Van de luchthaven naar het centrum van Praag

Gepubliceerd op 10 februari 2022 om 10:47

Hoe kom je het gemakkelijkst van de luchthaven naar het centrum van Praag? De luchthaven van Praag, Letiště Václava Havla, ligt in het westen van Praag op ongeveer 15 km van het centrum. Dat is net te ver om te lopen. Er zijn verschillende manieren om in het centrum te komen.

Je loopt het vliegtuig uit en volgt de mensen richting de uitgang. Het eerste wat veel mensen willen doen is naar het toilet. Dat kan prima op de luchthaven. Wat je echter niet moet doen is geld pinnen of geld wisselen. Wacht daarmee totdat je in Praag zelf bent. Anders ben je al 10-15 % meer kwijt aan de transactie.

Je loopt door de klaphekjes, je hoeft in principe je paspoort niet te laten zien en dan na honderd meter ga je linksaf en sta je in de aankomsthal. 

Hoe kom je het centrum in?

Dure varianten

Ben je geen fan van het Openbaar Vervoer, zorg er dan voor dat je een taxi voor je aankomst op de luchthaven hebt gereserveerd, anders is de kans aannemelijk dat je in een "verkeerde" taxi stapt. De taxi's die je worden aangeboden op de luchthaven en op straat in Praag riskeren oplichting. De taxi en de Uber zijn hooguit tien minuten sneller dan het OV. 

 • De taxi kost ongeveer €25,00 als je een eerlijke maatschappij hebt. Met een beetje mazzel wordt je opgelicht en betaal je €40,00 of meer. 
 • De Bolt/Uber is te boeken vanaf €16,00 en kan oplopen tot €30,00 in de spits.
 • Of boek hieronder een transfer via Verliefd op Praag wanneer je met een groep reist

Leukste, gemakkelijke en goedkoopste variant

De leukste en goedkoopste manier om naar het centrum te gaan is met het Openbaar Vervoer. Voor nog geen €1,60 zit je na 45-60 minuten in het centrum. Het is heel gemakkelijk en daar houd ik van.

Wanneer je aankomt in de aankomsthal, net voordat je naar buiten gaat, begint het avontuur. Hier volgt de uitleg om met het OV richting het centrum te gaan.

 • Kaartje kopen
 • Afstempelen
 • Bus pakken (100 of 59)
 • Overstappen op metro of tram en uitstappen bij het gewenste station

Kaartje kopen

Een kaartje voor het Openbaar Vervoer in Praag is geldig in de tram, de metro en de bus. Bij de luchthaven vind je alleen een busstation. Nou, eerder een bushalte. Dit ligt op nog geen 50 meter van de uitgang van de aankomsthal.

Kaartjes zijn te koop bij de Kiosk (linksaf in de aankomsthal) of bij een van de automaten in de aankomsthal en bij de bushalte (kies voor Engels of Duits). 

Je kunt kiezen uit kaartjes met verschillende tijdsduur, die geldig zijn vanaf het moment van afstempelen:

 • 30 minuten (dit kaartje is meestal te kort om in het centrum te geraken)
 • 90 minuten. Koop dit kaartje als je verder niet met het OV denkt te gaan. Koop er meteen eentje voor de terugweg
 • 24 uur (gratis toegang tot de Kabelbaan)
 • Aanrader als je drie dagen gaat: 72 uur (gratis toegang tot de Kabelbaan)

Langer kan ook, maar de kans dat je een maand in Praag blijft, acht ik nogal klein. Je hoeft nog geen geld te pinnen. Je kunt ze contactloos betalen. 

Om vanaf de luchthaven naar het dichtstbijzijnde metrostation te gaan, moet je eerst een stukje met de bus  (bus 59 of 100, afhankelijk van je eindbestemming).

Tip 1: zoek thuis alvast op welke bus je nodig hebt via google maps.

Tip 2: je kunt meerdere kaartjes kopen en pas afstempelen wanneer je er gebruik van maakt

Tip 3: maak geen gebruik van een pinautomaat of geldwisselkantoor op de luchthaven. De koers die ze daar hanteren is zeer ongunstig.  Lees hier meer betaal- en pintips.

Kiosk op de luchthaven van Praag

Bij deze kiosk kun je een kaartje kopen voor het Openbaar Vervoer

Automaat voor kaartjes bij de bushalte

Kaartje afstempelen

Na het kopen van je kaartje ga je terminal 2 uit, steek je over en ga je een klein stukje naar rechts, naar de bushalte.

Zorg ervoor dat je kaartje is afgestempeld voordat je de bus instapt, anders ben je in overtreding. Kaartjes zijn goedkoop, maar de boetes voor zwartrijden zijn erg hoog. 

Afstempelen van OV kaartje in Praag

Afstempelen bij deze machine

Eenmaal in de juiste bus (kijk op google maps welke bus je moet hebben), ga je lekker zitten en geniet je van het uitzicht. OK, eerlijk gezegd valt dat tegen. Niets anders dan een ritje op de snelweg naar Schiphol. Mijn ervaring is dat de bus vanaf de luchthaven altijd rustig is, maar dat kan toeval zijn geweest.

Hieronder de twee meest voorkomende busverbindingen richting het centrum. 

Bus 59 naar centrum/noord: overstappen op metro of tram

Bus 59 neemt je in ongeveer dertien minuten naar de Metro bij Nadrazi Veleslavin, lijn A (de groene lijn). Daar stap je uit - het is de laatste halte - en ga je op zoek naar het groene M teken, vijftig meter voor je. Je kunt de mensenmassa volgen, want de meeste mensen gaan na het busritje de metro in.

Vervolgens stap je in de metro naar het centrum en stap je uit bij de gewenste halte.

Een leuk alternatief is de tram, want dan krijg je meteen een stadstour. Trams 20, 26 en 91 nemen je mee. De tramhalte Nadrazi Veleslavin ligt op honderd meter van de ingang van het metrostation. 

Update 2022: er liggen plannen klaar om de groene metrolijn door te trekken naar de luchthaven, maar dat gaat jaren duren.

Update 2024: er liggen plannen om een treinverbinding aan te leggen vanaf de luchthaven naar het centrum

Bus 100 naar centrum/zuid: overstappen op metro of tram

Bus 100 neemt je mee naar Metrolijn B (Gele lijn), dus je moet overstappen op Zlicin. Daarna met de metro naar je gewenste bestemming.

Zo leuk als je dan op roltrap van het metrostation omhoog gaat en uiteindelijk ziet waar je in Praag terecht komt.

Succes met het kiezen van de juiste lijn. Mocht je vragen hebben, dan kun je me gerust een berichtje sturen.

Kijk de video van de Honest Guide :

Lees ook:

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
5 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.