• Je Stedentrip Praag begint hier
 • Verliefd op Praag neemt je mee
 • Dè blog over Praag
 • Eerlijke tips
 • De liefde spat er vanaf
Home » Tips » Openbaar Vervoer

Openbaar Vervoer is zo goed geregeld

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld. Voor de korte stukjes en als je veel wilt zien van de stad zijn de trams een fantastisch vervoermiddel. Voor de langere stukken pak je de metro en voor de verder gelegen gebieden de bus.

De taxi kun je beter niet nemen in Praag. Meestal stap je in een taxi van een oplichter en betaal je veel te veel. En het openbaar vervoer is zo goed, dat het ook niet nodig is. De stad is niet gemaakt voor auto's en je bent minstens zoveel tijd kwijt, omdat het erg druk is.

Kaartjes

Kaartjes voor het openbaar kun je kopen op de luchthaven, bij ieder metrostation en bij sommige tramhaltes. Je kunt er steeds vaker contactloos betalen. Bij sommige oudere machines kun je alleen met gepast muntgeld betalen.

Tip: koop een dagkaart of een 72-uurs kaart als je op een stedentrip bent.

Supertip: download de app (met creditcard te betalen). Uitleg in het Engels (eventueel vertalen met google).

Openbaar Vervoer Praag
Geldigheid van het kaartje Prijs
30 minuten 24 Kč
90 minuten 32 Kč
24 uur 110 Kč
72 uur 310 Kč

Let op:

 • Voor grote koffers moet je apart een kaartje kopen van 16  (geldt voor het 30 en 90 minuten kaartje).
 • Kaartje vooraf afstempelen bij de stempelautomaat, anders is de boete hoog bij controle.
 • Een kaartje is geldig voor de bus, metro en tram en de kabelbaan in het centrum

Lees eerst de reviews. Ik heb zelf nog geen ervaring met de app. De reviews zien er in januari 20221 nog niet heel positief uit.

De metro en de stations zijn een attractie op zich

Er zijn drie metrolijnen in Praag:

 • De rode gaat van noordoost via het centrum naar zuidoost.
 • De groene gaat van (noord)west naar oost.
 • De gele lijn gaat van zuidwest naar noordoost.

Super simpel.

Je kunt overstappen op 3 plekken:

 • Mustek (geel/groen),
 • Muzeum (rood/groen)
 • Florenc (geel/rood).

Super simpel.

In vrijwel ieder metrostation kun je beide kanten op. Ben je een keer de verkeerde kant op gegaan, dan stap je bij de volgende halte uit en ga je naar de andere kant van het perron. 

Super simpel.

Koop altijd een kaartje, want bij en in metrostations wordt er regelmatig gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Het kaartje is goedkoop, dus neem geen risico. 

Het bekendste Tsjechische zinnetje voor toeristen is te horen in de metro

Ga je vaak met de metro, dan zal dit zinnetje je bekend in de oren gaan klinken. Dit is zo'n beetje een mantra geworden voor mij. Pas in het boek van Ivan Scheers (Herinneringen aan de toekomst) werd mij duidelijk wat ze precies zeggen en wat de woorden in het Tsjechisch zijn:

"Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají."

"Gelieve stoppen met uit- en instappen, de deuren gaan sluiten!”.

Wanneer ik dit weer voor het eerst hoor, dan weet ik pas echt dat ik in mijn tweede thuis ben.

Veiligheid in de metro

Mijn ervaringen met de metro in Praag zijn zeer goed. Je voelt je er op je gemak, in tegenstelling tot sommige andere Europese hoofdsteden, waar de metro wordt bevolkt door "kleine criminelen", zoals zakkenrollers. Die kom je hier niet of nauwelijks tegen. De metro is schoon, komt op tijd (iedere twee minuten) en je komt er dus weinig ongure typetjes tegen. De ongure typetjes rijden hier taxi.

De roltrappen van en naar de perrons zijn een attractie op zich. De langste roltrap van Europa bevindt zich op station Námestí Míru. Deze is 100 meter lang en brengt je met 9 km/uur naar boven of beneden. Een heerlijk windje komt je tegemoet!

Tip: sta je stil, houd dan rechts aan. De mensen die lopen houden links aan.

Binnen de overstapstations is het van perron tot perron soms een eindje lopen, dus voor korte afstanden is de tram een sneller alternatief.

Metro Praag Malostranska

Malostranska

Roltrap metro Praag

De tram, een heerlijk tijdverdrijf

In het centrum is de tram een leuke attractie. Je hoeft niet op de hop-on hop off bus voor €25,-. Dat is zonde van je geld.

De tram is schoon, leuk, gezellig, brengt je bijna overal in het centrum. Als het rustig is zie je op deze manier heel veel van de stad. De Tsjechen gebruiken de tram om van en naar het werk te komen. Toeristen, net als ik, gebruiken de tram voor sightseeing.

Er zijn teveel tramlijnen om op te noemen. Voor tram 17 en 22 en de kabelbaan maak ik graag een uitzondering. Deze trams nemen je in hun route mee langs veel bezienswaardigheden.

Lijn 17

Rijdt langs de oevers van de Moldau van Vyšehrad Rots, langs het Dancing House, het Nationale Theater, de Karelsbrug, het Rudolfinum, dan de brug over naar Vystaviste, het beursterrein en door naar Stromkova park.

Tram Praag

Lijn 22

Rijdt van Namesti Miru naar Karlova Namesti, dan langs Narodni en steekt de Moldau over. Hij vervolgt de route via Karmelitska in Mala Strana waarna hij zich een weg naar boven kronkelt naar de Praagse Burcht. Je kunt hier uitstappen om de Burcht te bezoeken. Wanneer je besluit te blijven zitten, kom je via het Brevnovklooster in Bila Hora, (Witte Berg). Berg is een groot woord want hij is slechts 381 meter hoog. Dit was de plaats waar in de zeventiende eeuw het Boheemse leger werd verslagen door de Katholieke Liga, een militair verbond van katholieke Duitse vorstendommen.

Kabelbaan bij Petrin

Ook de 510 meter lange kabelbaan van Újezd naar Petřín kun je gebruiken wanneer je een geldig OV kaartje hebt. Er ligt een halte, Nebozizek, midden op de Petrin heuvel. Daar kun je in en uitstappen om vanuit daar te voet verder te gaan het park in.

De bus voor de afgelegen gebieden

De bus is een prima vervoermiddel in Praag. Daar krijg je op je eerste Stedentrip niet veel mee te maken of het moet het eerste ritje zijn van de luchthaven naar de metro en je laatste rite van de metro naar de luchthaven.

De bus komt  waar de metro en de tram niet komt. Dat zijn meestal de plekken waar je als toerist nog niet veel te zoeken hebt. Ben je een gevorderde Praagganger dan zal de bus steeds vaker op het menu staan.

Zo kun je de bus naar Lidice (monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de represailles van de Nazi's in WOII, na de moord op Reinhard Heydrich) bijvoorbeeld nemen, waar geen tram of metro komt. Ook natuurliefhebbers die de parken buiten het centrum willen bezoeken zullen gebruik maken van de bus.

Monument voor de vermoorde kinderen in Lidice

Bus 119 van de luchthaven naar metrostation nádraží veleslavín

Monument voor de vermoorde kinderen van Lidice