Verliefd op Praag

Ahoj, ik ben Jeroen, bouwjaar 1973, gelukkig samenwonend en vader van twee geweldige zonen. Sinds 2020 ben ik officieel Verliefd op Praag! Lees hier het ontstaan. Zo verliefd, dat ik anderen wil inspireren met deze Praag-website en vanaf 2021 met nog meer regelmaat naar Praag ga. ​Ik ben op een missie en de missie is Praag.

De stad geeft me het ultieme gevoel van vrijheid, rust en tijdloosheid. In Praag leef je bij de dag. Zelfs een overbevolkte Karelsbrug voelt sereen en geeft me een totaal Zen gevoel, alsof ik de enige ben op de brug. Dit gevoel is niet uit te leggen en het overkomt me overal in Praag. 

Gegrepen door de schoonheid van de stad, de cultuur, de mensen en het smakelijke bier, ben ik me sinds 2020 verder gaan verdiepen in de geschiedenis, de architectuur en kunst van Tsjechië en Praag in het bijzonder. Begin 2021 ben ik zelfs gestart met een cursus Tsjechisch (Tsjechisch voor beginners).

Sinds mijn eerste Praag-reis in 1993 kom ik met heel veel plezier terug in de stad van de honderd bieren...uuuh torens. 

De stad met de honderd torens. Foto Milan Bachan Bahy

Wat doe ik in het dagelijks leven?

Na een schoolcarrière, die begon op het Stedelijk Gymnasium te Haarlem en eindigde op de Sportacademie (ALO) te Amsterdam, ben ik in 1997 gestart als fitness- en groepslestrainer. Daarnaast heb ik me toegelegd op het geven van opleidingen binnen de fitness- en aerobicsbranche. Sinds 2011 ben ik als zelfstandig Personal Trainer verbonden aan de sportschool waar ik al ruim 25 jaar met plezier werk.

Dagelijks begeleid ik mijn sporters op weg naar hun eigen resultaat, van fitter worden tot afslanken en van fysiek onderhoud tot mentale weerbaarheid. Zelf train ik vier tot vijf keer per week voor mijn eigen fitheid, wandel en fotografeer ik op regelmatige basis en ben ik de vaste scheidsrechter bij de voetbalwedstrijden van mijn zonen.

  Schitterend uitzicht in Divoka Sarka

  Uitkijkend over "mijn" Praag vanaf de Sint Nicolaaskerk

  Rugzak op en gaan

  Mijn (werk)vakantie in Praag begint zodra ik het vliegtuig uitstap. Het liefste neem ik alleen een rugzak mee, want dan kan ik direct de stad in, zonder te hoeven wachten bij de bagageband! 

  Bij de kiosk op de luchthaven koop ik een kaartje voor het Openbaar Vervoer, stempel deze af en neem plaats in bus 119 richting mijn steeds wisselende (AirBnB) appartement. Als eerste de koelkast vullen met de boodschappen uit de plaatselijke supermarkt en daarna de stad in.

  Praag is voor mij thuiskomen.

  Betaalbare kwaliteit, zonder overbodige luxe, zoeken vind ik een sport. Je zult me dus niet snel zien schrijven over een 5-sterrenrestaurant of een 5-sterrenhotel. Daar heb ik niks mee. Of het moet de architectuur van het gebouw zijn...

  Praag retraite

  Minimaal één keer per jaar reis ik af naar Praag voor een - zoals ik het noem - retraite. In de nabije toekomst hoop ik dat te kunnen opschroeven naar jaarlijks drie tot vier maal.

  Update: de afgelopen drie jaar is dast aardig gelukt met minimaal viermaal per jaar.

  In Praag kom ik tot rust en geniet ik van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Op zoek naar verborgen pareltjes, die ik vorige keren niet heb gezien. Iedere trip wil ik in een andere wijk verblijven, om de unieke sfeer te proeven.

  Praag leent zich bij uitstek om te voet te ontdekken en met mijn camera in de aanslag loop ik dan ook al snel twintig tot dertig kilometer per dag.

  En nee, ik heb nog steeds niet alles gezien...(als antwoord op de meest gestelde vraag)

  Lees mijn blog voor mijn persoonlijke verhalen in relatie tot Praag.

  Mijn favoriete plekje in Praag

  Dertiende keer Praag, geen ongeluksgetal

  De foto's van de decembertrip heb ik net benoemd en gelokaliseerd. Enkele blogs staan in concept-versie klaar en wachten op extra informatie, voordat ik ze kan publiceren. De weken zijn voorbij gevlogen en er staat alweer een nieuwe Praag-reis voor de deur. Als ik me niet vergis heb ik deze vorig jaar maart of april geboekt. Mijn voucher moest op.

  Lees meer »

  Kerstsfeer proeven, twaalfde keer naar Praag

  De decembermaand wordt overeind wordt gehouden door de feestdagen. Anders zou de depressie snel toeslaan. Het is laat licht en vroeg donker, dus hoe leuk is het om extra sfeer in huis te halen met een kerstboom en de nog belangrijkere verlichting. Het kan bij ons thuis niet vroeg genoeg kerst zijn en vóór Sinterklaas staat de boom in vol ornaat te schitteren. Met een beetje mazzel halen we met deze boom de tweede week van januari. 

  Lees meer »

  De Karelsbrug in de mist

  Mist is een weersomstandigheid dat er een beetje bij hangt. Het regent, de zon schijnt, het sneeuwt, het waait, het is koud of het is warm. Dat zeg je wel.

  Lees meer »

  Praag 1996, studententijd en vakantieliefde

  Drie jaar na de eerste keer, dat ik voet zette op het Oude Stadsplein, is het plan om weer naar Praag te gaan. Het is 1996 en ik woon dan in Leiden, vlakbij het Rapenburg. Daar ben ik als buitenbeentje lid van studentenvereniging Augustinus. Buitenbeentje, omdat ik volgens mij de enige HBO-er ben tussen de 'echte' studenten. Door mijn toenmalige vriendin ben ik aangespoord om ook lid te worden, iets wat ik erg leuk vond, want de feesten van Augustinus waren op dat moment het summum.

  Lees meer »

  Bucketlist en Praag voor de elfde keer

  Verliefd op Praag bestaat nu meer dan een jaar, wow. Het brengt me dagelijks veel meer dan ik had verwacht. Naast inside information van Praagse bronnen heb ik leuke online contacten met mijn Praag correspondenten Elke en Marianne, van wie ik ongelooflijk veel leer over SEO en het schrijven van artikelen en blogs. Dankzij de tips van Marianne stijgen mijn pagina's op google steeds sneller in de google ranking. Hoe eerder iemand de website tegenkomt op google, hoe eerder iemand de website zal bezoeken. En dat is toch waar je het voor doet. Het is leuk om artikelen te schrijven, maar als niemand ze leest, dan voelt dat als zonde van je tijd.

  Lees meer »

  Het bierglas dat ik moest hebben

  Sinds een aantal maanden heb ik verschillende mentoren. Zo voelt dat. De een op het gebied van fotografie, de ander op het gebied van schrijven en Praag, weer een ander door mij vragen te stellen, waar ik dan weer een paar dagen over mag nadenken. Lekker vaag dit.

  Lees meer »

  Praag juni 2021

  Waar zal ik beginnen? Er zijn zoveel verhalen, herinneringen, foto's, indrukken en gevoelens die ik kwijt wil. Het is overweldigend en ik kan nog geen keuze maken. Een jaar niet naar Praag kunnen en dan ineens twee weken daar zijn, wat is dat bijzonder. 

  Lees meer »

  Voorbereidingen treffen, deel 2

  Vandaag kwam eindelijk het verlossende bericht. We mogen weer naar Praag. Dacht dat ik gek werd.......van vreugde! De kriebels nemen toe. De komende 2 weken loop ik rond met een lach op mijn gezicht. YESSSSSSSSS

  Lees meer »

  Voorbereidingen treffen

  Nog precies drie weken te gaan en dan mag ik naar mijn geliefde Praag. Tenminste........als het groen licht krijgt of geel licht. Het is geheel afhankelijk van het stoplicht, dat nu nog op rood staat. Ging Tsjechië een aantal maanden geleden nog rampzalig slecht met 15.000 besmettingen per dag, nu lijkt het onder controle met nog geen 500 besmettingen per dag. Dus Tsjechië is erg veilig te noemen.

  Lees meer »

  Tsjechisch voor beginners

  Tsjechisch voor beginners bestaat eigenlijk niet. Het is alsof je een eerste zwemles krijgt in het midden van de oceaan. Geen enkele houvast en geen referentiekader. 

  Lees meer »


  Eerstvolgende trips

  Januari 2024: Alleen, Holešovice

  Maart 2024: Met een vriendin van de middelbare school en haar vriend, Holešovice

  Augustus 2024: Alleen, (Žižkov)

  Voorgaande trips

  1. Mei 1993 Met school (vijf dagen)
  2. Juli 1996 Met (studie)vrienden (een week), Nusle (Pankrác)
  3. Mei 2001 Met mijn moeder (een week), Nové Město
  4. September 2008 Met mijn vriendin (vier dagen), Nové Město
  5. Juni 2016 Met mijn jongste zoon (vijf dagen), Nové Město
  6. Augustus 2018 Met mijn gezin (wel 1,5 uur)
  7. November 2018 Alleen (vier dagen), Nové Město
  8. Oktober 2019 Met mijn zus (vijf dagen), Nové Město
  9. Juni 2020 Alleen (een week), Žižkov
  10. Juni 2021 Alleen (twee weken), Vinohrady/Nusle/Nové Město
  11. Oktober 2021 Alleen (acht dagen), Nové Město
  12. December 2021 Alleen (vier dagen), Karlín
  13. Februari 2022 Met mijn zus en haar dochter (acht dagen), Karlín en Smichov
  14. Juni 2022 Met mijn oudste zoon (tien dagen), Holešovice
  15. Augustus 2022: Alleen (acht dagen), Žižkov/Vinohrady
  16. Oktober 2022: Met mijn zus (zeven dagen), Nové Město
  17. Januari 2023: Alleen (zeven dagen), Nusle
  18. Maart 2023: Vier dagen met mijn vriendin, drie dagen alleen en drie dagen met een maatje, Stare Město
  19. April 2023: Alleen (tien dagen, Vinohrady)
  20. Augustus 2023: Alleen (acht dagen, Břevnov)
  21. Oktober 2023: Alleen (7 dagen, Mala Strana)

  To do en to see list Praag:

  Voor mezelf houd ik een to do list bij.

  • Mala Strana Brugtoren bezoeken
  • Ochtendmis van 7 uur bijwonen in de St Vituskathedraal
  • Staropramen Beer Tour
  • Novoměstská radnice (Oude stadhuis van de Nieuwe Stad) bezoeken
  • Naar Zámek Průhonice (kasteel en park in het zuidoosten van Praag)
  • Wandelen naar het meest zuidelijke  , noordelijke, westelijke en oostelijke puntje van Praag (paaltjes fotograferen)
  • Karelsbrug voor zes uur 's ochtends op de foto zetten (doel is een lege Karelsbrug, niet zozeer het tijdstip)
  • Avondfoto's maken vanaf/in Letna-park, Petrin heuvel, Vysehrad
  • Bezoek aan Paleis Lobkowitz
  • Detailfoto's maken van de gevels U Rotta, Hlahol, U Storch
  • Bezoek aan de Tyn kerk
  • Wandelen naar en in Natural park Košíře-Motol
  • Nog een keer een wandeling maken met Martina, the Guide of Prague
  • Naar Panenské Břežany op de fiets, waar Reinhard Heydrich heeft gewoond, totdat hij in 1942 werd vermoord
  • Naar Lidice op de fiets naar het monument voor de kindslachtoffers van de WOII
  • Praag in de sneeuw meemaken
  • Naar Nejmenší dům v Praze: het kleinste huis van Praag in Anežská
  • Naar Vysehrad voor Gorlice en de kazematten
  • Královská zahrada en het Zomerpaleis van koningin Anna opnieuw bezoeken
  • Naar de Praag markt in Holešovice (Pražská tržnice)
  • Uiteraard weer eten bij Restaurace U Mecenáše en het Art cafe
  • Ooit Praag met Oud & Nieuw meemaken