Petřín uitkijktoren

Gepubliceerd op 23 november 2020 om 16:08

De Petřín uitkijktoren is een van de weinige bouwwerken die uitsteekt boven de stad. Er is in het centrum van Praag geen hoogbouw, dus je komt er gelukkig geen wolkenkrabbers, torenflats of appartementsgebouwen tegen. Evenals de Žižkov televisietoren ten oosten van het centrum zie je de Petřín uitkijktoren al van grote afstand bovenop de Petřín heuvel staan, ten westen van het centrum.

Petrin uitkijktoren overdag

De toren is 60 meter hoog en lijkt verdacht veel op de Eifeltoren. Leden van de Tsjechische Toeristenclub (Klub českých turistů), die aanwezig waren bij de wereldtentoonstelling in Parijs van 1889 en de Eifeltoren zagen, wilden ook zo'n herkenningspunt voor de stad.

De toren is slechts twee jaar na de Eifeltoren gebouwd, in 1891. Hoewel de toren vijfmaal korter is dan de Eifeltoren zijn de toppen op vrijwel dezelfde hoogte omdat de toren boven op de heuvel Petřín staat.

Bouw juni 1891

De uitkijktoren is nu een toeristische attractie van Praag, vroeger diende het als zendmast en observatietoren. Via de 299 treden van de omhooggaande trap kom je boven met waanzinnig uitzicht over de gehele stad. Je moet hiervoor wel eerst een kaartje kopen. Via de tweede trap ga je weer naar beneden, zodat je altijd met de stroom meegaat.

Nutteloze feitjes van de Petřín uitkijktoren

Brand in de uitkijktoren

Op 5 juli 1938 brak er brand uit op de top van de uitkijktoren, waarschijnlijk veroorzaakt door een elektrische kortsluiting in de liftkooi. Honderd bezoekers van de uitkijktoren werden geëvacueerd. Het blussen van de brand was ingewikkeld vanwege de hoogte van de uitkijktoren, maar na een half uur wisten de brandweerlieden het vuur van de houten constructie onder het zinken dak te blussen. Halverwege augustus 1938 werd de uitkijktoren gerepareerd en opengesteld voor het publiek.

Adolf Hitler

Tijdens zijn bezoek aan het bezette Praag (15-16 maart 1939), drukte Adolf Hitler de wens uit dat de toren zou worden afgebroken omdat deze het uitzicht vanaf de Praagse Burcht zou hebben verpest. Maar tijdens de bezetting werd de wens nooit vervuld.

Burgemeester

Een grappig detail is dat de burgemeester van Praag een app heeft waarmee hij 's avonds, als de toren verlicht is, de kleur kan bepalen.

Uitzicht Petrin uitkijktoren

Uitzicht op Mala Strana, de Karelsbrug en de Moldau

Petrin uitkijktoren uitzicht

Uitzicht op de kathedraal van St. Laurentius

Petrin uitkijktoren trappen

Trappen naar boven

Petrin uitkijktoren

Uitzicht

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.