uitzicht

In deze wandeling neemt Verliefd op Praag je mee van uitzicht naar uitzicht. Je komt door o.a. hippe buurtjes, je ziet de Metronoom en de Praagse Burcht. We starten in Karlin, een van de gezelligste wijkjes van Praag en we eindigen de wandeling na ongeveer acht kilometer in het romantische wijkje Novy Svet. Wandel je mee?

Lees meer »
Maart 2022

De 9801 verdwenen klokken in Praag op Rohan eiland

Het is 1942, enkele maanden na de moord op nazi kopstuk Heydrich. Tsjechië is inmiddels bijna vier jaar in Duitse handen en de nazi's hebben brons nodig voor wapens. Niet alleen in Tsjechië, maar ook in Nederland, België en veel andere bezette landen worden kerkklokken ingevorderd. Deze klokkenroof of klokkenvordering is al sinds de vijftiende eeuw een bekend oorlogsfenomeen. 

Lees meer »

De klokkentoren van de Sint Nicolaaskerk

De Sint Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) op Malostranske namesti is een van de beroemdste iconen van Praag. De barokke kerk met de twee opvallende groene daken siert de skyline van Praag en maakt van iedere foto een juweeltje. Wanneer je Praag vanuit een andere hoek wilt bekijken, beklim dan de klokkentoren en geniet van het spectaculaire uitzicht. De Sint Nicolaaskerk zelf is ook te bezichtigen en je hebt daarvoor een ander kaartje nodig.

Lees meer »

De Romaanse kelder in het Hard Rock Cafe

Het Hard Rock Cafe op Malé náměstí, het kleine plein vlakbij de Astronomische klok, is net zo Praags als Starbucks en Mc Donalds. Je zult me er normaal gesproken niet vinden. Doe mij maar de lokale tentjes met een paar Tsjechen om me heen. Voor deze ene keer maak ik een uitzondering. Ik heb namelijk een missie...

Lees meer »
Februari 2022

Novy Svet en het wrede verhaal achter het Kleine Huis

In Novy Svet, het romantische wijkje vlakbij de Praagse Burcht, lijkt de tijd stil te staan. Wie hier is geweest, kan beamen dat dit rustige stukje Praag een andere vibe heeft dan de drukke toeristische gebieden. Achter die schattige huisjes en  lieflijke straatjes liggen bijzondere, soms wrede verhalen verscholen. Een van die verhalen gaat terug naar het begin van communistische tijdperk, naar een plek waar onschuldige mensen hun illusies en rede verloren.

Lees meer »

Van de luchthaven naar het centrum van Praag

Hoe kom je het gemakkelijkst van de luchthaven naar het centrum van Praag? De luchthaven van Praag, Letiště Václava Havla, ligt in het westen van Praag op ongeveer 15 km van het centrum. Dat is net te ver om te lopen. Er zijn verschillende manieren om in het centrum te komen.

Lees meer »

Het Karelsbrug Museum, een kijkje in de 14e eeuw

Het Karelsbrug Museum staat in het teken van... de Karelsbrug. Maar er is meer te zien en te beleven in dit kleine museum. Het museum stond oktober 2021 op mijn programma en het heeft me positief verrast. In een eerdere blog schreef ik, dat ik benieuwd was hoe de Karelsbrug gebouwd is en welke machines in de 14e eeuw zijn gebruikt. Dat laat dit museum op een bijzondere en doeltreffende manier zien.

Lees meer »
Januari 2022

Escape Tour in Praag

Ergens midden september kreeg ik een uitnodigende mail van een bedrijf, dat bedrijfsuitjes en events organiseert. Een van hun onderdelen is een Escape Tour in Praag. Of ik het leuk zou vinden om die een keer te doen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen...alvast de conclusie: doen, maar niet in je eentje.

Lees meer »

Beroemde gevels in Praag, deel 2: Štorchův dům

Kijk omhoog! Dat is een van de deviezen die ik je mee kan geven, wanneer je in Praag rondloopt. Werken van beroemde Tsjechische kunstenaars hangen vrij toegankelijk boven ooghoogte. Je hebt weinig verstand nodig van bouwstijlen en architectuur, om jezelf te verliezen in de schoonheid van de fris gekleurde Praagse gevels. Om ze allemaal te zien, raad ik aan om vaker naar Praag af te reizen.

Lees meer »

Street art in Praag, deel 2

Street art of straatkunst ligt in Praag voor het oprapen. Je moet alleen met een andere blik door de stad lopen. Anders ontgaat het je. Sommige street art bevindt zich op ongebruikelijke plekken, andere op alledaagse voorwerpen.

Lees meer »

Beroemde gevels in Praag, deel 1: U Rotta

Kijk omhoog! Dat is een van de deviezen die ik je mee kan geven, wanneer je in Praag rondloopt. Werken van beroemde Tsjechische kunstenaars hangen vrij toegankelijk boven ooghoogte. Je hebt weinig verstand nodig van bouwstijlen en architectuur, om jezelf te verliezen in de schoonheid van de fris gekleurde Praagse gevels. Om ze allemaal te zien, raad ik aan om vaker naar Praag af te reizen.

Lees meer »
December 2021

Praag in kerstsfeer

Praag verandert in december in een kerstsprookje. Dat moest en zou ik een keer met eigen ogen zien. Foto's van anderen zijn leuk en mooi, maar zelf rondlopen in een kerst wonderland is net even anders. Het laatste weekend voor kerst mocht het dan gebeuren. Zaterdag heen en dinsdag terug.

Lees meer »

Lantaarnpalen in Praag

Triviaal onderwerp voor een blog, maar wel een heel leuke. Dit wordt een wist je dat. Wanneer je in de wereld van de lantaarnpaal duikt, blijkt er nog best veel over te vertellen. Dus ga er lekker voor zitten, pak een pivo en lezen maar.

Lees meer »

Verborgen pareltje in het centrum van Praag

Midden in de drukte van Praag, tussen het Wenceslasplein en Jungmannova, ligt een oase van rust. Als je niet van het bestaan af zou weten, kom je er als toerist niet of hooguit bij toeval. Iedere keer dat ik Praag bezoek, wandel ik hier even doorheen of neem ik plaats op een van de bankjes. Het betreft hier de Franciscaanse Tuin (Františkánská zahrada).

Lees meer »
November 2021

Zizkov televisietoren in Praag

De Žižkov televisietoren is een vreemde eend in de bijt. De televisietoren prijkt op menig lijstje van lelijkste gebouwen ter wereld. Bij Verliefd op Praag heeft het een plek bemachtigd op de pagina Lelijke plekjes. 

Lees meer »

Tien low budget tips voor Praag

Low budget tips voor een stedentrip Praag zijn niet alleen handig voor mensen met een laag budget, maar ook voor mensen met een hoog budget zijn de volgende tips heel bruikbaar. Een Citytrip Praag hoeft niet veel te kosten, om er toch alles uit te halen. Voor mij is het een sport om zo min mogelijk uit te geven en toch zoveel mogelijk te genieten. Niet vanuit gierigheid, maar om bewuster te genieten en niet zomaar iets te doen, omdat het kan. Doe er je voordeel mee. 

Lees meer »
Oktober 2021
September 2021

Vijftien redenen voor een citytrip Praag

Praag is de mooiste stad ter wereld volgens een onderzoek onder 27.000 lezers van Time-out magazine. Verliefd op Praag is het daar volledig mee eens. Mocht je nog twijfelen over de bestemming van je eerstvolgende citytrip, lees dan onderstaande vijftien redenen om voor Praag te kiezen. Liefhebbers van fotografie, cultuur, geschiedenis, natuur, kunst en muziek komen ogen en oren te kort in de hoofdstad van Tsjechië. En liefhebbers van bier overigens ook.

Lees meer »
Augustus 2021

Wandeling van Bílá Hora naar de Praagse Burcht

In deze wandeling neemt Verliefd op Praag je mee langs verschillende belangrijke historische locaties in Praag. De wandeling begint bij Bílá hora en gaat achtereenvolgens langs het Hvezda zomerpaleis en park - het Brevnov Klooster - Na Kocourkách (Romantisch straatje) - Max van der Stoel park - Nový Svět (romantisch hoekje in Praag) en eindigt bij de Praagse Burcht.

Lees meer »

Nový Svět, romantischer wordt het bijna niet

Nový Svět, een schilderachtig en pittoresk 'dorpje' in Praag, ligt vlakbij de Praagse Burcht en het is er romantisch rustig. Deze Nieuwe Wereld, zoals de vrije vertaling luidt, is in onze ogen een Oude Wereld, want de tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Een vleugje middeleeuwen kun je hier nog proeven. Kronkelige straatjes, kleine huisjes, lieflijke tafereeltjes en U Raka, misschien wel het schattigste hotel en café van Praag.

Lees meer »

Het Mucha Museum

Het Mucha Museum in Praag is het enige museum ter wereld, dat gewijd is aan de Art Nouveau kunstenaar Alfons Mucha. In dit kleine museum bevinden zich enkele expositieruimten en een museumshop. Je ziet zijn schitterende reclameposters met 'zijn' weelderige dames. Mucha wist als één van de eersten reclames tot kunst te verheffen.

Lees meer »
Juli 2021

Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Wanneer je de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum van Praag hebt gezien, maak dan een uitstapje naar het noorden. Deze wandeling begint onderaan het Letna park en neemt je verder mee langs Stromovka, het Troja-kasteel en eindigt in de Botanische Tuinen.

Lees meer »