Tien toeristenvallen in Praag, tussen kunst en kitsch

Gepubliceerd op 8 oktober 2021 om 19:38

Inmiddels ben ik zo vaak in Praag geweest, dat ik ze allemaal ken en gezien heb: de toeristenvallen of tourist traps. Dat laatste klinkt een stuk beter. Op het eten van een zwaar overschatte Trdelnik na, ben ik verder niet gezwicht. 

Laten we eerst kijken naar de definitie van een toeristenval. Sinds 2013 staat het woord toeristenval in de Dikke van Dale en zegt hierover:

Wat is een toeristenval?

‘Toeristenval: toeristische bestemming zonder werkelijke cultuurhistorische, geografische of geologische betekenis, die speciaal gecreëerd is om toeristen te lokken met als doel hen er zo veel mogelijk geld te laten uitgeven.’

Het overgrote deel van alle toeristen, dat Praag bezoekt, verblijft enkele dagen in Praag. Ze lopen van de ene bezienswaardigheid naar de andere door de stroom toeristen te volgen. Niet zo gek dat langs deze route de meeste toeristenvallen te vinden zijn. 

Op Tsjechische sites van lokale gidsen, zie ik smeekbedes om de mensen achter de toeristenvallen niet te steunen. Het probleem is dat veel (naïeve of domme) toeristen niet weten wanneer ze in een val zijn gelokt. Nog erger....ze vinden het zelfs leuk om in zo'n val te lopen. Behoor je tot de laatste groep, neem dan veel geld mee en lees niet verder.

Als je wel verder leest dan ga je ze in Praag herkennen en wordt het bijna grappig om te zien hoeveel mensen er in trappen. Zakje snoep voor 15 euro bij Captain Candy, geen probleem. Vette bladerdeegrol met een beetje ijs en saus voor zeven euro, graag. Uurtje in een nep oldtimer voor honderd euro met z'n vieren. Het is tenslotte vakantie.

Als je er na het lezen toch voor kiest om te doen, weet dat je 'opgelicht' wordt waar je bij staat.

Daar gaan we dan.

1. Captain Candy

In de Oude Stad kom je de snoepparadijzen van Captain Candy tegen. Schitterende vaten met geurende en kleurende snoepjes, die er soms al maanden liggen uit te drogen, lokken je de winkel in.

Ze hanteren een prima concept: alles zelf scheppen en bij de kassa afrekenen. Wanneer je rekening houdt met vier tot vijf euro per honderd gram, dan kom je niet bedrogen uit. Daar heb je in een gemiddelde supermarkt meer dan 500 gram voor. 

Blinddoek je kinderen, want geheid dat ze hier naar binnen willen. Je hoeft hiervoor niet naar Praag, want ook in Amsterdam is een Captain Candy geopend. Lees voor de lol de reviews op google. 

Het is een walhalla voor suikerverslaafden. En voor mensen die van geld af willen. 

2. Een ritje in een nep oldtimer

De zogenaamde oldtimers die je in Praag ziet rondrijden zijn van Poolse makelij en zijn enkele jaren oud. Ze glimmen van top tot teen en een ritje erin maken ziet er aantrekkelijk uit. Totdat je hoort dat de meeste van deze auto's geen vergunning hebben, onveilig zijn en een irritatiebron vormen voor de locals. Ze hinderen het overige verkeer en maken veel lawaai. 

In een onlangs gehouden controle door de gemeente bleken vijfenvijftig van de achtenvijftig gecontroleerde auto's technische of juridische problemen te hebben. Tien van hen werden direct na de controle weggesleept.

Denk even na of je in zo'n auto wilt stappen. Bovendien zie je de auto niet als je er zelf in zit...

Prijzen:  vanaf 120 euro per uur (3 dagen OV is nog geen 15 euro en wandelen is gratis)

Nep Oldtimer

3. Buitenlandse pinautomaten

Buitenlandse pinautomaten (ATM) zijn zo ingesteld dat je teveel geld opneemt. Bij één verkeerde knopkeuze heb je zo'n slechte conversie, dat je tot wel 30% van je gepinde bedrag kwijt bent. Kies in ieder geval altijd conversie van je eigen bank.

Hoe herken je een buitenlandse automaat: ze zijn meestal ingebouwd in een monumentaal pand. Sta niet gek te kijken wanneer er een muur, raam of gevel voor opgeofferd is. Helaas is er nog geen wet die deze agressieve manier van inbouwen verbiedt.

Als je wilt pinnen, gebruik dan de automaten van Tsjechische banken (AirBank, Česká Spořitelna, Moneta, Komerční banka, enz). Deze zijn meestal te vinden in het bankgebouw zelf.

Meer informatie over betalen en pinnen in Praag lees je hier:

Betalen in Praag

Pinautomaat op iedere hoek van de straat

Bekijk hier de video van de Honest Guide

4. De hop on hop off bus

Het stomste wat je in mijn ogen kunt doen in Praag qua vervoer is een kaartje kopen voor de hop on hop off bus. Waarom zou je €30,- of meer betalen, als je voor €4,- al een dagkaart hebt voor alle trams, metro's en bussen?

  • Je krijgt een audiogids aan boord

Dat is het enige voordeel. 

Nadelen:

  • er zijn maar een paar opstappunten (veel minder dan de trams in Praag)
  • je kunt niet zomaar opstappen of uitstappen zoals de naam doet vermoeden
  • foto's nemen is onmogelijk, omdat je achter glas zit
  • de bezienswaardigheden zoeven aan je voorbij, dus je ziet eigenlijk niks
  • het is extreem duur
  • je zit tussen de toeristen
  • soms is het busje zo klein dat je bijna bij elkaar op schoot zit
  • je moet veel en lang wachten op en in de bus, omdat de bus pas gaat rijden als deze redelijk gevuld is

Als je dan toch kiest voor de hop on bus, koop dan nooit een ticket bij iemand met een rode paraplu...

Kijk hier voor Openbaar Vervoer in Praag.

Een hop on hop off bus wacht op de toeristen

Mini busje

Als je dan toch een ritje wilt maken in een tourist trap bus, koop dan hier je kaartje, maar mijn advies: doe het niet!

5. Matroesjka poppen en bontmutsen van de USSR

Tsjechië is meer dan veertig jaar onderdrukt geweest door het (eigen) communistische regime. In 1968 vallen de Russen Tsjechoslowakije binnen, omdat het land na de Praagse lente iets te vrij werd in de ogen van de toenmalige Russische leider Brezjnev.

Hoe pijnlijk is het dan dat er in Praagse souvenirshops matroesjka poppen en bontmutsen verkocht worden, die herinneren aan die verschrikkelijke tijd. De poppen zijn typisch Russisch speelgoed, niet Tsjechisch. De bontmutsen worden niet in Tsjechië gedragen.

Doe de Tsjechen een lol en koop deze souvenirs niet. Oproep van een lokale Tsjechische gids:

"Steun geen souvenirwinkels die eigendom zijn van mensen zonder smaak."

Matroesjka's

6. Trdelník

Wanneer je vaker op deze website bent geweest, weet je dat Verliefd op Praag geen fan is van Trdelník. Onderstaande tekst heb ik gekopieerd van een Tsjechische site, om te laten zien wat sommige locals over het goedje te vertellen hebben. Dan ben ik nog mild.

"Weet je hoe de lokale bevolking buitenlanders zelfs van een afstand herkent? Ze eten “trdelník” of “trdlo” (hetzelfde stomme ding). Eenvoudig zoet gebak gemaakt op elke hoek in Praag en verkocht voor belachelijk hoge prijzen. Op de reclameborden staat altijd dat trdelník een traditioneel Tsjechisch gebak is. Maar geloof me... ik heb het zelf twee keer in mijn leven gegeten. Het is niets wat onze oma's thuis maken!! Trouwens, weet je wat "trdlo" in het Tsjechisch betekent? Saai persoon. Dit gebak komt oorspronkelijk uit Roemenië. "

Ik weet niet beter dan dat het Hongaars is, maar dat mag de pret niet drukken.

Prijs is afhankelijk van de vulling. Gemiddeld €5,- tot €8,-. 

7. De truc van de heerlijke beenham op het Oude Stadsplein

Op het Oude Stadsplein staan gezellige tentjes, die heerlijke geurende beenham verkopen. Over de kwaliteit en de smaak kan ik je niks vertellen en daar zit de val ook niet in verstopt.

Het addertje onder het gras is de slimme truc, die de verkopers hanteren.

Je denkt dat je per portie betaalt. Maar wanneer je je megaportie vervolgens krijgt, blijkt dat je per honderd gram betaalt en tik je meer dan vijftien euro af. Duur stukje vlees op een plastic bordje aan een statafel. Ga dan naar een restaurant en krijg voor dat geld een volledige maaltijd met een drankje.

De beenham aan het spit op het Oude Stadsplein

8. Thaise massage in het centrum van Praag

Er is niks mis met een ontspannende massage op zijn tijd.

Wanneer je voor een massage salon in het centrum van Praag staat, lijk je in het kitsch gedeelte van het programma Tussen Kunst en Kitsch te zijn aanbeland. Plastic Boeddha, Tl- en neonverlichting ontsieren het monumentale pand, waarin ze zijn gevestigd. De masseuses zitten verveeld op hun telefoons te kijken, in afwachting van een toerist. In tien minuten krijg je een ongeïnspireerde massage door een ongeïnteresseerde Thaise dame. Je zit ook nog eens in het volle zicht. Dat lijkt me weinig ontspanning geven.

Ik mag aannemen dat je niet naar Praag bent gekomen voor een Thaise massage. Je gaat ook niet naar Thailand voor een Tsjechisch biertje, toch? 

Schreeuwerige massage en prijzen in euro's...dat zegt genoeg.

9. Typisch Tsjechisch product

Wanneer je een bord ziet dat (in het Engels) zegt dat iets traditioneel Tsjechisch is, kun je er bijna 100% zeker van zijn dat dit de slechtste toeristische plekken zijn die toeristen lokken om iets kitscherig te kopen. 

 

Pretzels

Wees ook voorzichtig met restaurants met pretzels op tafels. Dit is een val voor toeristen die gewoon vrolijk pretzels eten terwijl ze op hun maaltijden wachten. Aan het einde vinden ze hun pretzels als een item op een rekening (je duurste krakeling in je leven, geloof me). Als je niet om geld geeft, denk er dan eens over na hoeveel mensen je krakeling eerder hebben aangeraakt - gisteren, eergisteren .... eet smakelijk.

10. Op de foto met dieren

Je ziet ze gelukkig steeds minder op de Karelsbrug. 

Opdringerige en opgefokte mannen en vrouwen met uilen aan een touwtje, slangen, honden of vogels. Ze vragen op dwingende manier aan toeristen om de dieren te aaien en vervolgens met ze op de foto te gaan. Zogenaamd leuk voor instagram.

Deze dieren zijn niet bedoeld als entertainment en het is de vraag of ze goed worden behandeld. Terwijl veel toeristen denken een gratis foto te kunnen nemen, worden ze op agressieve manier aangemaand om met kronen op de proppen te komen. 

Wil je per se een foto met een dier erop, ga dan naar de dierentuin in Praag of maak een foto van de vele zwanen of duiven bij de Moldau.

Twee tortelduiven op de Karelsbrug

Zwanen in de Moldau

Geïnspireerd door Janek en Honza van de Honest Guide, schrijft Jeroen van Verliefd op Praag op een eerlijke, niet altijd populaire manier over het echte Praag.

Onnodig veel geld uitgeven, locals irriteren of opgelicht worden behoren niet tot mijn favoriete bezigheden.

Doe er je voordeel mee.

Heb jij nog aanvullingen of ben je het niet met me eens, laat dan een onderbouwde reactie achter.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
11 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.