Street art in Praag

Praag is een stad die bekend staat om zijn rijke geschiedenis, architectuur en cultuur. Een andere opvallende eigenschap van de stad is de bruisende street art-scene. De straten van Praag zijn bezaaid met kleurrijke en levendige kunstwerken die de stad een artistieke en eigentijdse uitstraling geven.

De meeste street art in Praag is te vinden in de wijken Žižkov en Holešovice. De wijken staan bekend om hun alternatieve sfeer en zijn de thuisbasis van onafhankelijke galerieën en kunstenaarsateliers. Veel van de kunstwerken zijn te vinden op oude industriële gebouwen en verlaten fabrieken die zijn omgebouwd tot creatieve ruimtes.

David Černý

Een van de bekendste street art-kunstenaars in Praag is de Tsjechische kunstenaar David Černý. Zijn werken, veelal controversieel en provocerend, zijn te vinden in verschillende delen van de stad, waaronder de beroemde sculptuur "Pissing Statues" bij het Franz Kafka Museum. Andere opvallende werken van hem zijn de "Baby's" op het Kampa-eiland en op de Zizkov TV-Toren en Lilith in de wijk Karlin.

Sinds 2023 heeft David Černý een eigen museum/kunstgalerie, het Musoleum, te vinden in de wijk Smichov (Nádražní 2).

De pissende mannen

De baby's op de TV-toren

De baby's op kampa

Het roterende hoofd van Kafka

Lilith

Naast Černý zijn er nog tal van andere kunstenaars die de straten van Praag sieren met hun werken. Zo zijn er onder andere werken te zien van de kunstenaars LOOMIT, Point, Pasta Oner en vele anderen.

Street art is niet alleen een visueel spektakel, maar het heeft ook een sociale betekenis. Veel van de kunstwerken hebben politieke boodschappen en stellen kritische vragen bij maatschappelijke kwesties. Street art is overigens niet alleen beperkt tot de buitenlucht. Er zijn ook tal van galerieën en musea die zich toeleggen op deze kunstvorm, waaronder de MeetFactory en de National Gallery.

Al met al is street art een belangrijk onderdeel van de Praagse straatcultuur geworden en biedt het toeristen en bewoners een alternatief perspectief op de stad. Van kleurrijke murals tot politiek geëngageerde werken, de street art van Praag is een must-see voor iedereen die de stad bezoekt.

Verliefd op Praag zet zoveel mogelijk street art op onderstaande kaart (onder de foto's), maar er is nog veel meer...wordt vervolgd.

Vinok Sculpture (Ukraine Mothers) in Dlouha

Muurschildering in K Olympiku, Karlin

Vlindermuur bij metrostation Opatov

Graffiti van een Oekraïens meisje in Mojmírova, Nusle

Voetgangerstunnel bij Bělohorská 7, Brevnov

Wil jij meer street art zien?

Lees dan de blogs van Verliefd op Praag

Street art in Praag, beetje provocerend

Street art in Praag, deel 2

Street art in Praag, deel 3

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
4 stemmen