Openbaar Vervoer in Praag

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld. Trams zijn een fantastisch vervoermiddel voor korte afstanden en om veel van de stad te zien. Voor langere afstanden kun je de metro nemen en voor verder gelegen gebieden is er de bus. Het goede nieuws is dat je voor al deze vervoersmiddelen hetzelfde kaartje kunt gebruiken.

Het is echter beter om geen taxi te nemen in Praag. De kans dat je in een taxi van een oplichter stapt is groot  en je betaalt sowieso veel meer dan een kaartje voor het OV. Bovendien is het openbaar vervoer zo efficiënt dat het nemen van een taxi meestal niet nodig is. De stad is niet ideaal voor auto's, en bovendien zou je minstens zoveel tijd kwijt zijn door de drukte.

Kaartjes voor het openbaar vervoer

Kaartjes voor het openbaar kun je kopen op de luchthaven, bij ieder metrostation en bij sommige tramhaltes. Bij de moderne apparaten kun je contactloos betalen. Bij enkele oudere analoge machines kun je alleen met gepast muntgeld betalen.

Tip 1: Stempel voordat je de tram, metro of bus instapt altijd je kaartje af! Zo voorkom je een hoge boete.

Stempel het kaartje aan de juiste kant en altijd maar eenmaal af, anders, want anders is je kaartje direct ongeldig. 

Tip 2: koop een dagkaart of een 72-uurs kaart als je op een stedentrip bent (gratis toegang in de kabelbaan).

Tip 3: download de app van  pid litacka  (kaartjes zijn met creditcard te betalen). Uitleg in het Engels.

Moderne automaten bij de luchthaven. Ook in het Engels.

Geldigheid van het kaartje Tarief vanaf 1-8-2021
30 minuten 30 Kč (ongeveer €1,25)
90 minuten 40 Kč (ongeveer €1,70)
24 uur 120Kč (ongeveer €5,-)
72 uur 330 Kč (ongeveer €13,90)
Grote koffer (bij 30/90 minuten kaartje) 20 Kč  (ongeveer €0,85)
Handbagage Gratis

Kinderen onder 6 jaar: gratis vervoer binnen Praag

Volwassenen 65+: gratis vervoer binnen Praag (op vertoon van ID of paspoort)

Kaartje voor grote koffer, 30 minuten en 90 minuten.

Afstempelen aan de onderkant.

Let op:

 • Voor grote koffers moet je apart een kaartje kopen van 20  (geldt alleen voor het 30 en 90 minuten kaartje).
 • Kaartje vooraf en eenmalig afstempelen bij de stempelautomaat. De boete voor niet, onjuist of dubbel afstempelen staat gelijk aan het niet hebben van een kaartje en is 1000-1500 Kč
 • Het kaartje is een geldig vervoersbewijs vanaf het moment van afstempelen. De tijd gaat dan in.
 • Een kaartje is geldig voor de bus, de metro en de tram.
 • Kabelbaan Petrin is gratis bij kaartjes met een geldigheid van 24 uur of langer, anders 60  
Powered by GetYourGuide

De tram, een heerlijk tijdverdrijf

In het centrum is de tram een leuke attractie. Je hoeft niet op de hop-on hop-off bus voor €31,-. Dat is een toeristenval en zonde van je geld.

De tram is schoon, relaxt, gezellig en brengt je bijna overal in het centrum. Als het rustig is zie je op deze manier heel veel van de stad. De Tsjechen gebruiken de tram om van en naar het werk te gaan. Toeristen, net als ik, gebruiken de tram voor sightseeing.

Er zijn teveel tramlijnen om op te noemen. Voor tram 17, tram 22 en de kabelbaan maak ik graag een uitzondering. Deze trams nemen je in hun route mee langs de bekendste bezienswaardigheden. Over de nostalgische tram 23 heb ik zelfs een aparte blog geschreven.

Lijn 17

Deze tram rijdt langs de oevers van de Moldau langs de Vyšehrad Rots, het Dancing House, het Nationaal Theater, de Karelsbrug, het Rudolfinum, dan de brug over naar Vystaviste - het beursterrein - en door naar het Stromkova park.

Lijn 22

Deze tram volgt een (toeristische) route langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, de Karelsbrug, het Nationaal Theater en de Petrin Heuvel. Je kunt een deel van de route nemen en lekker blijven zitten, totdat je aan de noord zijde van de Praagse Bucht bent aangekomen (halte Pražský hrad). Vanuit daar richting het complex en dan langzaam afdalen terug naar de Karelsbrug.

Kijk hieronder hoe de route verloopt. Dit is overigens niet het begin- en eindpunt van de tram.

Tram 22 in Praag

Tram 22 langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag

Kabelbaan bij Petrin

Ook de 510 meter lange kabelbaan van Újezd naar Petřín kun je gebruiken. Een kaartje kost 60 Kč, maar gratis als je een OV-kaartje hebt met een geldigheid van 24 uur of langer. Een los kaartje is alleen te koop bij één van de drie haltes. Ook die  moet je afstempelen, want de controleurs smullen ervan om toeristen zonder pardon op de bon te slingeren.

Midden op de Petrin heuvel ligt de halte Nebozizek. Daar kun je in- en uitstappen om vanuit daar te voet verder te gaan het park in. Je kunt ook helemaal tot boven gaan en dan je weg vervolgen.

Lees meer over de Kabelbaan

Halte Nebozizek, midden op de Petrin heuvel

De metro en de stations zijn een attractie op zich

Er zijn drie metrolijnen in Praag:

 • De rode lijn gaat van noordoost via het centrum naar zuidoost.
 • De groene lijn gaat van (noord)west naar oost.
 • De gele lijn gaat van zuidwest naar noordoost.

Super simpel.

Je kunt overstappen op 3 plekken:

 • Mustek (geel/groen),
 • Muzeum (rood/groen)
 • Florenc (geel/rood).

Super simpel.

In vrijwel ieder metrostation kun je, eenmaal aangekomen op het perron, beide kanten op. Ben je een keer de verkeerde kant op gegaan, dan stap je bij de volgende halte uit en ga je naar de andere kant van het perron. 

Super simpel.

Neem geen risico en koop altijd een kaartje. Bij en in de metrostations wordt er regelmatig gecontroleerd en de boetes zijn hoog.

Het bekendste Tsjechische zinnetje voor toeristen is te horen in de metro

Ga je vaak met de metro, dan zal dit zinnetje je bekend in de oren gaan klinken. Dit is zo'n beetje een mantra voor mij geworden. Pas in het boek van Ivan Scheers (Herinneringen aan de toekomst) werd mij duidelijk wat ze precies zeggen en wat de woorden in het Tsjechisch zijn:

"Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají."

"Gelieve stoppen met uit- en instappen, de deuren gaan sluiten!”.

Wanneer ik dit weer voor het eerst hoor, dan weet ik pas echt dat ik in mijn tweede thuis ben.

Geluidsfragment van de mededeling in de metro.

Veiligheid in de metro

Mijn ervaringen met de metro in Praag zijn zeer goed. Je voelt je er op je gemak, in tegenstelling tot sommige andere Europese hoofdsteden, waar de metro wordt bevolkt door "kleine criminelen", zoals zakkenrollers. Die kom je hier niet of nauwelijks tegen. Daag ze niet uit en blijf altijd letten op je spullen.

De metro is schoon, komt op tijd (iedere twee minuten) en je komt er dus weinig ongure typetjes tegen. De ongure typetjes rijden hier op de taxi.

Roltrappen

De roltrappen van en naar de perrons zijn een attractie op zich. De langste roltrap van Europa bevindt zich op station Námestí Míru. Deze is honderd meter lang en brengt je met 9 km/uur naar boven of beneden. Een heerlijk windje komt je tegemoet!

Tip: sta je stil, houd dan rechts aan. De mensen die lopen houden links aan.

Binnen de overstapstations is het van perron tot perron een eindje lopen, dus voor korte afstanden is de tram een sneller alternatief.

Metro Praag Namesti Miru

Namesti Miru

Roltrap metro Praag

De langste roltrap van Praag, Namesti Miru

Powered by GetYourGuide

De bus voor de afgelegen gebieden

De bus is een prima vervoermiddel in Praag. Daar krijg je op je eerste Stedentrip niet veel mee te maken of het moet het eerste ritje zijn van de luchthaven naar de metro en je laatste ritje van de metro naar de luchthaven.

De bus komt waar de metro en de tram niet komen. Dat zijn meestal de plekken waar je als toerist nog niet veel te zoeken hebt. Ben je een gevorderde Praagganger dan zal de bus steeds vaker op het menu staan.

Zo kun je de bus naar Lidice (monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de represailles van de Nazi's in WOII, na de moord op Reinhard Heydrich) bijvoorbeeld nemen, waar geen tram of metro komt. Ook natuurliefhebbers die de parken buiten het centrum willen bezoeken zullen gebruik maken van de bus.

Zo kun je met de metro en later de bus naar een van de mooiste parken, net buiten Praag:

Průhonice Kasteel en Park: de ontmoeting

Pruhonice Kasteel en Park

Monument voor de vermoorde kinderen in Lidice

Monument voor de vermoorde kinderen van Lidice

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
11 stemmen