De mooiste en leukste musea in Praag

Praag kent een lange geschiedenis en een geheel eigen cultuur. Er is dan ook een verscheidenheid aan musea door de hele stad, van modern tot oud, van schilderkunst tot communisme. Voor meer informatie over openingstijden en tarieven, verwijs ik je graag naar de website van het museum, die steeds als link terug te vinden is. 

In willekeurige volgorde volgt hier een kleine greep uit Praagse musea, die het bezoek meer dan waard zijn. Kijk onderaan de pagina op de kaart waar je de musea kunt vinden. Zelfs als je niet dol bent op een museumbezoek, is het toch de moeite waard om erheen te gaan, want ze staan veelal op een wonderschone locatie of zijn gehuisvest in een schitterend gebouw. Dan kun je altijd nog besluiten of je naar binnen gaat.

Openluchtmuseum Praag

Praag is als een openluchtmuseum waar je op elke hoek van de straat prachtige architectuur en historische bezienswaardigheden kunt bewonderen. Of het nu gaat om indrukwekkende gevels, schilderachtige pleintjes, of intrigerende standbeelden, er is altijd iets om te ontdekken terwijl je door de stad wandelt. Daarvoor hoef je niet per se een museum in; de hele stad is een tentoonstelling!

Neem je camera mee, want in Praag is elk moment een foto waard.

Vrtbovská zahrada of Vrtba Tuinen

Het Nationaal Museum op het Wenceslas Plein

Nationaal Museum op het Wenceslas Plein

Plafond van het Nationaal Museum

Nationaal Museum Praag

De entree van het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum, het historische gebouw aan de kop van het Wenceslas Plein, is buitengewoon mooi van buiten en wellicht nog indrukwekkender van binnen.

Volgens een Britse studie uit 2021 komt het gebouw van het Nationaal Museum in Praag het meest overeen met de ideale beeldverhouding, gebaseerd op het principe van de gulden snede.

Gedurende het hele jaar biedt het Nationaal Museum diverse exposities aan en herbergt het tevens een vaste collectie. Het recent gerenoveerde gebouw is, zelfs als je niet van exposities houdt, het bezoeken waard en de zalen zijn indrukwekkend. Via het "oude" museum kun je door een ondergrondse tunnel naar het 'nieuwe" deel van het museum gaan. In de tunnel wordt een zich herhalende video afgespeeld over de recente geschiedenis van Tsjechië, wat zeer indrukwekkend is.

Lees hier mijn blogs voor meer informatie:

Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Beelden zeggen meer dan woorden


Museum van de stad Praag - Huis aan de Gouden Ring

In dit historische museum in Tynska zijn enkele permanente tentoonstellingen te zien:

  • De uitbreiding van Praag ten tijde van Karel IV in de 14e eeuw. Hij heeft met zijn visie de huidige stad Praag vorm gegeven. In eenvoudige (Engelstalig) en beeldende animaties krijg je uitleg over deze wonderbaarlijk snelle uitbreiding van Praag. 
  • In een andere ruimte komen gravures uit het begin van de zeventiende eeuw tot leven op een scherm van negen meter breed. Een momentopname van een willekeurige dag in 1606 op en langs de Moldau tijdens het bewind van Rudolf II.

Je ziet verder kleding, glaswerk en andere gebruiksvoorwerpen uit de middeleeuwen en latere eeuwen.

www.muzeumprahy.cz/en/visit-house-at-the-golden-ring/

Foto van een onderdeel van het negen meter brede scherm


Karelsbrug Museum - Geschiedenis en techniek

Een model van de bouw van de Karelsbrug

Vlakbij de Karelsbrug is een leuk museum over de geschiedenis en de bouw van de Karelsbrug. Koop een kaartje aan de deur of combineer het met een historische rondvaart over de Moldau.

Lees meer:

Het Karelsbrug Museum, een kijkje in de 14e eeuw

Powered by GetYourGuide

Bedrich Smetana Museum - Muziek

Smetana (1824-1884) is een van de drie grote componisten, die Tsjechië rijk is. In dit kleinschalige museum vlakbij de Karelsburg worden persoonlijke bezittingen tentoongesteld, zoals brieven en foto's.

Lees hier mijn blog over Smetana

Website Bedrich Smetana Museum


Joods Museum

Het Joodse Museum in Praag, gevestigd in het hart van de historische Joodse wijk, is een indrukwekkende schatkamer van de rijke Joodse geschiedenis en cultuur in Tsjechië. Het museum, opgericht in 1906, beslaat meerdere locaties, waaronder synagogen, een oude begraafplaats en historische gebouwen.

