Lelijke plekjes in Praag

Zijn er Lelijke Plekjes in Praag? Wanneer je verliefd bent, dan ontgaan je de minpuntjes of je wilt ze niet zien. Alles lijkt mooi en je leeft op een roze wolk, totdat je een tijdje een relatie hebt en merkt dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Wanneer het overgaat in liefde, dan heb je een plekje gegeven voor die kritieke puntjes.

Dit geldt in het algemeen voor menselijke relaties, maar in het geval van Verliefd zijn op Praag ook voor een stad. De eerste keer vond ik alles mooi en zijn de lelijke plekjes van de stad mij niet opgevallen. 

Het is een geheel subjectieve lijst

Inmiddels heb ik een top 10 Lelijke Plekjes in Praag samengesteld. Zoals met iedere top 10, zullen er mensen zijn die het niet met mee eens zijn. Dat mag! Heb jij een nog lelijkere plek met het criterium is dat het redelijk in (de buurt van het) centrum moet liggen, laat dan een reactie achter onderaan de pagina.

Sommige plekken zijn zo lelijk dat ze weer mooi worden. Ze zijn ook nodig om het contrast weer te geven met de schitterende gebouwen van de binnenstad.

Wat maakt in mijn ogen een gebouw of plek lelijk:

  • overdadig gebruik van glas, metaal en/of beton
  • vormloze blokken rechthoek of vierkant (functionalisme en brutalisme)
  • misplaatste gebouwen: een modern gebouw tussen Middeleeuwse pareltjes!
  • gebruik van teveel moderne belichting zoals TL en/of neon, 
  • plekken met teveel 13 in een dozijn shops, zoals souvenirshops met pinautomaten, maar ook rolluiken....

De lelijkste plekjes van Praag zijn op de kaart te herkennen aan het zwarte kruisje.


Zizkov Televisietoren

De Zizkov televisietoren van Praag is het hoogste gebouw van Praag met een hoogte van 216 meter. Je ziet de "toren" dan ook van grote afstand, waar je ook staat en waar je ook een foto neemt.  

De toren is gebouwd tussen 1985 en 1992 en is door de inwoners van Praag niet met al teveel gejuich ontvangen. De toren is mede controversieel, doordat een deel van de oude Joodse begraafplaats van Žižkov, plaats moest maken voor de toren.

Op 29 mei 2000 werd een werk van David Černý genaamd "Baby's" op een van de pilaren geplaatst, met het aantal van tien op en neer klimmende baby's. Omdat het positief werd ontvangen, werd het in 2001 definitief geïnstalleerd. 

Sinds de komst van de baby's is de toren een attractie geworden.

Tweede lelijke gebouw ter wereld

Het is ooit uitgeroepen tot het tweede lelijkste gebouw ter wereld (na het Baltimore Theatre). En eerlijk is eerlijk, dat is nog lelijker.

De baby's van David Černý worden als volgt expliciet genoemd in de beschrijving bij deze "wedstrijd": 

"Het is op zich best lelijk, maar kleine kruipende kinderen van de kunstenaar David Černý hebben het vanuit een afschuwelijk standpunt veranderd in iets waar je echt ongelovig je hoofd bij schudt ." - Letterlijke vertaling van de Tsjechische wiki

Het uitzicht vanuit de Televisietoren vergoedt veel

Het uitzicht vanuit de toren is  spectaculair en je kunt er overnachten in het one room Sky Suite Hotel. Dan moet je wel een zak geld meenemen (van €576,- tot €990,- per nacht), maar dan heb je wel wat!

Lees mijn blog: Zizkov televisietoren in Praag

Televisietoren Zizkov Praag

Ingezoomd vanaf de Nusle brug zijn de baby's te zien

Televisietroen Zizkov Praag

De babies maken de toren het aanzien nog waard

Vanaf de Nusle brug


Passage bij de Karelsbrug

Om bij een plek te komen vanwaar het uitzicht op de Praagse Burcht en de Karelsbrug een van de mooiste is, moet je er regelmatig doorheen.

DE PASSAGE

Wanneer je de Karelsbrug overgestoken bent in de richting van het Oude Stadsplein en je wilt rechtsaf om (romantisch) langs de Moldau te wandelen, sta je voor twee keuzes.

Je kunt over een smal stoepje van dertig centimeter breed lopen, met langsrazend verkeer... of je neemt een diepe ademteug en sprint door de lelijkste passage van Praag.

Je hebt de Middeleeuwen net achter je gelaten en opeens begeef je je in een slechte variant van Las Vegas.

Alles nep....inclusief Ice Bar, souvenirshops, drankjes voor 4 euro, ATM, rolluiken en TL-verlichting.

Te lelijk. Zo lelijk dat het niet omschreven staat op google maps?!

Pasdage Praag

Ogen dicht en snel doorlopen

I rest my case

Russische souvenirs in Praag, aarggh


The Dancing House (Tančící dům)

Een van de toeristische instagram-attracties van Praag is the Dancing House, gebaseerd op Ginger Rogers en Fred Astaire. Dat klinkt ontzettend cool.

De meningen zijn erg verdeeld.

Persoonlijk wordt ik eerder misselijk van het kijken naar de ogenschijnlijk bewegende vormen, dan dat ik een Wow gevoel krijg.

Totaal misplaatst in de omgeving, vind ik! Waarschijnlijk zou dit erg mooi staan in New York of in Praag 11.

Het leuke van lelijke gebouwen is dat je er, eenmaal binnen, niet veel van merkt en je ook hier kunt genieten van een prima uitzicht.

Lees meer over de Dancing House

Dancing House Praag

Het Nationaal Monument op de Vitkov heuvel

Het Nationaal Monument, foto VOP

Uitzicht vanaf Vitkov

Uitzicht vanaf de Vitkov heuvel, foto VOP

Het Nationaal Monument ligt bovenop de Vitkov-heuvel, die de wijken Karlin en Zizkov van elkaar scheidt. De wijken zijn onderling verbonden door de driehonderd meter lange Zizkov tunnel, die onder de heuvel door gaat. Tot zover niks mis met de heuvel zelf.

Het mooie standbeeld van Jan Žižka prijkt als een vlag op een modderschuit boven de Vitkov heuvel uit. Het blok beton erachter inclusief de betonnen omgeving maken het er echter kil en troosteloos! Het is het Nationaal Monument van Praag en herbergt het graf van de onbekende soldaat en het Klement Gottwald mausoleum (de eerste leider van het communistische Tsjecho-Slowakije van 1948-1953).

Zelfs als de zon schijnt is een mooie foto ervan maken hier een opgave. Als echte toerist moet je hier echter wel een keer geweest zijn.

Je wordt namelijk getrakteerd op een mooi uitzicht.


The Church of the Most Sacred Heart of Our Lord

The Church of the Most Sacred Heart of Our Lord (Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně), een mondvol, ligt op het nám. J. z Poděbrad in Vinohrady. 

Smaken verschillen, maar hoe kun je zo'n gedrocht in zo'n mooie stad neerzetten? Vanaf de voorkant lijkt het nog enigszins acceptabel, maar vanaf de zijkant? Het roept alleen maar vragen op. Waarom bouw je zoiets? Hoe kan dit in Praag staan met al haar moois. En dan, op enige afstand, doemt ook nog de televisietoren op.

Twee lelijke eendjes op één foto, wel zo overzichtelijk.

Church Praag
Church Praag

Het Bata-paleis op het Wenceslasplein

Op het Wenceslasplein, nummer 6, werd in 1928 werd het Bata-paleis (het schoenenmerk uit Tsjechië) gebouwd volgens functionalistische bouwstijl. Functionalistische architectuur kenmerkt zich door soberheid en weinig ornamenten. Er wordt veel gebruik gemaakt van rechte lijnen, rechthoekige vormen en van veel glas. Op het Wenceslasplein vind je meer van dit soort gebouwen. Persoonlijk vind ik ze niet passen in het straatbeeld met een meer klassieke uitstraling.

Ook het pand van C&A behoort wat mij betreft tot de lelijkste op het Wenceslasplein. Draai je even om en je kunt het zien.

Wanneer je van glas houdt, zullen deze gebouwen je zeker aanspreken.

Het Bata-paleis op het Wenceslas plein, foto VOP

De C&A op het Wenceslasplein, foto VOP


De Metronoom in Letna park

De Metronoom gaat van links naar rechts en weer terug. Het staat symbool voor de tijd, die zelfs vervelende periodes van onderdrukking (communisme) achter zich kan laten.

Dit is een lastige keuze geweest om in deze lijst te plaatsen.

De metronoom zelf en de plek waar je staat zijn echt te lelijk voor woorden. Graffiti overal op gekliederd zonder enige artistieke waarde. (De stad Praag is middels een app een aanval aan het doen op dit soort "milieuvervuiling")

Maar als je daar dan staat met de metronoom naast je, is het uitzicht een van de mooiste van Praag.

Tot 1962 heeft hier een standbeeld voor Stalin gestaan. Dat is destijds tot ontploffing gebracht en pas in 1991 vervangen door de metronoom. "In time, all things pass" (ook het communisme) is de mooie achterliggende gedachte bij het monument.  

De Metronoom

Letna park bij de Metronoom

Rondom de Metronoom, foto VOP

Uitzicht Praag vanaf Letna Park

Het uitzicht is smullen, sorry dat ik in de weg sta, foto VOP


De Lennon Wall

Met de Lennon Wall in de Top 10 Lelijke Plekjes begeef ik me op glad ijs. Het verhaal achter de Lennon Wall vind ik prachtig.

De muur kreeg haar eerste versiering na de moord op John Lennon. Een onbekende artiest schilderde een portret van de zanger en plaatste daarbij ook een aantal songteksten. 

Nadat het was weggehaald door de overheid, stond er de volgende dag alweer een nieuw portret. Het is nu een plek geworden waar iedereen zijn vrijheid van mening kan uiten door iets op de muur te schrijven.

Alleen het geklieder en gekladder rond het mooi getekende /geschilderde hoofd van John Lennon, vind ik zo lelijk, dat ik de muur graag ontloop. Het is zelfs zo erg dat John Lennon niet eens meer zichtbaar is.

Het is voor velen een leuke plek voor selfies en Instagram. Ik ga er met een grote boog omheen.

Lennon Wall heeft zijn symbolische kracht verloren

2023: Lennon is niet meer zichtbaar


Mooi gebouw, lelijke shop

Zoals in veel (hoofd)steden wordt een stad ontsierd door moderne winkels/junk food restaurants/thaise massage/graffiti, etc in en op mooie panden.

Op het Oude Stadsplein zit in Štorchův dům, het monumentale pand met een van de mooiste gevels in Praag, een Thaise massage salon met neonletters......Maar ja, ook Starbucks, McDonalds, souvenirshops, exchange offices en atm's maken van een gebouw direct een gedeeltelijke bouwval.

Lees ook:

Beroemde gevels in Praag, deel 2: Štorchův dům

Thaise massage

Zonde

Schitterende gevel boven de thaise massage salon

Souvenirshop Praag

Schitterend gebouw, inhoud jammer

Waarom zou je in Praag een Thaise massage willen?


Winkelcentrum Andel

Het winkelcentrum werd gebouwd door het Franse bedrijf Delcis in een gebied dat wordt beschreven als " onherbergzaam en weinig belovend ." Het winkelcentrum werd vervolgens in 2001 geopend en werd het grootste gebouw in Centraal-Europa . 

Het glas, de letters op het glas, de winkels, het moderne spat er vanaf en dat vind ik erg jammer in het oude Praag. Natuurlijk is het fijn om een winkelcentrum of shopping-mall in het centrum te hebben, maar waarom zo lelijk?

De wijk Andel is een modernere wijk dan het centrum zelf, maar het is niet de meest authentieke wijk om doorheen te lopen, omdat je de meeste winkels in iedere andere stad ook tegenkomt. Zo zijn de ING, de Zara, de H&M, de Mc Donalds hier vertegenwoordigd. Daarvoor hoef je dus niet naar Praag.

Shopping mall Andel Praag

De zwarte kruisjes zijn de lelijke plekken volgens Verliefd op Praag.

Onderzoek onder inwoners van Praag kent een andere top 5

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Hana
3 jaar geleden

Hoi, leuk om je blog te lezen. Ik hou ook van Praag. Geboren en getogen. 😉
Ik heb bij Anděl gewoont. Het is niet lelijk. Je zou het moeten zien 40 jaar geleden. Het was daar behoorlijk eng hoor. Achter al dat glas schuilen ook allemaal stadskantoren, banken, supermarkten, allemaal nuttige dingen.... Tuurlijk hoef je ervoor niet de tourist uithangen, 😁 maar er wonen ook nog gewoon mensen in de stad.
Het was braakliggend terrein en ze moesten er iets neerzetten. Blijkbaar was dit in de jaren 90 mooi 🤣
Als je er volgende keer weer bent, probeer te komen op een van de begeleide tours van "Praha Neznámá" . Het is fascinerend. ( zeker als je de lelijk van je liefde wil vinden 😉)
Ik verheug me op de volgende artikel!
Groetjes
Hana