De legendes van Praag

Praag is doordrenkt van geschiedenis en mystiek. Binnen de eeuwenoude straten van deze prachtige stad wemelt het van legendes en verhalen die de rijke cultuur en tradities van Praag weerspiegelen. Deze legendes, geworteld in de diepe historie van de stad, nemen je mee op een reis door tijd en verbeelding, en onthullen de geheimen en wonderen die deze magische plek haar bijnaam "De Gouden Stad" hebben gegeven.

Er zijn veel spookachtige plekken in Praag waarvan bekend is dat ze meer dan een paar geesten huisvesten. Maar dat betekent niet dat die plaatsen de beste spookverhalen hebben! Dus ik heb al mijn favoriete spookverhalen en legendes uit Praag verzameld.

Om de beste spookverhaalervaring te krijgen, raad ik je ten zeerste aan om deel te nemen aan een spooktocht door Praag. Er is een overweldigend aantal spooktochten in Praag, dus hier een paar van de best beoordeelde:

Verliefd op Praag duikt in de fascinerende verhalen, zoekt de locaties op en zet ze waar mogelijk op de foto. More to come.

Het schilderij van Maria in Kampa

Duizenden mensen lopen dagelijks over de Karelsbrug en slechts een enkeling valt het op. Er hangt een schilderij van de Maagd Maria op de gevel van de huizen in de straat Na Kampě en dat is te zien vanaf de Karelsbrug. Volgens de legende dreef het prachtige schilderij hier op de rivier de Moldau tijdens een grote overstroming. Is er werkelijk jaren geleden een wonder gebeurd in deze straat in Malá Strana?

Lees meer »

De IJzeren Ridder zonder gezicht

Het standbeeld van de IJzeren Ridder vind je in de oude binnenstad van Praag, op Marianske namesti. De IJzeren Ridder is een echte Praagse geest en een van de weinige ter wereld voor wie een standbeeld is opgericht. De naam van de IJzeren Man in kwestie is Jáchym Berka, wiens geest al meer dan 400 jaar wacht om van de vloek te worden bevrijd.

Lees meer »

De Tempelier zonder hoofd

Vrijdag de 13e jaagt de mensheid al 700 jaar angst aan. Het bijgeloof komt voort uit de systematische liquidatie en moord op de Tempeliers, waartoe de Franse koning Filips IV op vrijdag 13 oktober 1307 opdracht gaf. De Tempeliers waren een van de machtigste ridderordes van de Middeleeuwen, die over heel Europa hoofdkwartieren hadden. Praag was geen uitzondering, en een van hun hoofdkwartieren was de ter ziele gegane kerk van St. Laurens in de Oude Stad. Volgens de legende verschijnt er vlakbij, met name in de Liliovástraat, elke vrijdag de 13e om middernacht een ridder van de Tempeliers met een afgehakt hoofd in zijn hand, die dappere voorbijgangers oproept om hem te bevrijden.

Lees meer »

De verdronken meid in Dům u zlaté studny

In de oude binnenstad van Praag staat een prachtig gebouw genaamd Dům u zlaté studny, het Huis bij de Gouden Put. Dit huis in Karlova met een van de meest tot de verbeelding sprekende gevels van de Oude Stad (Staré Město) was en is nog steeds gehuld in mysterie. In kroegen in de omgeving werd ooit een kleurrijk verhaal verteld dat er in de kelder het huis een put vol waardevolle schatten stond. 

Lees meer »

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen