• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Jaarlijks meer dan 35.000 website bezoekers
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips

De Praagse Burcht, het pareltje van Praag

De Praagse Burcht is samen met de Karelsbrug de bekendste bezienswaardigheid van Praag en waarschijnlijk van heel Tsjechië. Je kunt er niet omheen en je wilt er ook niet omheen. Heb je de Praagse Burcht niet gezien, dan ben je niet in Praag geweest. De Praagse Burcht omvat een complex aan gebouwen en is de grootste burcht ter wereld met een oppervlakte van 7,5 hectare. De Gouden Mijl, de wandeling van Verliefd op Praag neemt je er naartoe.

De Praagse Burcht: ontstaan en functie

Het kasteel werd volgens laatste archeologische opgravingen en oudste geschreven bronnen rond 880 gesticht door prins Bořivoj I van de Přemyslid-dynastie. Hij was de eerste hertog van Bohemen wiens historiciteit vaststaat. In de loop van de eeuwen is er veel bijgebouwd.

Vanaf de 10e eeuw was de Praagse Burcht niet alleen de zetel van het staatshoofd, de prins en later de koning, maar ook de hoogste vertegenwoordiger van de kerk, de bisschop van Praag. Het eerste klooster in Bohemen werd ook gesticht in de Praagse Burcht, naast de kerk van St. George voor de Benedictijnse Orde.

Tegenwoordig is de Praagse Burcht, naast de zetel van het staatshoofd, ook een belangrijk cultureel en historisch monument. De kroningsjuwelen, de overblijfselen van Tsjechische koningen, zeldzame christelijke relikwieën, kunstschatten en ook historische documenten worden bewaard in de Praagse Burcht. Binnen de muren vonden belangrijke gebeurtenissen plaats voor het hele land. De Praagse Burcht is dus de belichaming van de historische traditie van de Tsjechische staat, de verbinding van het heden met het verleden.

De Praagse Burcht rond 1400

Wat vind je binnen de muren van de Praagse Burcht?

In de loop van de tijd zal Verliefd op Praag meer en meer achtergrondinformatie plaatsen over de diverse bezienswaardigheden binnen de Praagse Burcht. Hier alvast een lijst op chronologische volgorde van bouwperiode.

Plattegrond van de Praagse Burcht, bron hrad.cz

I. Oud koninklijk paleis

III. Basiliek van St Jiri/St George

V. Gouden Straatje

VIII. St. Vitus Kathedraal

X. De grote zuidelijke toren van de St. Vitus Kathedraal

  1. Koninklijke tuin
  2. Zuidelijke tuinen
  3. Hertengracht
Plattegrond en info Praagse Burcht
PDF – 4,9 MB 666 downloads

Toegang tot de Praagse Burcht

Toegang tot de Praagse Burcht is gratis en je kunt langs de verschillende gebouwen wandelen. Dat is de moeite waard. Het voorste gedeelte van de Sint Vituskathedraal is gratis te bezichtigen. 

Voor een aantal bezienswaardigheden binnen de Praagse Burcht heb je een ticket nodig, zoals het achterste gedeelte van de Sint Vituskathedraal, het Gouden Straatje, de Sint Joris Basiliek en het Oud Koninklijk Paleis. 

Bij alle ingangen wordt je gecontroleerd op inhoud van je tas. Camera, telefoon, eten en drinken mag je gewoon meenemen.

Update 2023: de controles zijn opgeheven. Dat scheelt wachttijd bij de ingang.

De ceremoniële wisseling van de Kasteelwacht 

Voor de Mathias poort, bij de poort U Prašného mostu en andere ingangen staan twee Kasteelwachters opgesteld, die ieder uur worden afgewisseld middels een kleine ceremonie. 

De kasteelwacht gebruikt specifieke uniformen die in 1990 zijn ontworpen door de kunstenaar Theodor Pištěk. Zo is er een zomer- en winteruniform.

Dagelijks om twaalf uur 's middags vindt de grote wisseling van de wacht plaats op het eerste binnenterrein van de Praagse Burcht. Deze ceremonie wordt begeleid door de muziek van het 25-koppige muziekensemble van de Music of the Castle Stage.

De wachters staan een uur helemaal stil, (glim)lachen niet en dienen dit zelfs met fotograferende mensen om zich heen vol te houden. Bij te hoge temperaturen worden de wachters soms op andere plekken gestationeerd of vervangen door mobiele wachters.

De "echte" bewaking in legerkleding, gehuld in een geel vest en voorzien van een machinegeweer, lopen wel rond en zijn aanspreekbaar. Ze fungeren overigens niet als gids of vraagbaak.

Kasteelwachters in winteruniform foto VOP

Kasteelwachters in zomeruniform, foto VOP

Hoe kom je bij de Praagse Burcht:

  • Lopend (zie De Gouden Mijl) vanaf metrostation of tramhalte Malostranska
  • Lopend vanaf de Karelsbrug via Mostecká, Malostranské náměstí, Nerudova en Ke Hradu
  • Tram 12, 23 en 32 brengen je naar de ingang aan de noordkant van de Burcht

Uitzicht vanaf de Praagse Burcht

Wat een rust wanneer je over de stad uitkijkt. Je hoort geen auto's of vliegtuigen. Alleen wat vogeltjes op de achtergrond. Bekijk hier de video uit juni 2021.

Rustigste moment in de Praagse Burcht

Kijk voor extra tips over de Praagse Burcht deze video van mijn Praagse vrienden van de Honest Guide.

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.