Begraafplaatsen in Praag

Begraafplaatsen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Je kunt er tot rust komen, even weg van de drukte van Praag. Je vindt er museumwaardige graven van beroemdheden, oorlogshelden en de "gewone" burger. Honderden verhalen gaan schuil achter de graven van de mensen die hier hun eeuwige rustplek hebben gevonden. In Praag liggen ongeveer tachtig begraafplaatsen. Grote, kleine, poëtische begraafplaatsen en zelfs een "dwazen" begraafplaats die wellicht de engste is in heel Europa.

Begraafplaatsen in Praag zijn in trek bij de toerist. Wanneer je op een begraafplaats rondloopt, zie je soms meer toeristen dan nabestaanden. De een ziet ze als plekken van collectieve herinnering aan de natie, de ander zoekt naar graven en verhalen van beroemdheden. Wanneer je dan oog in oog komt te staan met een graf van een bekende Tsjech of het achterliggende verhaal opzoekt, dan is kippenvel het resultaat.

Op de grotere begraafplaatsen kom je ook moeders met kinderwagens, verliefde stelletjes, fotografieliefhebbers of studenten tegen die onder de boomtoppen liggen te leren of te lezen.     

Geschiedenis

Binnen het historische centrum van Praag ligt nog maar één begraafplaats, de Oude Joodse Begraafplaats, die tot 1787 in gebruik is geweest. Het valt pas op als je het weet. 

Keizer Jozef II schafte in 1784-1787 alle stadsbegraafplaatsen, graven in en rondom kerken en kloosters af. Nieuwe begraafplaatsen werden buiten de toenmalige stadspoorten van Mala Straná, Staré Město en Nové Město aangelegd, voornamelijk om hygiënische redenen. Inmiddels zijn deze begraafplaatsen rondom bebouwd en liggen ze midden in de stad.

Dodenfeest op 2 november

Begraafplaatsen hebben elk jaar de mooiste en absoluut mystieke sfeer op 2 november op het Dodenfeest (in de volksmond Dušičky genoemd), wanneer mensen hun overleden familieleden herdenken, graven versieren met bloemen en kaarsen erop. 

Als het donker is, gloeien alle necropolen met tientallen, honderden en soms duizenden flitsende lichten. Als je op dit moment in de metropool verblijft en geen tijd had om Halloween te vieren, raden we een bezoek aan een van de Praagse begraafplaatsen aan als interessant alternatief.

Vyšehrad Begraafplaats, een van de mooiste begraafplaatsen in Praag

De volgende begraafplaatsen zijn de moeite waard om te bezoeken:

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem