Vyšehrad Begraafplaats

De Vyšehrad begraafplaats ligt binnen het complex van Vyšehrad, de Hoge Burcht. Deze magische plek ligt ten zuiden van de Nieuwe Stad en is gratis toegankelijk. De Hoge burcht herbergt meer pareltjes, waaronder de Sint Peter en Paulus basiliek. Trek gerust een paar uur uit om hier te wandelen.

De nationale Vyšehrad-begraafplaats naast de Sint Petrus en Paulus basiliek biedt sinds 1869 een laatste rustplaats voor meer dan zeshonderd belangrijke Tsjechische persoonlijkheden. Beroemde dichters en schrijvers, acteurs, beeldhouwers, schilders, architecten, atleten en wetenschappers liggen hier in schitterende graven.

Enkele namen:

Op de gravure bij de ingang kun je zien wie er waar begraven ligt. Saillant detail is dat overledenen van bepaalde beroepen dicht bij elkaar werden begraven.

Wanneer je van grafarchitectuur houdt, dan is de Vyšehrad begraafplaats een must-see. Kosten nog moeite zijn gespaard om de doden te gedenken en een waardevolle plek te geven. Veel grafstenen en sculpturen zijn gemaakt door beroemde Tsjechische architecten en beeldhouwers. 

Arcades

De arcades aan de rand van de begraafplaats zijn volgens het Italiaanse patroon gebouwd en ontworpen door A. Wiehl. Het kruisgewelf van de arcades versierd met schilderijen wordt ondersteund door Toscaanse zandstenen zuilen. 

De graven die zich binnen de arcades bevinden zijn ware kunststukjes.

De arcades zijn ontworpen door A. Wiehl

Slavín

Een opvallende verschijning is de Slavín graftombe. Slavín werd gebouwd in de jaren 1889-1893 aan de oostkant van de Vyšehrad-begraafplaats. De architect was Antonín Wiehl, die ook de vorm van de uitbreiding van de begraafplaats in noordelijke richting ontwierp, inclusief de arcades.

Dichter Julius Zeyer was de eerste persoon die in 1901, acht jaar na voltooiing, in het graftombe werd begraven. De laatste persoon die in Slavín werd begraven was dirigent Rafael Kubelík in 2006. Het graf bevat 44 grafgraven, meestal met doodskisten, hoewel er ook enkele urnen zijn opgeslagen. In totaal liggen er 51 persoonlijkheden in de Slavin-tombe.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen