Fietsen in Praag

Fietsen in Praag is een leuke en sportieve uitdaging. Het is gezond, milieubewust en je komt op plekjes waar het Openbaar Vervoer niet komt. In de Oude binnenstad van Praag zijn fietsers een niet-alledaags verschijnsel. De enige fietsen die je daar ziet zijn de gekleurde huurfietsen en de fietskoeriers. Ondanks dat er in fietspaden wordt geïnvesteerd, lijkt Praag centrum nog altijd niet helemaal klaar voor de fiets.

Fietsen in hartje Praag is een andere ervaring dan in Nederland. Je fietst op de weg naast de auto's, voor of achter de trams of tussen de voetgangers over de kasseien. Een uitdaging dus. Naarmate je verder buiten het centrum komt, zijn er meer afgeschermde fietspaden. 

Fiets naar en door Divoka Sarka - het schitterende natuurpark - of naar het Pruhonice kasteel in het zuiden van Praag. Voor een lange fietstocht is een bezoekje aan kasteel Karlstein een aanrader.

De fietspaden en fietsroutes worden goed aangegeven door gele bordjes, waarop de fietsroute en de afstand naar de volgende plaats staat vermeld. Houd er alleen rekening mee dat er regelmatig bordjes ontbreken en dat je geregeld op je telefoon of kaart moet kijken.

Je kunt ook een fietstour doen onder leiding van een gids. Die neemt je mee naar de mooiste bezienswaardigheden en uitzichten van Praag, zoals het Letna park, de Praagse Burcht of het Wenceslasplein.

Fietsroutes worden aangegeven met deze bordjes.

Fietstip 1:

Blijf je in het centrum, huur dan een (stads)fiets voor hooguit een dagdeel. Wandelen is echter geschikter om de prachtige stad te verkennen.

Fietstip 2:

Ga je naar verder gelegen gebieden, huur dan een sportieve fiets met meerdere versnellingen, want het kan steil zijn in Praag. Ga je op onverharde paden, huur dan een mountainbike.

Fietstip 3:

Een helm is in Praag geen overbodige luxe, omdat automobilisten minder gewend zijn aan fietsers op de weg dan in Nederland. In Tsjechië is een fietshelm alleen verplicht voor kinderen onder de 18 jaar. 

Fietstip 4:

Het is officieel verboden om over de Karelsbrug te fietsen.

Fietstip 5:

Zet je fiets altijd op slot, ook als je even kort ergens naar binnen gaat.


Fietstip 6:

Ook in Praag heeft de tram voorrang. O en pas op voor de tramrails. Als je daarin rijdt, is de kans op vallen groot. Altijd haaks over de tramrails rijden.

Fietstip 6:

Het trottoir is soms ook fietspad, iets wat we Nederland niet of nauwelijks kennen.

Fietstip 7:

Fietsen mogen gratis mee met de metro, met sommige trams buiten het centrum (achterin), met het kabelbaantje bij Petrin en met de veerbootjes. In de bus mag de fiets niet mee.

Dit verkeersbord geeft aan dat het pad zowel voor voetgangers als voor fietsers is bedoeld

Toeristen op een fietstour

Een leeg fietsenrek in het centrum van Praag lijkt eerder een kunstwerk.

Aantal fietspaden

Praag heeft een netwerk van fietspaden met een totale lengte van 515 kilometer. Daarvan is 186,5 km beschermd. De rest zijn gemarkeerde fietsstroken naast de auto's.

De afgelopen jaren is het netwerk van fietspaden in Praag flink gegroeid. Hoewel het stadscentrum - door de vele voetgangers, trams en steile stukken - niet veel plezier geeft aan fietsers, maakt de periferie en omgeving dat goed. 

Prima fietspaden bij Divoka Sarka, een natuurpark in het noordwesten van Praag

Fiets huren voor korte stukjes

Overal in Praag zie je staan. Fietsen die je met behulp van een app voor 20-30 minuten of langer kunt huren. Het werkt heel eenvoudig. Download via de QR-code de app, die bij de fiets hoort, registreer jezelf en je betaalt met je creditcard voor de huur van je fiets.

Check de mogelijkheden in de bijbehorende app.

Rekola - de roze fietsen

  • Download de app "Rekola" en registreer jezelf
  • Kies voor losse rit of een abonnement 
  • Zoek een fiets op de kaart in de app
  • De fiets zal zichzelf van het slot halen, als je hebt betaalt
  • Als je klaar bent, zet je de fiets in de "roze" zone terug en je zet de fiets op slot
  • Maak een foto van de fiets, als bevestiging van het retourneren van je fiets

Website van Rekola

Je betaalt ongeveer €1,25 voor 30 minuten, net zo duur als een kaartje voor het OV. Wanneer je vaker de fiets gaat gebruiken, overweeg dan een maandabonnement voor nog geen €8,00.

Andere fietsen zijn van Nextbike, Lime en mogelijk andere bedrijven. Deze heb ik nog niet geprobeerd.

De roze fietsen van Rekola

Fietshuur in Praag voor één of meerdere dagdelen

Een fiets huren kan in Praag op verschillende plekken in of nabij het centrum. Op onderstaande kaart staan de verhuurbedrijven, onderverdeeld in gewone fietsen en E-bikes.

Prijzen variëren van 14 tot 19 euro per dag. Kijk daarbij goed of alles is inbegrepen of dat je voor een helm, een slot en bagagedrager moet bijbetalen.

Tip van Verliefd op Praag

Na wat speurwerk kwam ik uit bij Transphere bike rentals and tours, een klein bedrijf in de wijk Vysehrad met een persoonlijke touch en daar houd ik van.

Let op: je kunt niet zomaar langs om een fiets te huren.

Je kunt de fietsen online, per mail of telefonisch reserveren. Online kun je de datum niet direct kiezen, maar dat kun je in de opmerkingen kwijt.

De reviews zijn goed, ze hebben een Engelstalige website en de prijzen zijn onder het gemiddelde van Praag. Inmiddels heb ik leuk mailcontact met de George, de eigenaar, die mij voorziet van allerhande tips. Hij spreekt perfect Engels, Duits, Tsjechisch, en Roemeens...

Review: bikesharing en fietsen (huren) in Praag

Fietsroutes in Praag

Op zoek naar mooie fietsroutes met hetzelfde begin- als eindpunt in Praag?

Dat valt niet mee.

Verliefd op Praag gaat live op zoek naar mooie routes in juni 2022 en zal deze plaatsen op de website. Heb jij een tip voor een mooie route, stuur dan een bericht naar Verliefd op Praag.

Hieronder een aantal routes van A naar B. Je kunt op dezelfde manier terugfietsen of daarna op google maps of mapy.cz kijken hoe je verder gaat.

Fietroute A1

Fietsroute A1 loopt langs de linkeroever van de Moldau. Het begint in het zuiden van Praag in Radotín bij de loopbrug over de Berounka en eindigt in het noorden van de stad bij de veerboot in Sedlec. In het centrum en in Holešovice is de route onderbroken en niet gemarkeerd. In de perifere delen gaat het voornamelijk over vrijliggende fietspaden, maar in het centrum over zeer drukke wegen. De totale lengte van de route is 24 kilometer.

Fietsroute A2

Route A2 is de belangrijkste fietsroute in Praag en loopt van zuid naar noord langs de rechteroever van de Moldau. Naast het stadscentrum loopt het langs aparte off-road paden. In het centrum, van Mánes tot de Těšnov-tunnel, loopt het langs de weg en is niet gemarkeerd. Van Rudolfinum naar de Těšnov-tunnel is het mogelijk om langs de dijk te rijden. Deze route is 27,5 kilometer lang.

Fietsroute A17 met pontje

Fietsroute Moldau

Fietsroute naar Kasteel Karlstein (32,1 km)

Fietsroute van Holesovice naar Panenské Břežany

Tot hij op 4 juni 1942 werd vermoord woonde Reinhard Heydrich, de Reichprotektor van het Protectoraat Bohemen en Moravië, in Panenské Břežany.

Lees ook:

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3

Fietstour met gids

Je kunt de stad gemakkelijk te voet verkennen, maar voor wie een keer wat anders wil: boek een fietstour met gids. Op een relaxte manier fiets je van de ene bezienswaardigheid naar de andere en onderweg krijg je uitleg door een ervaren gids.

Je komt op plekken waar je normaal niet snel zou komen en je krijgt meestal tips voor goede restaurants of kroegjes.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen