Kerstmarkten in Praag

De Kerstmarkten in Praag staan bekend als de mooiste van Europa. Geniet van de kerstsfeer op de grootste markten van het land. In een historische omgeving met prachtige kerstversieringen hebben de Praagse kerstmarkten een ongelooflijke charme. Verliefd op Praag zet ze voor je op een rijtje. Kijk waar ze zijn, wanneer ze dit jaar opengaan en wat je daar gaat zien.

De historische pleinen worden verlicht door fonkelende lichtjes, en de lucht is gevuld met de geur van glühwein en lokale lekkernijen. De kerstmarkten van Praag bieden een magische ervaring met prachtig versierde kraampjes vol handgemaakte ambachten en unieke souvenirs. Terwijl de klanken van kerstliederen de straten vullen, kan je genieten van de warme sfeer en de unieke charme van deze middeleeuwse stad tijdens de meest feestelijke tijd van het jaar.

De grootste kerstmarkten op het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein eindigen pas op 6 januari op Driekoningen. Kleinere markten sluiten doorgaans vóór eerste kerstdag of eind 2023.

Kijk voor de locaties van de belangrijkste kerstmarkten op het kaartje onderaan de pagina.

Kerstmarkt op het Oude Stadsplein: 2 december 2023 - 6 januari 2024

De kerstmarkten op het Oude Stadsplein zijn de grootste adventsmarkten van Praag . Je vindt er talloze kraampjes met handwerk en populaire lekkernijen. De geur van trdelnik en worst zweeft door de lucht. Ieder jaar is er een feestelijke verlichting van de kerstboom, die erg populair is.

Kraampjes met : traditionele kerstgerechten (taarten, geroosterde kastanjes, worstjes, spiesjes, aardappelkoekjes) en drankjes (punch, svařák/glühwein), decoraties, snoepjes, kerstballen, kaarsen, koekvormpjes, accessoires, kerststallen, handwerk, enz.

De kerstmarkten op het Oude Stadsplein worden herhaaldelijk tot de mooiste ter wereld gerekend. Zowel de Amerikaanse televisiezender CNN als de prestigieuze Britse krant The Times hebben ze geprezen, waardoor ze tot de Top 5 beste kerstmarkten van Europa behoren.

Openingstijden: 10.00 - 22.00 uur

Ceremoniële verlichting van de kerstboom: zaterdag 2 december 2023

Kerstmarkt op het Wenceslasplein: 2 december 2023 - 6 januari 2024

De Kerstmarkten op het Wenceslasplein worden gehouden in het onderste en bovenste deel van het langgerekte plein. Het is werkelijk een geweldig spektakel tegen de achtergrond van de historische stad, met daarachter het majestueuze gebouw van het Nationaal Museum. 

Kraampjes met: traditionele feestgerechten (geroosterde kastanjes, trdelniks) en drankjes (glühwein, punch), decoraties, snoepjes, ballen, enz. + verlichte boom

Openingstijden: 10.00 - 22.00 uur

Kerstmarkt op Kampa: 3 december  - 1 januari 2024

Net naast en onder de Karelsbrug ligt Kampa, een rustiger gedeelte van het toeristische gedeelte van Praag. Enkele kraampjes, een mooi verlichte kerstboom en de geur van heerlijke glühwein komen je tegemoet wanneer je van de trappen naar beneden loopt. Met een beetje geluk kom je terecht in een gezellig buitenconcert. 

Kerstmarkt op Náměstí Míru: 20 november - 24 december 2023

Bezoek zeker ook de traditionele kerstmarkten op Náměstí Míru. Ze bevinden zich direct tegenover de kerk van St. Ludmila, die een prachtige achtergrond creëert voor de kraampjes. Dankzij de uitstekende ligging kan je hier zeer gemakkelijk komen met de metro en tram. 

Kraampjes met: traditionele kerststoofpot, punch, mede, pannenkoeken en gegrilde lekkernijen, kraampjes met diverse (kerst)spullen (speelgoed, kaarsen, maretak, sterretjes, ornamenten, peperkoek, sjaals, handschoenen, etc.)

Openingstijden: 10.00 - 19.00 uur

Kerstmarkt op het Plein van de Republiek: 2 december - 30 december 2023

Adventsmarkten op náměstí Republiky vinden plaats voor het Stará celnice-gebouw, direct naast de metro-uitgang. Je kan vanaf hier ook een aangename wandeling maken naar de kerstmarkten op het Wenceslasplein of het Oude Stadsplein. 

Recht tegenover de markten ligt het gigantische winkelcentrum Palladium en het warenhuis Kotva.

Openingstijden: 10.00-22.00 uur

Kerstmarkt bij de Praagse Burcht: 23 november 2023  - 6 januari 2024

De kerstmarkten bij de Praagse Burcht vinden plaats op het U Svatého Jiří-plein, direct naast de Sint-Vituskathedraal. Naast de klassieke kraampjes zie je ook demonstraties van vakmanschap, zoals het werk van een smid, het slaan van munten of het beschilderen van decoraties.

Openingstijden: 9.00-18.00/19.00 uur

Kerstmarkt in Andel: 24 november  - 24 december 2023

Kerstmarkten op Anděl zijn te vinden in het voetgangersgebied vlakbij de gelijknamige metrohalte. Bij de kraampjes kun je bijvoorbeeld langoustines, svařák/glühwein of mede proberen. Ook kun je hier terecht voor diverse kerstartikelen en artistieke optredens.

Kerstmarkt op Náměstí Jiřího z Poděbrady: 29 november – 23 december 2023

Kerstmarkten op Náměstí Jiřího z Poděbrady worden traditioneel gehouden voor de Kerk van het Heilig Hart. Je zult hier minder toeristen aantreffen dan in de historische binnenstad en dat maakt het echt de moeite waard.

Je kunt je verheugen op geurige glühwein, snacks en producten. Er is meestal ook een cultureel programma.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen