Malá Strana begraafplaats

De Malá Strana begraafplaats ligt in Smichov en is gesticht in 1680 vanwege de vele doden tijdens de pestepidemie die de stad tien maanden lang teisterde. Na het verbod op begraafplaatsen door Keizer Jozef II in 1787 werd dit de begraafplaats voor Malá Strana.

Toen de begraafplaats werd omringd door gebouwen, is deze in 1884 gesloten en werd de functie ervan overgenomen door de begraafplaats in Malvazinky . 

De meest bezochte grafstenen van de Mala Strana Begraafplaats zijn:

  • Grafsteen van de knielende bisschop Leopold Leonard van Thun-Hohenstein (1748-1826). De gietijzeren grafsteen werd gemaakt door Václav Prachner en werd later de inspiratie voor Myslbeks grafsteen van aartsbisschop Bedřich Schwarzenberg in de Sint-Vituskathedraal.
  • Het Heilige Meisje - de legendarische grafsteen van de op driejarige leeftijd overleden Anna Degenová (1848-1851), "dochter van een bewaker en een dagloner", met een indrukwekkend beeldhouwwerk van een kind door Josef Max.

Grafsteen van de knielende bisschop Leopold Leonard van Thun-Hohenstein

De legende van Het Heilige Meisje

De legende van het heilige meisje vertelt dat toen zielen in de hemel werden verdeeld voor pasgeboren baby's, er een fout is gemaakt. Anna kreeg een engelenziel in plaats van een mensenziel.

Toen Anna werd geboren, scheen er een heldere ster aan de hemel, vogels floten vrolijk, bloemen en bomen uit de omgeving bloeiden. De natuur leek zich te verheugen over de komst van het engelenkind. Anna nodigde bedelaars en dieven bij haar thuis uit. Ze gaf ze altijd alles wat ze kon missen. Ze zou haar ouders hebben verteld dat ze gewoon in haar hart voelde dat ze moest helpen.

Volgens de legende verstond Anna de taal van dieren en bloemen. Het bleek al gauw dat het aardse leven een te grote last is voor een engelenziel. De driejarige Anna speelde met een lappenpop voor het raam, maar een grote windvlaag blies hem uit haar hand. Het kleine meisje reikte naar het speelgoed totdat ze van de derde verdieping op de grond viel. Ze was ter plekke dood. God had genade met haar aardse lijden. Hij nam de engelenziel terug.

De mensen en vooral kinderen uit de wijde omgeving hielden van de kleine Anna – ze werd hun onbaatzuchtige helper en bemiddelaar. Zelfs de oude, nukkige graaf in het paleis op Velkopřevorské náměstí bezweek voor de charme van het welwillende meisje en in haar voorbeeld hielp hij arme en zieke mensen tijdens een ernstige epidemie in Praag .

De kleinzoon van de oude graaf, die veel van Anna hield, bestelde bij de beeldhouwer Josef Max een grafsteen met de figuur van een liggend meisje. Toen het monument in 1851 voltooid was, werd het een bedevaartsoord, waar kinderen uit de wijde omgeving naartoe kwamen en briefjes op de grafsteen plaatsten, waarin ze het "heilige kleine meisje" om hulp smeekten.

De opmerkelijke legende over het "heilige meisje" van de begraafplaats Malostranské inspireerde de schrijver František Kožík tot het schrijven van een buitengewoon sprookje. In het oorlogsjaar 1943 verscheen een kinderboek met de titel Holy Girl, om de jongste lezers aan te moedigen in de donkere tijden van de nazi-bezetting.

Foto van: Mojmir Churavy – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen