Boeken over Praag

Boeken over Praag beperken zich niet tot de reisgids. In dat genre is er voldoende keuze en gemakkelijk te vinden. Wanneer je echter op zoek gaat naar romans waarin Praag een hoofd- of bijrol speelt, blijkt dat een lastigere opgave. Niet iedere titel draagt de naam van de stad, of je komt terecht bij schrijvers met Praag in hun naam die er vervolgens niet over hebben geschreven.

Speciaal voor de reiziger die meer wil dan alleen een reisgids over Praag, heeft VOP voorwerk gedaan en een selectie gemaakt van romans die zich afspelen in Praag of de stad als decor hebben. Het mystieke decor van straatjes en steegjes geeft de lezer de gelegenheid om de fantasie de vrije loop te laten. Zelfs als je op het moment van lezen niet in Praag bent, voel je de sfeer in de woorden en omschrijvingen terugkomen.

Veel leesplezier - Verliefd op Praag

 

Nieuw 2023: Rendez-vous in Praag - Duco Hellema

Amsterdam, maart 1948. De wederopbouw komt maar moeizaam op gang en het optimisme van vlak na de bevrijding is al lang verdwenen. Tevergeefs proberen Nederlandse troepen Indonesië weer onder controle te krijgen. In Tsjecho-Slowakije hebben de communisten de macht gegrepen. Een IJzeren Gordijn lijkt Europa in twee blokken te verdelen en de angst voor een nieuwe wereldoorlog groeit. Het zijn sombere tijden. Na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten pakt advocaat Bob de Winter alles aan om zijn nieuwe praktijk draaiende te houden. Op een avond krijgt hij bezoek van een man die zegt voor de Buitenlandse Inlichtingendienst te werken. Of De Winter naar Praag zou willen reizen om met iemand contact te leggen. De Winter is even verbouwereerd. Waarom moeten ze hem hebben? Dit is toch helemaal geen advocatenwerk? Maar dan beseft hij om wie het gaat.

HhhH - Laurent Binet

Het waargebeurde verhaal, zoals beschreven staat in het boek HhhH van Laurent Binet, grijpt je bij de keel en neemt je mee naar Praag tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. 

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias ‘de beul van Praag’ en ‘het blonde beest’, is uitvinder en uitvoerder van de Holocaust, en een van de wreedste nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.

Laurent Binets reconstructie van de aanslag op Heydrich is een sublieme combinatie van feit en fictie. Met HhhH schreef hij een indrukwekkende debuutroman die door de internationale pers alom geprezen werd.

 

Lees hier de blogs naar aanleiding van de moord op Heydrich:

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3

Herinneringen aan de toekomst - Verhalen uit Praag - Ivar Scheers

Herinneringen aan de Toekomst is een reis door het verleden en heden van Praag, aan de hand van de geschiedenis van en talrijke legendes over de Moldaustad en de herinneringen van de auteur Ivar Scheers aan de jaren die hij in de Tsjechische hoofdstad woonde.

Leven met de ster

Voormalig bankbediende Josef Roubíček woont op een armzalige zolderkamer in bezet Praag. Hij heeft een slaapzak, een tafeltje, een potkachel, een stapel boeken en een aanloopkater, Thomas. In zijn gedachten spreekt hij met zijn grote liefde Růžena, met wie hij voor de oorlog een relatie had. Door zo min mogelijk op te vallen probeert hij het regime van nazi's te overleven. Het leven in de stad wordt steeds grimmiger. Hij wordt tewerkgesteld op een joodse begraafplaats aan de andere kant van de stad, moet een ster dragen, wordt bespot en vernederd in de tram en op straat op weg naar huis. Ondertussen worden om hem heen huizen in beslag genomen en mensen in groten getale op transport gezet. Toch blijft Josef denken dat het het beste is om de Duitse verordeningen te gehoorzamen. Totdat op een dag een gebeurtenis hem doet beseffen dat zijn manier van overleven niet de juiste is. LEVEN MET DE STER (1949) beschrijft op indringende en onorthodoxe wijze het lot van een joodse man tijdens de Tweede Wereldoorlog. De roman, een hoogtepunt uit het oeuvre van schrijver en journalist Jiří Weil (1900-1959), was in het communistische Tsjecho-Slowakije jarenlang verboden.

De lotgevallen van de brave soldaat Švejk - Jaroslav Hašek

De brave soldaat Švejk behoort tot de wereldliteratuur. Zijn lotgevallen, die in deze komische, blijvend moderne, satirische roman zijn vastgelegd, verschenen in vele talen en werden meerdere malen verfilmd. Met name vanuit de Oost-Europese landen gaan toeristen speciaal op Švejk-tour in Praag aan de hand van dit boek, dat in 1923 is uitgegeven. Je komt dan ook veel Švejk restaurants in Praag tegen.

Švejk is de schijnbaar argeloze, altijd vriendelijke soldaat, die, door elk bevel letterlijk te nemen en tot in het absurde uit te voeren, het autoritaire gezag en militaristisch gedrag op universele wijze te kijk zet.

In Praag kom je regelmatig een Svejk restaurant tegen

Meer romans

Voor meer informatie over de overige boeken, klik hieronder op het boek naar keuze. Dan wordt je doorgelinkt naar bol.com. Bij iedere aankoop steun je deze website een heel klein beetje.

Alvast bedankt.

Verliefd op Praag

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ben
een jaar geleden

Hallo Jeroen,
Op mijn blog heb ik 42delen gewijd aan de aanslag op Heydrich + nog wat andere blogs over Tsjechische zaken. Tsja, wat wil je als je drie jaar daar gewoond hebt en al vijf jaar bezig bent om die taal te leren,..ondertussen A2+
https://technischschrijver.wordpress.com/
S pozdravem,
Ben