• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips

Honest Guide Prague

Honest Guide, Janek en Honza

Dankzij de Honest Guide, twee Tsjechische vloggers, die Praag vanuit verschillende invalshoeken belichten, ben ik in 2020 zoveel meer te weten gekomen:

Janek en Honza, mijn Praagse helden

  • Waar de verborgen pareltjes zich bevinden! Die ga ik opzoeken.
  • Waar je wel kunt pinnen en waar beter niet! En dat je bijna overal contactloos kunt betalen. Meer over Betalen in Praag
  • Waar je biertje €5,00 kost en waar slechts €1,50? Hetzelfde biertje voor €1,50 smaakt mij altijd beter.
  • Waarom je niet per se Trdelnik hoeft te eten! (Ik heb het wel gedaan en dat viel erg tegen...)
  • Dat je omhoog moet kijken als je in Praag bent! En soms omlaag.....

Ze laten de schoonheid van de stad zien en belichten soms de minder mooie kant van Praag, zoals de scammers en de taxichauffeurs. Oplichters worden in het zonnetje gezet, zodat sommigen uiteindelijk de stad verlaten of hun kantoor moeten sluiten.

Gelukkig is Praag een veilige stad en wanneer je een beetje nadenkt, zal jij geen oplichter tegenkomen.

Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Videokanaal op YouTube

De video's van de Honest Guide zijn niet alleen handig om voor een bezoek aan Praag te kijken, ze zijn meestal ook erg humoristisch. Het Engels van Janek is perfect en het camerawerk van Honza idem.

Je kunt je abonneren op hun kanaal, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. De twee vrienden nemen je in iedere video op een eerlijke manier mee naar het dagelijkse leven in Praag. Mooie plekjes, verborgen pareltjes, maar ook oplichterij en het voorkomen daarvan komen aan bod. Hier een kleine greep uit hun verzameling:

In de Corona-periode, streamden ze af en toe een uur live en namen ze je mee door de lege straten van Praag. Dan ging mijn hart sneller kloppen en hoefde ik Praag iets minder te missen.

Boek van de Honest Guide

Naast de fantastische video's, hebben ze ook een boek geschreven. In dit boek krijg je 50 tips voor Praag, variërend van restaurants, mooie plekjes tot het lekkerste ijs en de lekkerste biertentjes.

Koop deze wanneer je in Praag zelf bent, want de kosten voor verzenden zijn te hoog, heeft hij me persoonlijk uitgelegd. En wie weet kom jij ze in Praag tegen en kan je een babbeltje met ze maken. Bij toeval is dat mij overkomen in juni 2020, zo leuk.

Ik heb hem thuis liggen als leuke herinnering aan juni 2020.

Honest Guide meets Verliefd op Praag

Alle plaatsen die de Honest Guide heeft bezocht in hun video's

Er zijn mensen op de wereld, die het nog gekker doen. Die zetten alle locaties van de Honest Guide op de kaart. Super handig.

Wisselkantoren in Praag

En als je nog tips wilt voor Wisselkantoren, dan is hier de kaart van de Honest Guide met alle bonafide wisselkantoren.

Blog

Het Nieuwe Stadhuis van Nové Město

Het Nieuwe Stadhuis van Nové Město is een gotisch bouwwerk uit het einde van de veertiende eeuw. Tot 1784 diende het als stadhuis voor de Nieuwe Stad (Nové Město). Je kunt de stadhuistoren beklimmen om van een waanzinnig uitzicht te genieten en er worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Augustus 2022 had ik de toren voor mezelf.

Lees meer »

Vijf tips om drukte in Praag te vermijden

"Praag is heel mooi, maar veel te druk." Dat lees of hoor ik vaak als feedback van mensen als ze in Praag zijn geweest. Zoals in veel mooie (hoofd)steden is dat eerder regel dan uitzondering. Als het in Praag rustig zou zijn, dan was er iets aan de hand, zoals de afgelopen twee jaar door corona. Voor het historische centrum, dat draait op toerisme, is dat een ramp. Verliefd op Praag geeft je vijf tips om de drukte in Praag te omzeilen.

Lees meer »

De Kruittoren bij onweer, tijd zat

De Kruittoren is een gotische bouwwerk uit 1475 en lijkt verdacht veel op de toren aan het begin van de Karelsbrug. Het is ruim een eeuw later gebouwd als visitekaartje van de stad. Met een hoogte van 65 meter is het nu nog steeds een herkenningspunt en doet mijn hart sneller kloppen. In de veertien keer dat ik in Praag ben geweest, ben ik erlangs en onderdoor gelopen, maar niet eerder ben ik binnen geweest. Tot...die ene mooie dag in juni 2022.

Lees meer »

Review: bikesharing en fietsen (huren) in Praag

Fietsen in Praag is een sportieve uitdaging. Tot nu toe was het huren van een fiets niet in mijn hoofd opgekomen. Praag is een wandelstad en voor de langere stukken pak je gemakkelijk de tram of de metro. In de historische binnenstad lijkt het (overdag) vrijwel onmogelijk om te fietsen, door de vele toeristen en de hobbelige kasseien. Dat wilde ik wel eens ervaren. Als wandelaar en hobbyfotograaf behoort fietsen niet tot mijn directe hobby's, al is het maar omdat je fietsend moeizaam een mooie foto kunt maken zonder gevaar voor eigen leven. 

Lees meer »

Nieuws, ontwikkelingen en veranderingen Praag 2022

Praag heeft in de eerste maanden van 2022 2,8 miljoen toeristen aangetrokken. Tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er door corona weinig reismogelijkheden waren. De stad doet er alles aan om er fris uit te zien en de historische waarde van de stad te behouden. Daarbij probeert de stad zo veel mogelijk rekening te houden met de behoeften van lokale bewoners en de vele toeristen. In dit blog vijf voorbeelden van de laatste ontwikkelingen in Praag. 

Lees meer »

Praag versus Rome, oneerlijke strijd

Rome versus Praag is als appels met peren vergelijken. Het zijn mooie steden, maar met zo'n verschillende cultuur, geschiedenis en gebruiken, dat het een lastige opgave is. Toch waag ik een poging om de steden objectief naast elkaar te leggen. Niet zozeer qua schoonheid van de stad zelf, maar meer de sfeer in de stad. Mocht er door mijn verliefdheid voor Praag toch een lichte voorkeur doorschemeren, vergeef me.

Lees meer »