Bezoekers worden meegenomen op een aangrijpende reis door eeuwen van Joodse leven in Praag, waarbij tentoonstellingen en artefacten getuigen van de bloeiende gemeenschap, maar ook van de tragische momenten tijdens de Holocaust. Opvallend is de Pinkas-synagoge, waar de muren bedekt zijn met de namen van meer dan 77.000 Tsjechische Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

De Alte-Neu-synagoge, een van de oudste synagogen in Europa, biedt een indrukwekkend architectonisch en historisch inzicht in het Joodse leven. Daarnaast herbergt het museum een uitgebreide collectie liturgische objecten, kunst en gebruiksvoorwerpen.

Het Joodse Museum in Praag is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een cruciale educatieve instelling die het begrip en respect voor de Joodse cultuur bevordert, en de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend houdt. Het is een essentiële bestemming voor iedereen die de diepgaande geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Praag wil begrijpen.

Lees meer over het Joods Museum in de Joodse Wijk.


Mucha Museum - Posters en schilderijen

Het museum is gewijd aan de kunstenaar Alphons Mucha (1860-1939) die eind 19e eeuw, begin 20e eeuw furore maakte met zijn posters in Parijs. 

Lees meer in mijn blog over het Mucha Museum

I-Mucha

Op een andere locatie, in de Obecni Dum, bevindt zich I-Mucha, een virtuele tocht langs de posters van Mucha.


Miniatuurmuseum

Het miniatuurmuseum ligt in het complex van het Strahov klooster.

Het museum is niet alleen zelf klein, maar de expositie-voorwerpen zijn dat ook. Door meer dan 25 microscopen kijk je bijvoorbeeld naar kamelen op een speld, een vioolspelende sprinkhaan van een paar mm.

Koop je kaartje alvast van tevoren of neem een kijkje op de website van het Miniatuurmuseum


Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk en de crypte: gratis toegang

In de crypte zie je de "hoofden" van de 7 parachutisten

De kerk op Resslova

De Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk is een belangrijk onderdeel in het verhaal van de moordaanslag op Reinhard Heydrich, de enige Nazi-officier die ooit is vermoord door verzetsstrijders. Na de moord verschansen zeven medeplichtigen (parachutisten) zich in deze kerk. Een aantal verschuilt zich in de crypte onder de kerk. Wat volgt is een gevecht tussen zevenhonderd Duitse soldaten tegen slechts zeven verzetsstrijders. Na uren van beschietingen is het over...

Zowel de kerk als de indrukwekkende crypte zijn gratis toegankelijk en bieden je een kijkje in de laatste uren van Jozef Gabčík, Jan Kubiš en de andere helden.

Lees hier mijn blogs:

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3


Museum Kampa - Moderne Kunst

Museum Kampa in Praag is een artistiek toevluchtsoord aan de oevers van de Moldau. Het omarmt moderne kunst in diverse vormen, met een focus op Tsjechische artiesten zoals František Kupka en Toyen.

De collectie omvat schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties die de culturele en politieke veranderingen in de 20e eeuw weerspiegelen. Het museum ademt een sfeer van creativiteit en innovatie, met een balans tussen lokale flair en internationale artistieke invloeden.

Gelegen in een betoverend deel van Praag biedt het museum een harmonieuze mix van kunst, natuur en architectuur, waar bezoekers kunnen dwalen door grensverleggende creaties.

Website Museum kampa


Museum van het Communisme

Dit museum neemt je mee terug naar de periode 1948-1989. 

Bezoekers ervaren de impact van de ideologie op de samenleving, getoond via reconstructies van winkels, klaslokalen en propagandamateriaal uit die tijd. De tentoonstelling neemt je mee door de jaren van censuur, surveillance en politieke onderdrukking, terwijl het ook de veerkracht en strijd van de mensen laat zien.

Met aandacht voor de Praagse Lente, de Fluwelen Revolutie en de nasleep ervan biedt het museum een compleet beeld van een tijdperk dat de Tsjechische geschiedenis ingrijpend heeft beïnvloed.

Het doel is niet alleen om te informeren, maar ook om de complexiteit en impact van het communistische regime op een gedenkwaardige en educatieve manier te belichten.

Website Museum van het communisme


Illusion Art Museum

Het Illusion Art Museum in Praag betovert bezoekers met optische illusies en interactieve kunstwerken. Het biedt een meeslepende ervaring door gebruik te maken van trompe-l'oeil-schilderijen en 3D-visuals, waar je deel wordt van de kunstwerken, wat zorgt voor unieke en verbluffende fotomomenten. Leuk voor op je instagram.

Koop alvast een kaartje.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen