Het Oud Koninklijke paleis

Het Oud Koninklijke Paleis ligt binnen het complex van de Praagse Burcht. Je kunt het bezoeken met een combi-ticket dat toegang biedt tot de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en de Sint-Jorisbasiliek. Het is niet afzonderlijk te bezoeken. Het paleis omvat meerdere ruimtes, zoals de indrukwekkende Vladislav-zaal en de Ludvig-vleugel, waar in 1618 drie katholieke mannen uit het raam werden gegooid tijdens de Tweede Praagse Defenestratie.

De eerste tip die ik je kan geven wanneer je een combi-ticket hebt gekocht, is om de Sint-Vituskathedraal als laatste te bezoeken. Van de vier bezienswaardigheden is deze namelijk het indrukwekkendst. Bezoek je de kathedraal als eerste, dan valt de rest misschien een beetje tegen. Verliefd op Praag neemt je mee op een korte tour door het paleis. Trek voor een bezoek aan het paleis ongeveer 20-40 minuten uit.

Het Oud Koninklijk paleis is het historische centrale deel van de zuidelijke vleugel van de Praagse Burcht , die van de 10e tot de 16e eeuw diende als residentie van Tsjechische prinsen en koningen.

Vladislav zaal

Wanneer je het Oud Koninklijk paleis binnenkomt, betreed je als eerste de centrale Vladislavzaal, vernoemd naar de opdrachtgever van de bouw, koning Vladislav Jagiellon. Deze zaal werd tussen 1490 en 1502 gebouwd door Benedikt Rejt en heeft indrukwekkende afmetingen van 62 bij 16 meter, met een hoogte van dertien meter.

De Vladislavzaal diende voornamelijk voor koninklijke vertegenwoordiging. Hier vonden kroningsceremonies, feesten, markten met kunst en luxegoederen en riddertoernooien plaats. De gigantische zaal kon zelfs via een ruitertrap  te paard worden betreden.

De zaal heeft een uniek rondgewelf en rechthoekige ramen in renaissancestijl in de zuid- en noordmuren. Aan de zuidkant bevindt zich een stenen balkon uit de 20e eeuw, dat het oorspronkelijke houten balkon vervangt. Een trap langs de oostelijke muur van de zaal leidt naar het koor van de Allerheiligenkerk.

Ludvik's vleugel

Ludvík's vleugel is het zuidelijke deel van het Oude Koninklijke Paleis bij de Praagse Burcht. Het werd gebouwd als onderdeel van de laatste grote reconstructie van het Oude Koninklijke Paleis na 1485, toen koning Vladislav Jagiellon vanuit het koningshof in de Oude Binnenstad terugkeerde naar het kasteel.

De Ludvík's vleugel vanuit de Zuidelijke Tuinen van de Praagse Burcht

Het bekendste voorval in Ludvík's vleugel is de Tweede Praagse Defenestratie. Deze gebeurtenis vond plaats op 23 mei 1618, toen een groep protestantse edelen, onder leiding van Heinrich Matthias von Thurn, de katholieke vertegenwoordigers van koning Ferdinand II uit het raam van de burcht in Praag duwden (defenestreren betekent 'uit het raam werpen'). Hoewel de drie slachtoffers zwaar gewond raakten, overleefden ze het voorval. Volgens het verhaal overleefden de mannen de 17 meter val door in een mesthoop te landen. Dit is echter de protestantse versie van het verhaal.

De Tweede Praagse Defenestratie vormde het begin van de Boheemse Opstand en daarmee ook van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648).

Wat krijg je verder te zien:

  • grote groene "kasten"  - tegelkachels genaamd - die dienden als verwarming
  • tafels, stoelen en kasten uit de zestiende eeuw

De ruimtes zijn sober ingericht.

Een van de tegelkachels

Oud Lagerhuis

Het Oud lagerhuis is een zaal in het Oud Koninklijke Paleis van de Praagse Burcht , waar de Boheemse Landvergadering bijeenkwam. Hier hangen drie portretschilderijen van Maria Theresa, de enige vrouwelijke keizer van het Habsburgse rijk (1740-1780),  en van haar zonen Josef II en František I. 

In de ruimte liggen de kopieën van de kroonjuwelen van Karel IV. Deze werden gebruikt tijdens de kroning van een nieuwe koning. De originele kroonjuwelen liggen opgeborgen in  de Wenceslaskapel in de Sint Vituskathedraal.

Oud Lagerhuis

De kroonjuwelen

Landarchieven

Op de tweede verdieping bevindt zich de kamer van de landarchieven, die helaas in 1541 tijdens een van de ergste branden verloren zijn gegaan. Het is een indrukwekkende ruimte met op het plafond en de muren de familiewapens van de belangrijkste families in Bohemen.

De kamer van de landarchieven met de wapenschilden

Heb je geen zin om bovenstaande tekst te lezen, bekijk dan een uitvoerige video over het Oud Koninklijk Paleis.

Openingstijden:

April - oktober: ma t/m zo 9.00-18.00 uur

November - maart: ma t/m zo 9.00-17.00 uur

Het Oud Koninklijk Paleis is alleen te bezoeken met een combi-ticket, te koop tegenover de Sint Vitus kathedraal of als onderdeel van de Prague Cool Pass.

Powered by GetYourGuide

Verliefd op Praag

Rating: 0 sterren
0 stemmen