Oude Joodse Begraafplaats in Žižkov

De Oude Joodse Begraafplaats in Žižkov ligt vlakbij de televisietoren en werd in 1680 in gebruik gesteld als pestbegraafplaats. Vanaf 1787, toen de Joodse begraafplaats in Josefov niet meer gebruikt mocht worden, tot het einde van de 19e eeuw was dit de begraafplaats voor de overledenen van de Joodse gemeenschap.

Wanneer je in de buurt van de Žižkov televisietoren bent, neem dan een kijkje op de Oude Joodse Begraafplaats. Deze kleine begraafplaats was ooit vijf keer zo groot als de bekendere Oude Joodse Begraafplaats in de Joodse Wijk, maar is in de communistische periode verkleind. 

Eeuwige grafrust

Volgens joods gebruik mogen Joodse begraafplaatsen niet worden geruimd en er geldt de eeuwige grafrust. Het is een plaats waar voorouders ongestoord wachten op de komst van de ‘masjiach’ (Messias); het moment dat alle rechtvaardigen zullen opstaan voor het eeuwige leven.

Alleen bij hoge uitzondering mag de grafrust van de overledenen worden verstoord. Of eigenlijk alleen dan als een graf of een hele begraafplaats om een uiterst dringende reden moet worden ontruimd. 

De belangrijkste graven liggen er nog rustig bij.

Grafschennis, de begraafplaats wordt grotendeels een park

"In 1960 werd een groot deel van de ommuring van de begraafplaats afgebroken, werden de grafstenen met aarde bedekt, en ongeveer driekwart van de begraafplaats werd omgevormd tot een openbaar park - Mahlerovy sady.

Alleen het oudste deel van de begraafplaats met de meest waardevolle grafstenen is bewaard gebleven.

Een andere onomkeerbare verwoesting van de begraafplaats vond plaats in de jaren 1985 tot 1992, toen de constructie van de controversiële Žižkov-zender hier plaatsvond. Tijdens de bouw van de zender werden graven en grafstenen grotendeels vernield en naar een stortplaats gebracht. Een deel van de stoffelijke overschotten werd overgebracht naar de Nieuwe Joodse Begraafplaats in Olšany.

Na 1999 werd de wijk gerenoveerd en de begraafplaats werd eind 2001 opengesteld voor het publiek ."

Momenteel is de begraafplaats om technische redenen gesloten, maar je kunt wel door het hek naar de graven kijken. De begraafplaats is een belangrijk artistiek-historisch monument. Hier werden 37.800 mensen begraven, waaronder een aantal prominente rabbijnen en geleerden.

Enkele graven van de Oude Joodse Begraafplaats in Zizkov

Bronnen:

uitdeoudekoektrommel.com/joodse-begraafplaatsen-en-grafstenen/

prague.eu/cs/objekt/mista/2200/stary-zidovsky-hrbitov-na-zizkove

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem