Typisch Tsjechische gerechten die je niet mag missen

Tsjechische gerechten in Praag zijn net zo verleidelijk als de stad zelf. In de vaak stevige, smaakvolle keuken speelt vlees de hoofdrol, terwijl groenten een bescheiden bijrol hebben. Dat zorgt voor rijke, hartige en soms ronduit machtige maaltijden - ideaal om je op te warmen na een dag dwalen door sprookjesachtige straten. Van romige soepen en kruidige stoofpotten tot knapperige lekkernijen en zoete verleidingen: deze traditionele gerechten brengen je rechtstreeks in de culinaire ziel van Praag.

De volgende gerechten mag je echt niet overslaan. Misschien zien ze er op het eerste gezicht niet uit als culinaire hoogstandjes, maar laat je niet misleiden: achter de eenvoudige uitstraling schuilen smaken die je heerlijk zullen verrassen.

Verliefd op Praag heeft ze allemaal al een keertje geproefd.

1. Svíčková na smetaně - ossenhaas in roomsaus

In de meeste Tsjechische restaurants staat dit op de menukaart en is de nationale trots: langzaam gegaard rundvlees, geserveerd in een romige groentesaus met wortel, selderij en peterseliewortel.

Afgewerkt met een toefje room, cranberrycompote en knedlíky (brood dumplings).

2. Guláš - Goulash

Rijk en kruidig stoofvlees, meestal van rund, met paprika als smaakmaker. Vaak minder pittig dan de Hongaarse variant, maar minstens zo vullend.

Altijd met dumplings om de saus tot de laatste druppel op te deppen. 

Variaties met de garnering: cranberrycompote,  uien of room.

3. Vepřové koleno - varkensknie

De beroemde varkensknie! Het klinkt wellicht niet lekker, maar dit moet je echt proberen. Het is langzaam gegaard en daarna gegrild tot de buitenkant knapperig is en het vlees bijna van het bot valt. 

Vaak geserveerd met mosterd, mierikswortel, brood en augurken.

Ideaal om te delen… of juist niet.

4. Bramborák - aardappelpannenkoek

Knapperige meestal gefrituurde aardappelpannenkoeken, op smaak gebracht met knoflook en marjolein.

Perfect als streetfood of als bijgerecht bij een goed glas bier.

5. Smažený sýr  - gebakken kaas

Voor een snelle hap bestel je smažený sýr, gefrituurde kaas vergelijkbaar met een kaassoufflé. De krokant gepaneerde kaas, vaak gemaakt van Gouda, Edam of Hermelín, wordt traditioneel geserveerd met frietjes en een romige tartaarsaus.

Comfortfood op z’n best, populair bij zowel studenten als zakenlui in lunchpauze.

6. Polevka - soepen

Vier klassieke soepen die je in Praag vaak op de kaart ziet.

  • Bramboračka is een hartige aardappelsoep met wortel, selderij, peterseliewortel en vaak paddenstoelen.
  • Zelňačka is een pittig-frisse koolsoep, soms verrijkt met gerookt vlees of worst. 
  • Hovězí vývar, een heldere runderbouillon met fijne noedels, groenten en peterselie – eenvoudig, maar boordevol smaak.
  • Česnečka is een knoflooksoep, soms geserveerd met croutons, aardappelblokjes en geraspte kaas.

De soep wordt meestal snel uitgeserveerd of staat al klaar om zelf op te scheppen.

7. Holandský řízek - Hollandse schnitzel

De ‘Hollandse schnitzel’, maar dan op z’n Tsjechisch. Deze Tsjechische uitvinding heeft slechts één Nederlands tintje: de Edam- of Goudse kaas die door het gehakt wordt gemengd.

Het lijkt op een gehaktbrood, maar dan van gehakt vlees, kaas en kruiden, verpakt in een goudbruin gebakken paneerlaagje dat van buiten knapperig is en van binnen heerlijk smeuïg blijft.

Vaak geserveerd met romige aardappelpuree en frisse komkommersalade of augurken.

8. Pečená kachna

Langzaam geroosterde eend met zuurkool of rode kool en dumplings. Het frisse, zure karakter van de kool vormt een perfecte balans met het zachte en smaakvolle vlees.

Gebraden eend wordt traditioneel gegeten in de tweede helft van het jaar, vooral in de herfst en de winter. 

Dit populaire (lunch)gerecht is een favoriet tijdens formele bijeenkomsten, feestelijke gelegenheden en familiefeesten.

9. Koláče - taartjes/gebakjes

Je vindt ze in Praag bij koffietentjes, bakkers en in de supermarkt. Deze zoete, ronde gebakjes gevuld met maanzaad, kwark of vruchtenjam zijn perfect bij de koffie of als tussendoortje tijdens je wandeling door de stad.

Er zijn teveel variaties om op te noemen, maar ze ze zijn allemaal even lekker.

Tip voor een verse koláč:

  • Kolacherie Celetná
  • Kolacherie Na rybníčku

10. Palačinka - flensje/crêpe

Je zit altijd goed met een palačinka als desert. 

Deze dunne pannenkoeken zijn gevuld met jam, slagroom of ijs. Simpel, maar onweerstaanbaar - en vaak een goede afsluiter van een stevige maaltijd.

 

Meer ontdekken?

Benieuwd naar culinaire (hot)spots in Praag? Bekijk mijn pagina over Tsjechische restaurants voor meer inspiratie!

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem