• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
Praag » Tips » Bier

Bier, pils, pivo, beer

Praag zonder bier is als Amsterdam zonder grachten, Parijs zonder Eifeltoren en Londen zonder de Big Ben. Pils vindt zijn oorsprong in Pilsen, sinds 1842. Pilsner Urquell zie je dan ook overal in Tsjechië en is een heerlijk, niet bitter licht biertje. De prijs ligt zo rond de 45-55 kronen. Hoe dichter bij je het centrum komt, hoe duurder het wordt. Soms is daar die leuke uitzondering.

Hoeveelheid 

Bestel in je in Praag een "Pivo", dan krijg je standaard een halve liter.

Maar let op, naarmate je dichterbij het centrum komt, worden de glazen kleiner (0,3 of 0,4 liter) of de prijs hoger. Speelt geld geen rol op je Citytrip, dan plof je gewoon neer op het eerste het beste terras als je zin hebt in een biertje. Dat zou wel eens ten koste van de gezelligheid kunnen gaan. Vaak zit je dan tussen de toeristen. Is dat erg? Nee hoor, maar mijn ervaring is dat het nog gezelliger is tussen de Tsjechen zelf.

Dus.......als je geen kuddedier bent, wijk dan van de toeristische route af en zoek naar een verborgen parel. De deuren van Tsjechische cafés of kroegen zijn vaak dicht en lijken dan gesloten.

Binnen bevinden zich echter regelmatig de mooiste relikwieën, biertanks of kelders.

Lees ook: Kelders van Praag 

Schuim, net even anders in Praag

Een 'gewoon' biertje in Praag heeft net wat meer schuim dan in Nederland, dus twee vingers tegen het glas aanhouden als kritiek zullen ze hier niet snappen. Er zijn zelfs nog twee andere vormen van schuimverdeling naast de normale Hladinka; de Snyt en de Mliko. En in de video van de Honest Guide worden er nog twee uitgelegd. Die ben ik nog niet tegengekomen.

Bier Praag

Graden Plato en alcoholpercentage

Volgens de Tsjechische wetgeving worden de bieren in vier categorieën ondergebracht, onafhankelijk van kleur of stijl:

  • lehké - een "light-bier" met een densiteit minder dan 8° Plato en minder dan 31 kcal per 100ml.

  • výčepní – bier van de "tap", hoewel deze ook kunnen gebotteld worden, densiteit tussen 8° en 10°.

  • ležák - "lagerbier", densiteit tussen 11° en 12.99°.

  • premium - "special" bier, densiteit 13° en meer.

Let dus op bij het bestellen van bier, want ze gebruiken in Tsjechië de densiteit. Dat geeft niet direct het alcoholpercentage aan. Zo dacht ik een 10% biertje te nemen, maar dat bleek te gaan om 10°, de hoeveel malt.

Vermenigvuldig de graden met 0,4 en je hebt het alcoholpercentage. Dat bleek een 4%, de Kozel black, te zijn.

Lees ook mijn persoonlijke blog: Het bierglas dat ik moest hebben

Pivovar Lobcowitz, beetje zuur en erg prikkend

Een heerlijk fris biertje van de pivovar van het Brevnov klooster

Alcoholvrij bier

Mocht je om wat voor reden geen echt biertje willen of kunnen nemen, dan bestaat er in Tsjechië ook alcoholvrij bier. Birell is het bekendste merk, dat al sinds 1992 op de markt is.

Persoonlijke mening: thuis drink ik veel 0.0 bier, waaronder Heineken, Grolsch, Bavaria, Hertog Jan, en eigen merken. Stuk voor stuk smaakvolle biertjes, al is het wennen als je altijd normaal bier hebt gedronken. Birell viel bij mij in de categorie smaakloos. Het is waterig met een bierkleur, maar heb het bij eentje gelaten. 

Birell is in de meeste kroegen verkrijgbaar

Bierlokalen, biertuinen en terrasjes

Er zijn teveel plekken om ze allemaal te benoemen, maar een paar licht ik er voor je uit.

U Fleků,

Al meer dan vijfhonderd jaar brouwen ze hier bier. Je kunt hier genieten van een zelfgebrouwen Flekovský Tmavý Ležák 13°, dat alleen in het toeristische U Fleků te verkrijgen is. De prijs ligt wat hoger dan in andere bierlokalen, waarschijnlijk omdat dit een van de meest bezochte lokalen is in Praag.

U zlateho Tygra

Bij de Gouden Tijger zit je aan gezellige lange tafels. De kans dat je eraan voorbij loopt is groot, want het valt niet op. Eenmaal binnen moet je naar beneden, de kelder in en kun je terecht voor een heerlijk biertje en een hapje.

Lokal

Al eerder genoemd bij Restaurants is Lokal. In dit lange restaurant overheerst de gezelligheid met Tsjechen en wat toeristen. Ook kun je buiten genieten van je biertje, want je kunt gewoon met je biertje op straat staan of zitten. 

 

Biertuinen

Op diverse plekken in Praag vind je in de zomer de biertuinen. Lange tafels, waaraan je met je eigen gezelschap of midden tussen andere gezelschappen kunt uitrusten, genietend van een schuimende rakker. Zelfs als je niet van bier houdt, moet je dit gewoon meemaken. Het uitzicht is al leuk.

Biergarten Letna-Schlösschen

Riegrovy Sady Beer Garden

 

Pivovar

In de gastblog van Richard krijg je nog 8 tips voor brouwerijen (pivovary) buiten het centrum van Praag. Stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken.

Lees de blog hier.

 

Tip: biertour

Wil jij een verrukkelijke biertour (wintereditie) doen in Praag. Dat kan van september tot en met april bij Mijn Praag Tours.

Van mei tot en met augustus kun je de De Zomerse Biergartentour doen. Klik hier.

Na zdraví - proost