• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
Praag » Blog » 17 november 1989, Milli Vanilli op 1

17 november 1989, Milli Vanilli op 1

Gepubliceerd op 20 juli 2020 om 10:43

Deze datum zei mij tot voor kort niks. Ja, de muur was in '89 omgevallen. Mijn muzikale jaar begint in 1989, het jaar dat ik 16 werd. Ik weet "alles" van de muziek uit '89.

Gedenkteken op Národní

Top 40 op 17-11-1989

Waarschijnlijk ben ik wel meer dan 10 keer voorbij het minimalistische gedenkteken gelopen in Narodni zonder het te zien en als ik het zou zien, dan had ik er niets bij gedacht.

Totdat ik op onderstaande video van de Honest Guide stuitte. Dat kwam binnen, zeg. Nu er door Corona-tijd maatregelen zijn, die soms beperkend zijn, krijg je 1 procent het gevoel van wat de communistische onderdrukking met een mens doet.

17-11-1989: de dag van de Fluwelen Revolutie

Op 17 november 1989 hielden 15.000 studenten een vreedzame herdenkingsmars in Praag voor Jan Opletal. Opletal werd op 28 oktober 1939 door de nazi's neergeschoten tijdens een studentendemonstratie tegen de Duitse bezetting en overleed enkele weken later. Hij werd zo het symbool voor latere studentenopstanden.

Tijdens deze mars werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, en afgeranseld met wapenstokken, ondanks het feit dat ze hun vreedzame bedoelingen kenbaar hadden gemaakt. Er kwam protest tegen dit machtsvertoon van de politie, waarbij vooral een dialoog met de communistische partij geëist werd over democratie, vrijheid en mensenrechten. Op 20 november 1989 kwamen de studenten weer massaal op straat. Het Burgerforum werd opgericht door schrijver  Václav Havel en de econoom Václav Klaus, die de bedoeling had het protest te organiseren. Stakingscomités werden opgericht in fabrieken, ziekenhuizen, kantoren en scholen. Demonstraties bleven dan ook niet uit, maar werden wel netjes gehouden na de werkdag.

Op 24 november 1989 hielden Alexander Dubček (die het land al in 1968 tijdens de Praagse Lente naar hervormingen wilde leiden), Kardinaal František Tomášek en Václav Havel redevoeringen op het balkon van de Socialistische Partijkrant 'Svobodné Slovo' op het Wenceslausplein. Daarbij werden ze ondersteund door het gerinkel van honderdduizenden sleutelbossen. Massale betogingen volgden, en er brak een algemene staking uit, die het land plat legde. Onder deze druk bezweek de regering en gesprekken begonnen tussen de eerste minister Ladislav Adamec en het Burgerforum. De gesprekken leidden tot een nieuwe regering die op 10 december door president Gustáv Husák (reeds aan de macht sinds het einde van de Praagse lente in 1968) benoemd werd. Dezelfde dag nog diende Husák zijn ontslag in, en op 29 december werd Havel door het parlement verkozen tot de nieuwe president van Tsjecho-Slowakije tijdens een ceremonie, die plaats had in de Kroningszaal in de Praagse Burcht.

 

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Fluwelen_Revolutie_(Tsjecho-Slowakije)

Rating: 5 sterren
1 stem

 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.