De mooiste parken van Praag

Praag herbergt een aantal mooie parken en is super geschikt voor (sportieve) wandelaars. Praag varieert in hoogte van 177 meter op het laagste gedeelte tot 399 meter op het hoogste gedeelte. Wanneer je langs de Moldau wandelt, zie je de heuvels, rotsen, bossen en de parken rondom.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je een goede conditie nodig hebt de steile heuvels te beklimmen, zeker als je van de verharde paden af gaat. Dat is eigenlijk ook het leukste. Zowel wandelen, hardlopen, fietsen en hiken is mogelijk. Ieder park of bos heeft zo zijn eigen charme en sfeer. Verliefd op Praag zet de tien mooiste parken in willekeurige volgorde voor jou op een rijtje. Plus een bonus.

Petrin

De Petrin heuvel start aan de rand van het centrum. Je kunt op verschillende manieren omhoog lopen en uren ronddwalen met steeds mooier wordend uitzicht. Geen toeristen om je heen. Je kunt er gerust een hele dag vertoeven zonder twee keer hetzelfde pad te hebben bewandeld.

Petrin heuvel Praag uitzicht vanuit de toren

Uitzicht vanuit de Petrin toren

Ingang Zuid: Památný strom

Památný strom (=gedenkwaardige boom) vind ik de leukste ingang van het park. Het is er heerlijk rustig.

Vanuit hier kun je wandelen naar de Hongermuur (Hladová zed). Deze 1200 meter lange muur is gebouwd in de 14e eeuw als verdedigingsmuur. Het voorvoegsel "Honger" is voortgekomen uit de hongersnood die de stad in 1361 trof. De bouw van de muur zorgde voor het levensonderhoud. De mythe wil dat de bouw zelfs niet strategisch was maar om de armen aan werk te helpen en te voeden. Een andere mythe vertelt dat Karel IV persoonlijk heeft meegebouwd aan de muur om zijn "geliefde volk te helpen". 

De hongermuur is goed te zien in het midden van de foto.

Tevens bevinden zich aan deze kant van het park een onderdeel van het Narodni Muzeum (Nationaal Museum) , een Engelse Tuin en een observatie terras. Teveel om op te noemen eigenlijk. Laat je verrassen en verdwaal.

Neem navigatie mee, als je doelbewust ergens heen loopt, want je loopt al snel een "verkeerd" pad in.

Narodni Muzeum

Narodni Muzeum

Ingang centraal: Monument voor de Slachtoffers van het Communisme

Dit is de meest gebruikte ingang van het park. Je loopt vanaf het monument naar rechts, langs het kabelbaantje (Ujezd), die de echte sportievelingen de eerste keer zeker moeten overslaan. Wel leuk om een keertje te doen. 

Vanuit hier kun je in alle richtingen naar boven. Wanneer je uiteindelijk wil eindigen bij de Petrin-uitkijktoren, dan moet je rechtdoor het park naar boven. Wil je naar de Praagse Burcht, houdt dan rechts aan. Wil je naar de Hunger Wall of de Rozentuin, houdt dan wat meer links aan. 

Wanneer je je net zoals ik wilt laten verrassen, trek dan een hele ochtend of middag uit om dit park te verkennen. Inmiddels ben ik meerdere keren in Petrin park geweest, maar nog steeds zie ik stukjes, die ik nog niet heb gezien.

Monument voor de slachtoffers van het communisme, onderaan de Petrin heuvel

Petrin heuvel bij zonsopgang in de lente

Petrin uitkijktoren in Praag

Petrin-uitkijktoren

Uitzicht op Praagse Burcht vanaf Strahov Klooster

Uitzicht vanaf het Strahov-klooster


Letna Park

Het Letná Park en dan met name bij het Hanavský Pavilon geeft je een van de mooiste uitzichten op Praag. Je kijkt uit over de Moldau en bij helder weer zie je meer dan zeven bruggen liggen, waaronder de Karelsbrug en de Legioenbrug. Ieder seizoen is het het hier genieten, maar met een zonnetje en een strak blauwe lucht wordt alles nog mooier.

Het Hanavsky paviljoen

Uitzicht Praag en de Moldau vanaf Letna Park

Waanzinnig uitzicht over de stad vanaf het Letna park.

Je kunt er heerlijk wandelen over gezellige (grint)paden, over een lengte van bijna twee kilometer. Regelmatig zijn er gratis toegankelijke exposities door het hele park te vinden. Het park zelf is "vlak". Om er te komen zal je moeten klimmen. De leukste manier vind ik via de steile paden vanaf de ingang schuin tegenover Vpusť Rudolfovy štoly. 

In het park bevindt zich een Biertuin (Zahradní restaurace Letenský zámeček), waar je aan lange tafels kunt genieten van de mensen, de gezelligheid en het bier.

De Metronoom trekt veel toeristen en is een belangrijk monument ter nagedachtenis aan de verschrikkelijke tijd van het communisme. Je moet echt even kijken.

Hij staat in mijn Top 10 Lelijke Plekjes.

Het Letna park is het begin van een schitterende wandeling langs vier parken/tuinen.

Lees ook:

Wandeling in Praag: van uitzicht naar uitzicht

Steile trappen bij het Letna Park


Devin

Devin ligt in het Zuidwesten van Praag. Het is een langgerekt natuurgebied, dat varieert van bos en rotsen tot velden en water. Wanneer je wat langer in Praag bent, maak dan een uitstapje naar dit pareltje.

Rotspartij Hlubočepské Plotny bij Devin

Sta je bij Vyhlídka nad Žvahovem, dan heb je een waanzinnig uitzicht over Praag. Echt een aanrader!

Loop je naar het westen van het park, dan kom je in het midden de rotspartij Hlubočepské Plotny tegen (zie foto hierboven). Bizar om dit in een stad als Praag tegen te komen, dat kennen wij in Nederland niet. Als je het aandurft, klim dan naar boven.

Nog verder naar het westen, ligt een grappig meertje (Lomy u jezírka), dat ooit gebruikt is voor een scène uit een Tsjechische film. De linkerkant lijkt bijna nep, zo recht is de betonnen ogende wand.

Je komt hier vrijwel niemand tegen, hooguit een verdwaalde wandelaar. 

Lomy u jezírka

Aan de zuidkant, tussen het meertje en Devin, liggen een paar gezellige tentjes om een drankje en een hapje te doen.

  • U Prokopa (soort apres ski bar voor een kleine snack en een drankje)
  • Restaurace U Škopů (Tsjechisch restaurant)
  • Besední Restaurace u Ritschelů (Tsjechisch restaurant met terras)

U Prokopa, gezellig terras met uitzicht op de spoorbrug


Rieger Gardens

Rieger Gardens of Riegrovy Sady ligt achter het Centraal station, vlakbij het Wenceslasplein. Het park is vernoemd naar František Ladislav Rieger (1818-1903) , een Tsjechisch politicus. Na een korte, steile klim wordt je ook in dit park getrakteerd op een super uitzicht. In de winter zie je meer, omdat je dan door de bomen heen kunt kijken.

Wanneer je lekker buiten wilt fitnessen, dan kun je terecht aan oostkant in het fitness park RVL 13. Om daarna te gaan chillen in de biertuin. Lekkere hapjes en een drankje en genieten van de rust.

Veel locals chillen hier in de zomer en om 's avonds te genieten van de ondergaande zon.

Uitzicht op de stad vanaf Rieger gardens


De Vitkov heuvel

Vitkov is een hooggelegen, langgerekt park met steile paden. Het park is het bezoeken waard. Wat je zeker een keer moet doen, is onder het park door gaan via de Žižkov Tunnel. Deze driehonderd meter lange tunnel brengt je van Husitska naar Thamova of andersom. 

Er zijn nog andere manieren om van Zizkov naar Karlin te gaan, maar dit lijkt de snelste route. Bovenlangs is mogelijk, dan kom je aan de oostkant van Karlin uit.

Aan de westkant bevindt zich het Nationaal Monument (zie Top 10 Lelijke Plekjes), dat toch zeer de moeite waard is om naartoe te gaan vanwege het schitterende vergezicht.

Lees meer over de Vitkov Heuvel

Uitzicht vanaf Vitkov park


Havlicek Tuinen

De tuinen van Havlíček, aangelegd tussen 1871 en 1888, zijn een cultureel erfgoed sinds 1964. Het park ligt rond de beroemde Villa Gröbe (Gröbovka), een monument in renaissancestijl.

Villa Gröbe

Grotta

Een van de meest charmante bezienswaardigheden van het park is Grotta. De kunstmatige grot werd ontworpen door de Tsjechische architect Antonín Viktor Barvitius en gebouwd in 1871. Het werd gerestaureerd in 2010-2014 en is nu een schilderachtig gezicht en een plek voor openluchtconcerten en andere evenementen in de zomer.

Binnenin vind je grotachtige ruimtes, hoekjes met stenen stoelen en stalactieten. Er is ook een uitkijkterras en een triomfpoort op de top van de Grotta. Voor de ingang van de grot staat een artesische fontein met een standbeeld van Neptunus van beeldhouwer Bohuslav Schnirch als middelpunt.

Grotta in Havlicek Tuinen

De Havlíček-tuinen zijn verder een ideale bestemming om tijd met je gezin buiten door te brengen. Er zijn twee speeltuinen in het park, beide met schommels en andere speelse attracties voor de kleintjes.

Midden in het park ligt het restaurant Viniční altán (Wijngaard Prieel), dat bovenaan een wijngaard uitkijkt over de stad.  


Divoká Šárka

In het Noordwesten van Praag ligt het natuurreservaat Divoká Šárka. Je komt er langs wanneer je vanaf de luchthaven bus 119 neemt. Het valt dan niet op dat dit een van de grootste parken van Praag is. In het reservaat bevindt zich een openbaar zwembad, waar veel Tsjechen bij warm weer naartoe trekken.

Het is er waanzinnig mooi, met rotspartijen, bos, water. En dat zo dicht bij de stad.

Een kloof in het gebied is vernoemd naar de vrouwelijke krijger Šárka, die zich volgens Oude Boheemse legendes vanaf de kliffen ter dood wierp nadat ze haar geliefde Ctirad had verraden tijdens de Maagdenoorlog, een opstand van vrouwen tegen mannen.

Sarka Vallei

Sarecky Potok

Divoka sarka met beekjes, onverharde paden en veel bomen


Stromovka

Stromovka Praag

Uitzicht op het Zomerhuis in Stromovka Park, foto VOP

Stromovka ligt ten noorden van het centrum. Het werd in de dertiende eeuw aangelegd als wildreservaat voor het nabijgelegen zomerhuis. Aan het begin van de negentiende eeuw werd het omgevormd tot een park.

Later in de negentiende en twintigste eeuw werd het park kleiner door de aanleg van spoorwegen, de bouw van de Academie voor Schone Kunsten en het Planetarium, een scheepskanaal en door de aanleg van het tentoonstellingsterrein. Het park wordt onderhouden als Engelse landschapstuin. Het is beschermd als natuurlijk en cultureel monument.

Šlechta's Restaurant in het Stromovka Park, foto VOP


Natuurpark Košíře-Motol en Cibulka park

Het natuurpark Košíře-Motol omvat 3 belangrijke natuurmonumenten: Vidoule, Motol Ordovicium en Calvarieberg in Motol. In het natuurpark Vidoule bevindt zich een van de hoogste plaatsen in Praag - de berg Vidoule met een hoogte van 371 m boven zeeniveau In het verleden was er een aantal zandputten en steengroeven waar zandsteen werd gewonnen. 

Het ligt nogal uit de route, dus veel toeristen zul je hier niet tegenkomen. 

Het Cibulka park ligt aan het Košíře-Motol park vast. Daar staat een uitkijktoren uit 1820 en is daarmee de oudste uitkijktoren in Praag.

Natural park Kosire Motol

Cibulka uitkijktoren


Botanische Tuinen Praag

Nog verder naar het noorden liggen de Botanische Tuinen van Praag. Een prachtig park, dat tegen betaling te bezoeken is. Je vindt er onder andere wijngaarden, een Japanse Tuin en een tropische kas met vlinders. Je kunt er met het Openbaar Vervoer komen of je wandelt erheen.

Wandeling van Letna naar de Botanische Tuinen

Er worden jaarlijks diverse events en exhibities gehouden.

Zo kun je bijvoorbeeld terecht voor een wijnproeverij, een bonsai- en een coniferen exhibitie. Houd de website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

www.botanicka.cz/en

Maanden Openingstijden
November - Februari 09.00 - 16.00 uur
Maart - Oktober 09.00 - 19.00 uur

Japanse tuin

Verschillende tuintypes, waaronder rotsachtige

Botanische tuinen Praag

Uitzicht vanaf de Botanische Tuinen op Troja

Wijnproeverij botanische tuinen Praag

In de botanische tuinen worden druiven gekweekt.


Bonus: Střelecký ostrov

Střelecký ostrov of Shooters island, is een romantische eiland, dat midden in het centrum van Praag in de Moldau ligt. Je kunt het bereiken via de Most Legii (Legioenbrug).

Ondanks haar centrale ligging, weten de toeristen dit eilandje niet al te vaak te vinden. Het is eigenlijk zonde om het bekendheid te geven, want een rustig plekje vinden is in Praag soms moeilijk.

Het eiland bruist en de mensen die er komen weten de rust te waarderen. Rust even uit bij de Cocovan, waar je koffie en thee kunt drinken; een caravan met een een leuk terrasje (mogelijk is de Cocovan verplaatst, check voor meer info de link naar facebook).

Je komt hier vaak kinderen tegen, want het wordt gebruikt als speeltuin. En iedere keer als ik er ben zijn er mensen rondjes aan het hardlopen over de paden. Ik snap wel waarom, want een mooiere plek is er bijna niet te vinden. Al die verschillende activiteiten naast elkaar maken het een energiek, romantisch en dynamisch eiland.

Loop trouwens even door naar het noordelijke puntje van het eiland. Eenmaal aangekomen op het kleine strandje is het uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht adembenemend. Vroeger schoot je hier je rolletje vol, nu kun je eindeloos klikken.

Uitzicht vanaf Strelecky Ostrov

Shooters Island

Shooters Island met uitzicht op het Nationaal Theater

Cocovan Praag

Cocovan

Romantisch Praag

Mooi plekje voor een huwelijksaanzoek.


De mooiste parken van Praag nog eens op de kaart

Klik op een groen hartje om te zien welk park het is. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem