Olšany begraafplaats

De Olšany begraafplaats in de wijk Zizkov, is met een oppervlakte van vijftig hectare de grootste begraafplaats van Praag. Sinds 1680 zijn hier meer dan twee miljoen mensen begraven, waaronder Jan Palach, de student die zich als protest tegen de Russische bezetting in brand stak (1969).

"Een wandeling door de begraafplaatsen van Olšany is een ervaring die een meer ontvankelijke bezoeker nauwelijks koud zal laten. De schijnbaar eindeloze rijen aangepaste graven in verschillende vormen en maten worden hier afgewisseld met oude graven die op mysterieuze wijze bedekt zijn met tapijten van kruipende klimop. Daarnaast kunt u ook een aantal interessante gebouwen op de begraafplaats bewonderen - monumenten, kapellen, ceremoniële zalen, columbariummuren of zelfs een kleinere orthodoxe kerk. Dit alles is perfect "ingepakt" in het weelderige groen van volwassen bomen."

Enkele van de vele bekende Tsjechen die hier zijn begraven:

  • De eerste communistische president van Tsjechoslowakije Klement Gottwald (1896-1953)
  • Jan Palach, de student die zich in 1969 in brand steekt als protest tegen de Russische bezetting na de Praagse Lente van 1968
  • Een van de oprichters van de Club van Tsjechische toeristen, dr. Vilém Kurz, aan wie Praag de Petrin uitkijktoren te danken heeft
  • Op de begraafplaatsen bevinden zich ook de begraafplaatsen van gesneuvelde Tsjechische legionairs en soldaten van het Rode Leger uit de Eerste Wereldoorlog , slachtoffers van de Slag om Dresden in 1813, slachtoffers van de opstand van Praag, soldaten van het Gemenebest van Naties, het Rode Leger en het Russische Bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog .

Slachtoffers van het Russische bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog

De legende van de zusjes Klenk

Een zeer bekende grafsteen op de Olšany begraafplaats is van de vermeende zusjes Klenk, bekend geworden door een Žižkov-legende over de tragisch om het leven gekomen kleine meisjes Františka en Antonia Klenkovy. Al sinds het begin van de 19e eeuw wordt de grafsteen veel bezocht, vergelijkbaar met de grafsteen van het Heilige Meisje op de Malá Strana Begraafplaats.

Op de grafsteen liggen twee kleine meisjes, van wie de onderbenen niet zijn uitgehouwen in de grafsteen. Het verhaal speelde zich af in 1806 in de wijk Žižkov. De meisjes waren buiten aan het spelen in een rustige straat, toen ze een naderende Forman-wagen (boerenwagen met een maximale lading van 3360 kg) niet op tijd opmerkten en verstrikt raakten onder de zware wielen.

Als gevolg van de verwonding (beknelling van de onderste delen van de benen) stierven ze allebei binnen enkele tientallen minuten ter plaatse.

Hun verhaal werd al in de 19e eeuw bekend en dus werd de grafsteen (in tegenstelling tot andere, vaak belangrijkere graven) tijdens de sloop van de oude Olšany-begraafplaats I gered en overgebracht naar de huidige locatie. Het verhaal is zo bekend dat mensen nog altijd bloemen naar het meisjesgraf brengen. De lichamen van de meisjes zijn hier overigens niet begraven.

De grafsteen van de vermeende zusjes Klenk wordt veel bezocht

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen