• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Jaarlijks meer dan 35.000 website bezoekers
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips

Bierlokalen, biertuinen en brouwerijen

In Praag is nog maar een paar traditionele bierlokalen over. Hier komen weinig toeristen en gaat het voornamelijk om het drinken van, hoe kan het ook anders, bier. Je gaat zitten aan een van de tafeltjes en vrijwel direct staat je een biertje voor je. Ongevraagd, want zo gaat dat.

Op een klein blaadje wordt geturfd hoeveel je er op hebt. Is je glas bijna leeg, dan komt er automatisch een volgende. Als je echt niet meer wilt, dan moet je dat duidelijk zeggen.

Tip: leg een filtje op je bier als je glas bijna leeg is, als teken dat je even niet meer hoeft

Aan het einde wordt alles bij elkaar opgeteld en reken je cash af. Naast bier is er een klein hapje te bestellen.

Als je tussen de locals wilt zitten en een babbeltje wilt maken, dan kan dat hier, want er komt gerust iemand aan je tafeltje aanschuiven.

 

U Černého vola -  Bij de Zwarte Os

Bij de Zwarte Os is er zo eentje. Tussen de Praagse Burcht en het Strahov klooster staat een mooi pand. De deuren zijn dicht, om toeristen te weren, zo lijkt het. Niets duidt erop dat hier een gezellig bierlokaal is.

Eenmaal binnen valt de bedrijvigheid op. De obers, sterke en iets te corpulente vijftigers, rennen met bier door de kroeg in een tempo, dat ze de hele dag volhouden. Langer dan de meeste klanten kunnen drinken...

De Zwarte Os op het Loreta plein lijkt dicht,

maar is super gezellig

Een Tsjechische, een Hongaar en ikzelf in de Zwarte Os.

Niet de meest charmante foto, maar gezellig dat het was.

U Hrocha - Bij het Nijlpaard

U Hrocha (Bij het Nijlpaard) is nog zo'n onopvallende en kleinere bierkroeg in Thunovská (Malá strana). Deze mooie straat loopt parallel aan Nerudova, de toeristische en drukkere straat. Beide straten komen uit op de Praagse Burcht.

De voordeur is meestal dicht en de toerist loopt er veelal langs. Eenmaal binnen bevind je je in gezelschap van aardige Tsjechen - meestal mannen - en buitenlanders, die de lokale sfeer willen proeven.

Als je hier bent, bestel dan naast een gebruikelijke pivo, de varkensknie. Het klinkt matig, maar tot mijn verbazing vond ik dit super lekker. Als je van beenham houdt, lust je dit zeker.

U Hrocha

U Kata - Bij de Beul

Vlakbij het Oude Stadsplein (U Radnice 6) ligt het toegankelijke, kleine en gezellige U Kata. Je kunt hier terecht voor een biertje met een eenvoudige vleesmaaltijd. Iedere keer dat ik in Praag ben, moet ik hier even naar binnen. Door de ligging en de open deur, kom je hier meer toeristen tegen dan bij de voorgaande twee lokalen.

Lees ook: Het bierglas dat ik moest hebben

U Kata met klein terras

U Fleků - Op de plaats

In het toeristische U Fleků in Křemencova (Nové Město)  brouwen ze al meer dan vijfhonderd jaar hun eigen bier. Het is daarmee een van de oudste brouwerijen van Tsjechië. Je kunt in de biertuin plaatsnemen of in een van de acht bierzalen.

Je kunt hier genieten van een zelfgebrouwen Flekovský Tmavý Ležák 13°, dat alleen in het toeristische U Fleků te verkrijgen is. De prijs ligt wat hoger dan in andere bierlokalen, waarschijnlijk omdat dit een van de meest bezochte lokalen is in Praag.

En heel slim...je krijgt kleinere glazen dan elders in Praag (40 cl).

U zlateho Tygra - Bij de Gouden Tijger

Bij de Gouden Tijger in Husova (Staré Město) zit je aan gezellige lange tafels. De kans dat je eraan voorbij loopt is groot, want het valt niet op. Eenmaal binnen moet je naar beneden, de kelder in en kun je terecht voor een heerlijk biertje en een hapje.

De Gouden Tijger is door meerdere beroemde acteurs, schrijvers en intellectuelen bezocht, zoals Bill Clinton, Václav Havel en de Franse premier Herriot (jaren 20/30 twintigste eeuw). De levenslange president van prestigieuze Golden Prague Intelligence Club was de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal, die meestal aan de achterste tafel voor de keukeningang zat.

 

Lokál U Bílé kuželky - Lokal Bij de Witte Kom

Al eerder genoemd bij Restaurants is Lokál. In dit lange restaurant overheerst de gezelligheid met Tsjechen en wat toeristen. De uitgebreide menukaart is traditioneel Tsjechisch. 

Ook kun je buiten genieten van je biertje, want je kunt gewoon met je biertje op straat staan of zitten. 

Míšeňská 12 (Mala Strana, net over de Karelsbrug, rechtsaf)

 

Biertuinen

Op diverse plekken in Praag vind je in de zomer de biertuinen. Lange tafels, waaraan je met je eigen gezelschap of midden tussen andere gezelschappen kunt uitrusten, genietend van een schuimende rakker. Zelfs als je niet van bier houdt, moet je dit gewoon meemaken voor de gezelligheid en het uitzicht.

Biertuin Letna

Biertuin Riegrovy Sady

Biertuin Karlin

Biertuin Zizkov

Biertuin Petřín

Brouwerijen - Pivovary

Vlakbij het Strahov Klooster ligt de Strahov brouwerij. Hier heb ik tot nu toe mijn lekkerste biertje gedronken. Je kunt hier een bierproeverij doen of genieten van een verschillende biertjes van de kaart. 

Een St. Norbert in de Strahov brouwerij

In de gastblog van Richard krijg je nog acht tips voor brouwerijen (pivovary) buiten het centrum van Praag. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken.

 

Mei 2022 stuitte ik op een waanzinnig artikel op een website over bier in Praag. Zo mooi geschreven en vol met tips, dat ik deze jullie niet wil onthouden:  bierschrijver.nl/2021/12/01/bier-drinken-in-praag/

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen