De beste tips voor een onvergetelijke Citytrip Praag

Je citytrip Praag wordt nog leuker dankzij de volgende tips. Was je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden, kijk dan in de Top 10Praag is een heerlijke stad om een paar dagen te vertoeven. Het is een mooie, schone, veilige en overzichtelijke stad. Wanneer je ervan houdt om de lokale sfeer in een stad te proeven, neem dan onderstaande tips ter harte. 

Veel plezier in Praag!

Tip 1 

Koop een OV kaart

Praag is een wandelstad. 

Na een lange wandeling is het lekker om uit te rusten in een van de mooie rode trams. De trams zijn een attractie op zich en brengen je langs de bezienswaardigheden van Praag.

Kaartjes zijn goedkoop, het Openbaar Vervoer is schoon en goed geregeld.

Lees meer over het kopen van kaartje en het Openbaar Vervoer in Praag.

Powered by GetYourGuide

Tip 2

Eet in een gezellig Tsjechisch restaurant

Praag is een moderne stad met volop keuze uit restaurants. Wil je de lokale keuken proeven, stap dan een traditioneel Tsjechisch restaurant binnen. De Tsjechische keuken is dol op vlees, aardappels of dumplings en saus.

In (eenvoudige) Tsjechische restaurants is het gebruikelijk om polevka (soep) vooraf te nemen.

Twee gerechten op de kaart

Svíčková is entrecote in een romige saus en wordt geserveerd met cranberrysaus, dumplings en een schijfje citroen. 

 

Goulash is rundvlees en wordt vaak geserveerd met dumplings en rode kool. Het wordt soms opgediend in een grote ronde broodschaal. 

Hier vind je een aantal leuke restaurants.

Powered by GetYourGuide

Tip 3 Leer een paar woorden Tsjechisch

De Tsjechische taal is lastig met lastige klanken, zeven naamvallen en weinig woorden die ergens op lijken. Het duurt voor een buitenlander jaren om de taal onder de knie te krijgen. De Tsjech vindt het leuk wanneer je laat zien dat je moeite hebt gedaan om een paar woorden te leren.

Groet een Tsjech in zijn of haar taal of bestel een biertje in het Tsjechisch. De kans is groter dat je als toerist een warme blik of een lach krijgt.

Wanneer je een restaurant of winkel binnenkomt wordt je begroet met:

Goedendag/hallo  = Dobrý den (Dobrie den), dit kan je de hele dag door zeggen

Specifieke begroetingen

Goedenmorgen = Dobré ráno

Goedenmiddag = Dobré odpoledne

Goedenavond = Dobrý večer

Hallo = Ahoj

Dankjewel = Děkuju (Djekoejoe)

Alsjeblieft = Prosím (Prosiem)

Bier = Pivo (Pievo)

Een biertje, alsjeblieft = Pivo, prosím ((Pievo, prosiem)

De rekening, alsjeblieft = Účet, prosím (Utsjet prosiem)

Tip 4 Neem geen taxi

Stap in Praag nooit zomaar in de eerste de beste taxi! De meeste taxichauffeurs in Praag lichten je op, zelfs al ben je er op bedacht. 

Praag is goed te bewandelen en heeft een goede infrastructuur voor het OV. Mocht je toch een taxi willen nemen, regel die dan via het hotel of appartement, waarin je verblijft. Spreek van te voren af wat het ritje jou gaat kosten.

Lees hier over andere toeristenvallen.

Tip 5 

Kijk omhoog

Praag staat bekend om zijn wonderschone architectuur.

Op ooghoogte zie je in de binnenstad winkeltjes met smakeloze kitscherige souvenirs of een Thaise massagesalon. Kijk je omhoog, dan ontdek je een schitterende gevel van een monumentaal pand.

Houd je van straatkunst, dan zitten er door de hele stad meerdere kunstwerken verstopt op soms wel vijf tot tien meter boven de grond.

Lees ook:

Beroemde gevels in Praag, deel 1: U Rotta

Beroemde gevels in Praag, deel 2: Štorchův dům

Beroemde gevels in Praag, deel 3: Hlahol Dum

Tip 6 

Wijk af van de toeristische route

Praag heeft een nadeel. Het is er zo mooi dat iedereen het wil zien. Met acht miljoen buitenlandse bezoekers en nog eens twee keer zoveel Tsjechische bezoekers per jaar is de kans dat je op een lege Karelsbrug staat nagenoeg nul. Als je minder mensen wilt tegenkomen, wijk dan af van de toeristische route (De Gouden Mijl)  en je zult merken dat Praag rustig kan zijn. 

Wie weet kom je een verborgen parel tegen...

Lees ook:

Vijf tips om drukte in Praag te vermijden

Tip 7 

Bier, net even anders

Bestel je in Praag een biertje, dan komt de ober standaard terug met een halve liter. In een heerlijk groot glas met meer schuim dan in Nederland. Verder kennen ze variaties met twee vingers bier en de rest schuim, maar die ik nog niet heb geprobeerd.

Lees meer over Tsjechisch bier 

Tip 8 

Kijk de film Milada op Netflix

Voordat je naar Praag gaat, neem een kijkje in de recente geschiedenis van het land. Tsjechië, voorheen Tsjechoslowakije, is veertig jaar lang onderdrukt geweest door een communistische overheid. 

In die tijd mocht er niet veel. Een eigen mening verkondigen was gevaarlijk, supermarkten hadden lege schappen en veel gelachen werd er niet. Pas in 1989 kwam er een einde aan het communistische tijdperk.

Milada Horáková 

Restanten van die periode van onderdrukking kom je nog tegen in Praag. In de vorm van communistische gebouwen, monumenten ter ere van de slachtoffers, maar ook in het gebrekkige Engels van de meeste ouderen. Tot 1989 was Russisch de voertaal op scholen en waren alle mogelijke connecties met het Westen verboden, waaronder het leren en spreken van Engels.

Als je een beeld wilt krijgen van de beginperiode van het communisme in Tsjechië, dan is de film Milada een aanrader. 

"Door haar kritiek op het Tsjecho-Slowaakse communistische regime is zij een doelwit geworden van de StB; de geheime politie. Horáková is een symbool van verzet geworden tegen het communisme, vanwege een showproces opgezet door de Communistische Partij van Tsjecho-Slowakije, waarin zij ter dood is veroordeeld op basis van verzonnen beschuldigingen van: samenzwering en verraad. Zij is de enige vrouw die is geëxecuteerd door het communistische regime vanwege haar politieke overtuiging."

Lees meer over Milada in de blog: Milada Horáková, Praag zal haar niet vergeten

Tip 9 

Gedraag je als een gast

Praag is nog steeds een goedkope bestemming. Dat trekt veel leuke mensen aan, maar ook minder prettige toeristen, die denken dat ze zich alles kunnen veroorloven.

Je bent een gast van de stad.

Gedraag je alsof je thuis bent, dus beperk het lawaai, (drank)overlast en ander non-sociaal gedrag (E-step op de stoep).

Vrijgezellenfeestjes kunnen leuk zijn......maar niet iedereen hoeft het te weten.

Tip 10 

Je kunt contactloos betalen

Praag is zo modern dat je vrijwel overal kunt pinnen of contactloos kunt betalen. Dan heb je een prima conversie van je eigen bank. 

Niet alle pinautomaten (zoals Euronet) of wisselkantoren zijn even betrouwbaar. Ze berekenen een hoge commissie of je drukt op de verkeerde knop bij de pinautomaat.

Lees meer hierover in Betalen in Praag

Powered by GetYourGuide

Meer praktische tips vind je hier.