De Čech brug
De Čechbrug (Tsjechisch: Čechův most) is met zijn 169 meter de kortste brug in Praag. Deze brug verbindt de Oude Stad en de Joodse Wijk met het Letná Park. Wat deze brug echt bijzonder maakt, is dat het de enige Art Nouveau brug in Praag is. Het ontwerp roept herinneringen op aan de Alexandre III brug in Parijs, waardoor je je even in Frankrijk waant.
De Čechbrug, vernoemd naar de Tsjechische schrijver Svatopluk Čech en voltooid in 1908, biedt een rustige en kortere oversteek over de Moldau vergeleken met de drukke Karelsbrug. Het is de ideale keuze als je snel de rivier wilt oversteken. Bovendien is de Čechbrug het perfecte startpunt voor een wandeling door het hoger gelegen Letná Park, de Joodse Wijk, of de Oude Stad.
Vanuit het Letná Park, waar je eerst kunt genieten van panoramische uitzichten over de stad, fiets of loop je zo de brug over door de duurste winkelstraat van Praag, Pařížská, naar het Oude Stadsplein met de Astronomische Klok. Eenmaal aangekomen, kun je dwalen door de smalle straatjes, langs historische gebouwen en sfeervolle pleinen.
Als je van plan bent Praag te bezoeken, sla dan zeker een wandeling over de Čech-brug niet over. Het is een plek waar geschiedenis en moderne cultuur samenkomen, waar elke boog en versiering een verhaal vertelt en waar je de betovering van Praag echt kunt voelen.
De versieringen van de brug
De vier genieën
Aan de uiteinden van de brug staan vier bronzen figuren van gevleugelde vrouwen met een bloeiende tak in hun handen. Het zijn beeltenissen van de godin van de overwinning, Níké of Viktoria. Ze zijn gemaakt door de beeldhouwer Antonín Popp, een kunstenaar die ook in mijn blog Vrijheidsbeeld op de Tsjechische Nationale Bank? een belangrijke rol speelt.
De dames zijn ruim drie meter hoog en ze prijken op geglazuurde ijzeren lantaarns bovenop granieten zuilen op een hoogte van 17,5 meter.
Je kunt ze niet missen als je in de buurt bent.
Een van de vier godinnen van de overwinning, gezien vanaf het Letna park
Hydra's, gorgonen en fakkeldragers
Op de brugpijlers zie je het wapen van Praag, geflankeerd door een tweetal driekoppige bronzen hydra's met slangen-/drakenkoppen, vrouwenborsten, vinnen en staarten. Onder het wapen bevindt zich een reliëf met de kop van een gorgon. Ik moest het even opzoeken, maar de gorgonen zijn mythologische wezens die werden voorgesteld als vrouwen met slagtanden, handen van brons, gouden vleugels en slangen in plaats van haren. Iedereen die hen aankeek werd veranderd in steen. Dus, niet te lang naar staren!
De bekendste van de gorgonen is Medusa, die je vaker tegenkomt op gevels.
Deze brug was eigenlijk een symbolische toegangspoort tot de stad via de rivier de Moldau. Als je een rondvaart op een boot maakt, let dan op de vier bronzen driekoppige hydra's die symbolisch de ingang van de stad beschermen en voorkomen dat iemand met kwade bedoelingen binnenkomt.
Oorspronkelijk werd gas in de fakkellichthouders en de koppen van de draken geleid, en vlammen schoten uit de gasbranders. De pilaren waren versierd met slingers van brons en graniet. Voor feestelijke gelegenheden werden de randen van de brugbogen verlicht met tweehonderd gloeilampen.
De hydra's met in het midden het wapen van Praag. Links vier van de tweehonderd lampjes.
Aan de andere kant van de brug staan twee bronzen beelden van twee mooie dames met in beide hand een fakkel. Ze belichtten symbolisch de gelukkige reis van degenen die Praag via de Moldau verlieten.
Lantaarnpalen
Kijk ook goed naar de versierde lantaarnpalen op de brug. Het wapen van Praag, een ramskop en mannen die waterkruiken dragen, niet zomaar een lantaarnpaal.
Detail van een lantaarnpaal
Tip
Vanaf het water en de kades krijg je een ander zicht op de brug. Loop aan de kant van de Oude Stad een van de trappen af naar beneden.
Bekijk de schitterende versieringen aan de zijkanten van de brug
De Cechbrug met daarachter het Letnapark in de herfst
Lees ook: De Karelsbrug
Verliefd op Praag