• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Jaarlijks meer dan 25.000 website bezoekers
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips

Honest Guide Prague

Honest Guide, Janek en Honza

Dankzij de Honest Guide, twee Tsjechische vloggers, die Praag vanuit verschillende invalshoeken belichten, ben ik in 2020 zoveel meer te weten gekomen:

Janek en Honza, mijn Praagse helden

  • Waar de verborgen pareltjes zich bevinden! Die ga ik opzoeken.
  • Waar je wel kunt pinnen en waar beter niet! En dat je bijna overal contactloos kunt betalen. Meer over Betalen in Praag
  • Waar je biertje €5,00 kost en waar slechts €1,50? Hetzelfde biertje voor €1,50 smaakt mij altijd beter.
  • Waarom je niet per se Trdelnik hoeft te eten! (Ik heb het wel gedaan en dat viel erg tegen...)
  • Dat je omhoog moet kijken als je in Praag bent! En soms omlaag.....

Ze laten de schoonheid van de stad zien en belichten soms de minder mooie kant van Praag, zoals de scammers en de taxichauffeurs. Oplichters worden in het zonnetje gezet, zodat sommigen uiteindelijk de stad verlaten of hun kantoor moeten sluiten.

Gelukkig is Praag een veilige stad en wanneer je een beetje nadenkt, zal jij geen oplichter tegenkomen.

Lees ook: Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Videokanaal op YouTube

De video's van de Honest Guide zijn niet alleen handig om voor een bezoek aan Praag te kijken, ze zijn meestal ook erg humoristisch. Het Engels van Janek is perfect en het camerawerk van Honza idem.

Je kunt je abonneren op hun kanaal, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. De twee vrienden nemen je in iedere video op een eerlijke manier mee naar het dagelijkse leven in Praag. Mooie plekjes, verborgen pareltjes, maar ook oplichterij en het voorkomen daarvan komen aan bod. Hier een kleine greep uit hun verzameling:

In de Corona-periode, streamden ze af en toe een uur live en namen ze je mee door de lege straten van Praag. Dan ging mijn hart sneller kloppen en hoefde ik Praag iets minder te missen.

Boek van de Honest Guide

Naast de fantastische video's, hebben ze ook een boek geschreven. In dit boek krijg je 50 tips voor Praag, variërend van restaurants, mooie plekjes tot het lekkerste ijs en de lekkerste biertentjes.

Koop deze wanneer je in Praag zelf bent, want de kosten voor verzenden zijn te hoog, heeft hij me persoonlijk uitgelegd. En wie weet kom jij ze in Praag tegen en kan je een babbeltje met ze maken. Bij toeval is dat mij overkomen in juni 2020, zo leuk.

Ik heb hem thuis liggen als leuke herinnering aan juni 2020.

Honest Guide meets Verliefd op Praag

Alle plaatsen die de Honest Guide heeft bezocht in hun video's

Er zijn mensen op de wereld, die het nog gekker doen. Die zetten alle locaties van de Honest Guide op de kaart. Super handig.

Wisselkantoren in Praag

En als je nog tips wilt voor Wisselkantoren, dan is hier de kaart van de Honest Guide met alle bonafide wisselkantoren.

Blog

Wandeling over Naplavka, de gezellige kade langs de Moldau

Naplavka, een van de kades langs de Moldau, is een bruisende en charmante bestemming in Praag die een heerlijke mix biedt van culinaire hoogstandjes, culturele evenementen en prachtige uitzichten. Of je nu een foodie, een cultuurliefhebber of gewoon op zoek bent naar een ontspannen sfeer, Naplavka heeft voor elk wat wils. In een korte wandeling neem ik je mee langs deze unieke plek aan de Moldau.

Lees meer »

Milada Horáková, Praag zal haar niet vergeten

De naam Milada Horáková doet in Nederland weinig belletjes rinkelen. In Tsjechië is ze daarentegen net zo bekend als Anne Frank. Deze Praagse wordt op meerdere plekken in Praag herdacht en vereerd. Wat een bizar verhaal schuilt er achter deze naam.

Lees meer »

Vrijheidsbeeld op de Tsjechische Nationale Bank?

Het krachtige beeld bovenop het dak van de Tsjechische Nationale Bank (Česká národní banka) is natuurlijk niet het Vrijheidsbeeld, zoals je dat kent van New York. Toch zijn er gelijkenissen te bespeuren en Verliefd op Praag gaat in deze onsamenhangende blog op onderzoek uit. 

Lees meer »

Met de trein naar Praag

Met de trein naar Praag? In deze blog omschrijf ik mijn gevoel bij de trein. Neem de blog met een korreltje zout. Het zit vol met sarcasme, cynisme en overdrijving. Laat je vooral niet weerhouden om met de trein naar Praag te gaan als je houdt van lekker lang reizen, weinig slaap, pijn in je rug of andere lichaamsdelen.

Lees meer »

De nostalgische tramlijn 23 rijdt langs bezienswaardigheden in Praag

Tramlijn 23 is een nostalgische lijn in Praag en brengt je langs verschillende bezienswaardigheden, zoals de Praagse Burcht, het Nationaal Theater en de Sint Nicolaaskerk. Voor tramliefhebbers een onvermijdelijk ritje en het mooie is dat je met een gewoon kaartje van het OV gebruik kan maken van deze lijn. De tram rijdt dagelijks van 8.30 - 18.00 uur met intervallen van 30 minuten. De weekenden zijn de intervallen iets korter.

Lees meer »

De Sint Nicolaaskerk op het Oude Stadsplein

De Sint Nicolaaskerk (Kostel sv. Mikuláše) op het Oude Stadsplein is een barok pareltje en siert het Oude Stadsplein van Praag. Niet te verwarren met de kerken met dezelfde naam op Malostranské námesti of Vršovické námesti. De kerk is niet altijd even zichtbaar geweest en heeft verschillende functies gehad.

Lees meer »