Waanzinnig uitzicht op de Praagse Burcht

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 12:19

Als je de drukte van Praag wilt ontvluchten, dan zijn er genoeg plekken te vinden. Een van die verborgen pareltjes ligt in het zuiden van Praag, in Praag 4. In deze blog neem ik je mee naar Branické skály. Wandelschoenen aan, want er zitten wat "leuke" steile stukken in. Niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn.

Praag voor gevorderden

Bij de Karelsbrug pak je tram 17 (Halte Karlovy lázně). Daar sta je meteen op mijn mooiste plek in Praag en heb je nog tijd om een foto te maken. Lees hier de blog.

Deze tram brengt je in vijftien minuten naar Přístaviště, de eindhalte voor deze excursie. Onderweg zit je in een rijdend museum, want het uitzicht op de Moldau en de heuvels rondom is schitterend. Dus niet op je telefoon kijken, maar naar buiten. Zorg ervoor dat je aan de linkerkant zit. Of rechts, haha.

Hij brengt je langs het Nationaal Theater, het Dansende Huis en Vysherad. Onderweg niet uitstappen, want vandaag ga je naar Branické skály.

Vlakbij de Barrandov-brug, op korte afstand van de Moldau, staat de indrukwekkende Branická-rots. Hij bestaat ​​uit twee afzonderlijke delen - de Branická-rots zelf met het Dobeška-bospark en een plaats genaamd Školní vrch. Er valt nog meer te vertellen over de rotsen, maar dat volgt in een toekomstige blog (fossielen, Nazi's en een verborgen schat).

De Branická-rots links en Školní vrch rechts

Uitstappen en je wandeling begint

Wanneer je bij de halte Přístaviště gearriveerd bent, stap dan uit. Als het goed is zie je de eindbestemming al liggen. Het is de uitstekende rots, die contrasteert tegen de groene omgeving van de bomen. Wanneer je straks op deze rots staat, heb je geen idee dat je erop staat. Dus geniet van dit beeld.

Heb je beneden genoeg gezien, dan steek je de weg over (Modřanská) en ga je Branická in. Na ongeveer honderdvijfitg meter zie je aan de linkerkant het begin van een verlaten slingerpad naar boven (Skala cesta). Ik ben dol op dit soort paden, waar je niemand tegenkomt., behalve een leuk geparkeerde auto en wat huisjes met tuintjes.

Op weg naar mooi uitzicht in Praag

Begin van het slingerpad naar boven

Op weg naar mooi uitzicht in Praag

Lekker lastig inparkeren

Eenmaal boven zie je aan je linkerhand deze "ingang" naar je eindbestemming. Neem de linker ingang. Maar Jeroen, dit ziet er niet uit alsof er iets moois achter schuil gaat, hoor ik je denken. Wacht maar..........

Branické skaly, mooi uitzicht in Praag

De ingang van het Dobeška-bospark

Lopen, lopen, lopen en binnen een paar minuten kom je aan op Branické skály. Schitterend toch?! 

Uitzicht over de Moldau in Praag

Als je goed kijkt zie je de links Praagse Burcht liggen

Loop je door naar links, dan kom je op een leuker stuk. Dan zie je de rots namelijk en wordt je foto nog mooier.

Branické skály in Praag

Natuur ontmoet stad

Uitzicht op het zuiden is iets minder, maar loop even door. 

Branické skály in Praag

Natuur ontmoet snelweg

Via een steil, soms glad "pad" kom je op een nog leuker stukje. Dit paadje lijkt na een paar meter naar beneden te gaan. Verder verklap ik nog niks. Stuur mij je foto als je hier bent geweest.

Branické skály in Praag

Steil, steiler steilst

Branické skály in Praag

Wie durft hier naar beneden?

Loop dan weer terug het bos in in en houdt links aan. Dan kom je terecht in een klein parkje met een houten uitkijkpost, Vyhlidka Dobeška genaamd. Je staat dan iets hoger en vanaf hier heb je weids uitzicht. Als je goed kijkt, zie je de Praagse Burcht liggen in het midden van de foto. Genieten 2.0.

Vyhlidka Dobeška

De Praagse Burcht aan de horizon te zien

Ingezoomd op de Praagse Burcht vanaf het zelfde punt.

Je zult wel trek en dorst hebben

Wat je hierna gaat doen is aan jou. Je kunt picknicken in het parkje met je meegebrachte eten en drinken (wel opruimen en je troep in de prullenbak deponeren, zeg ik als moraalridder).

Als je wat eten of drinken wilt kopen, ga dan weer terug richting de tramhalte. Beneden zijn een paar restaurantjes (Na Jezerce is een prima Tsjechisch tentje) en iets verder op Ke Krči (vijfhonderd meter vanaf Branicka) zit een Penny supermarkt.

Trek voor deze trip/wandeling ongeveer twee uur uit, inclusief tramritje. Behalve het kaartje voor het OV, kost je dit verder niks. En je wordt er erg blij van, dat verzeker ik je.

Ben je hier ook geweest, laat hieronder dan jouw ervaring achter. Ik ben benieuwd.......

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.