De Vitkov heuvel

De Vitkov Heuvel vormt de natuurlijke grens tussen de wijken Žižkov en Karlín. Een wandeling over de steile paden van deze Vitkov Heuvel biedt een prachtig uitzicht op de betoverende wijken Žižkov, Karlín en de Oude Stad. Met de zachte bries die door de boomtoppen waait en de kleurrijke bloemen die langs de paden bloeien, is het een oase van rust in het bruisende Praag. Ga hier zeker een keer naartoe, wanneer je vaker in Praag bent geweest.

Verliefd op Praag heeft het Nationaal Monument op de Vitkov heuvel een plekje gegeven bij de Lelijke Plekjes.

Hoewel het een steile klim kan zijn, loont het toch de moeite om een wandeling te maken naar de top van de Vitkov Heuvel. Vanaf het levendige Oude Stadsplein is het ongeveer veertig minuten wandelen naar deze prachtige plek. De laatste tien minuten worden steiler, maar eenmaal bovenop wacht een subliem 270 graden panorama, dat je beloont voor je inspanningen.

De Vitkov Heuvel is niet zomaar een park waar je ontspannen doorheen wandelt; het is eerder een uitdaging voor de avontuurlijke geest. Vanuit de wijk Karlin lijkt de heuvel plotseling op te doemen en op sommige stukken is de helling wel 15-20% steil. Maar juist deze uitdaging maakt de ervaring des te bevredigender voor wie de top bereikt.

 

Tip: 

Om van Karlin naar Zizkov en vice versa te gaan, kun je gebruik maken van de Zizkov tunnel. Die start in Zizkov in de Chlumova-straat en eindigt in Karlin in de Thámova-straat. Dat is gemakkelijker dan bovenlangs.

Thámova, de straat naar de tunnel in Karlin en erboven de steile Vitkov heuvel

Naar wie is de heuvel vernoemd?

In het verleden was de heuvel bedekt met dichte bossen die geleidelijk werden gekapt tijdens de nederzetting. Tijdens het bewind van Karel IV werden op de hellingen en later ook op het plateau wijngaarden aangelegd. De meeste wijngaarden behoorden toe aan de boerderijen van de geestelijken, terwijl de rest eigendom was van Duitse en Tsjechische burgers.

Eén van hen was Vilek van de Heuvel, een lid van de Praagse gemeenteraad naar wie de heuvel later werd vernoemd. 

Op 14 juli 1420 vond hier een van de belangrijkste veldslagen van de Hussietenoorlogen plaats: de Slag om Vítkov. Door de overwinning van de Hussieten onder leiding van Jan Žižka - op 14 juli 1420 - kreeg in 1877 het nabijgelegen dorp de naam Žižkov, nu onderdeel van Praag.

Jan Žižka staat als standbeeld te pronken en is vanuit een groot deel van de stad op afstand te zien.

Het Nationaal Monument op de Vitkov Heuvel

Het uiterlijk van de heuvel werd volledig veranderd door de monumentale architectuur van het Nationaal Monument, ontworpen door architect Jan Zázvorka. Voor dit doel werd het terrein volledig hervormd en werd een parklaan aangelegd over de heuvelrug die leidt naar het monument. Het monumentale gebouw in graniet dient als achtergrond voor het ruiterstandbeeld van Jan Žižka, gemaakt door Bohumil Kafka in 1950, en het is het grootste ruiterstandbeeld in het centrum van Praag. Jan Žižka is te herkennen aan zijn ooglapje.

Het Nationaal Monument in Vitkov werd gebouwd tussen 1928 en 1938 ter ere van de Tsjechoslowaakse legioensoldaten; na de Tweede Wereldoorlog werd het herbouwd en uitgebreid om het tweede anti-nazi-verzet te herdenken.

Na 1948 werd het gebruikt om de nationale ideologie en het regime te promoten, en prominente vertegenwoordigers van de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije werden hier begraven. Het mausoleum van Klement Gottwald werd hier in 1953 opgericht. Na 1989 werden alle hier begraven lichamen verwijderd, maar het specifieke gebruik van het monument was lange tijd onderwerp van discussie.

Het Nationaal Museum verwierf het Nationaal Monument in Vitkov in 2001, gevolgd door uitgebreide restauratiewerkzaamheden. Het monument omvat de Ceremoniële Zaal, het Graf van de Onbekende Soldaat, het voormalige mausoleum van Klement Gottwald en verschillende tentoonstellingsruimtes met thema's als de Tsjechische en Tsjechoslowaakse geschiedenis en de machtsstructuren.

Bezoekers kunnen ook genieten van rondleidingen en een café.

 

Tip:

Wanneer je er dan toch, loop dan even de trappen naast het standbeeld omhoog en bekijk de schitterende deuren met kleine standbeeldjes.

Wat zie je vanuit het uitzicht op de heuvel?

Vanaf deze heuveltop krijg je een geweldig uitzicht over Praag. Je kunt de indrukwekkende Praagse Burcht zien, die hoog boven de stad uittorent en echt een plaatje is. Dichterbij zie je de gezellige kerk in Karlin, die een charmant contrast vormt met de rode dakpannen van de Oude Stad. Oh, en die gekke Zizkov TV toren is ook niet te missen! Heb je de baby's al gezien die tegen de toren omhoog klimmen?

Het Vystaviste beursgebouw en de sierlijke Tyn-kerk voegen nog meer karakter toe aan dit adembenemende stadsgezicht. Maar geloof me, er valt nog zoveel meer te ontdekken vanaf de Vitkov heuvel - dit is slechts het topje van de ijsberg! 

Ingezoomd op de Praagse Burcht

Het beursgebouw in Vystaviste (Holesovice)

Tip voor een drankje en een hapje:

Kasárna Karlín is een van de gezelligste buitenplekken voor een drankje en een hapje. Deze oude kazerne ligt op tien minuten van de Vitkov Heuvel in de wijk Karlin en wordt nu gebruikt als cultureel centrum. Je kunt er heerlijk vertoeven op de vele terrasjes, beach volleyballen, mensen kijken of neem je laptop mee om te werken.

Review op google van een Nederlander en daar sluit ik me helemaal bij aan:

"Dit is zonder overdrijven een van de beste plekjes van Praag. Het is artistiek, heeft de uitstraling van een "wie is de mol" locatie. Veel terrasjes, wisselende activiteiten, kust, cultuur, kinderen die spelen, mooie vervallen en overwoekerde delen van de vloer, rust en beschutting. In 1 woord geweldig. Bij mooi weer een van de beste plekken waar je tot jezelf kunt komen tijdens een lange dag Praag kijken."

De binnenplaats van Kasarna Karlin

Biertje bij Kasarna Karlin

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem