Nieuwe Joodse Begraafplaats

De Nieuwe Joodse Begraafplaats, dat tien keer groter is dan de bekendere Oude Joodse Begraafplaats in de Joodse Wijk, ligt naast de Olšany begraafplaats. De begraafplaats is in 1889 gesticht en officieel geopend op 6 juli 1890. Dit gebeurde nadat de oude Joodse begraafplaats in Žižkov was gesloten. Hoewel het was ontworpen voor 100.000 graven, dus ongeveer honderd jaar, moest het al in de jaren '20 worden uitgebreid en in 1933 nogmaals met een nieuwe urnenbegraafplaats met een eigen neo-renaissancistische ceremoniële hal.

Momenteel is het de enige Joodse begraafplaats in Praag waar nog steeds begrafenissen worden gehouden.

De meeste aandacht trekt het Memorial van Tsjechoslowaakse Joden, Slachtoffers van de Holocaust en het Verzet uit 1985. Het is een monument van holle ellipsen, waar in het midden van de gedenksteen de Davidster schittert.

Andere veel bezochte graven zijn die van de schrijver Franz Kafka en zijn ouders (grafsteen nummer 21-14-21) in de vorm van een zeshoekig kristal.

Wanneer je per ongeluk zaterdag bij de begraafplaats komt, dan is deze gesloten i.v.m. de sabbat. Je kunt dan langs de muur lopen om het graf van Franz Kafka te zien. Het graf zelf is niet zo groots als de schrijver en zijn werk zelf.

De ceremoniële hal van de Nieuwe Joodse Begraafplaats

Nu je toch in de buurt bent, kun je een kijkje nemen in de Olšany begraafplaats of je loopt richting de Vinohrady Begraafplaats. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem