Nový Svět, romantischer wordt het bijna niet

Gepubliceerd op 18 augustus 2021 om 16:59

Nový Svět, een schilderachtig en pittoresk 'dorpje' in Praag, ligt vlakbij de Praagse Burcht en het is er romantisch rustig. Deze Nieuwe Wereld, zoals de vrije vertaling luidt, is in onze ogen een Oude Wereld, want de tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Een vleugje middeleeuwen kun je hier nog proeven. Kronkelige straatjes, kleine huisjes, lieflijke tafereeltjes en U Raka, misschien wel het schattigste hotel en café van Praag.

 

Ontstaan van Nový Svět

Nový Svět werd in het midden van de 14e eeuw gesticht als een buitenwijk van Hradčany, dat sinds 1320 een zelfstandige stad was. In 1360 werd het door keizer Karel IV samengevoegd met Hradčany en beschermd door de toen nieuw opkomende stadsversterkingen.

In eerste instantie woonden hier de dienders van het kasteel en de kasteelheren. Nový Svět is twee keer afgebrand. Een keer tijdens de Hussietenoorlogen in 1420 en later nog in 1541 tijdens een grote brand die de hele Kleine Stad en Hradčany trof.

In de 19e eeuw en de periode van de Eerste Republiek (1918-1938) bewoonden de armen de kleine huisjes. Grote gezinnen woonden en sliepen met meerdere op een kamer, en werkloosheid en honger vergezelden hun leven.

Op dit moment wonen er met name kunstenaars en wordt het door een gering aantal toeristen gevonden. Verliefd op Praag heeft het pas na 10 keer Praag 'ontdekt'.

Nový Svět, het gelijknamige straatje kronkelt naar beneden richting U Raka

Leuke wetenswaardigheden

De namen van de huisjes

Bijna elk huis in de straten van de Nieuwe Wereld heeft het woord 'gouden' in zijn naam of een 'gouden' gevelbord. 

De arme inwoners van dit deel van Hradčany wilden hiermee waarschijnlijk hun lot verbeteren. De huidige eigenaren hebben de huizen gerepareerd en de namen behouden.

U zlateho beranka, bij de Gouden Ram, Novy Svet no 19

U raka - Bij de kreeft, het enige vakwerkhuisje in het centrum van Praag

U raka is zowel een hotel als een café, waar je op een leuk terras heerlijk kunt genieten van de rust. Het ligt op een pleintje onder de stadsmuur, op de splitsing van Černínská en Nový Svět (het straatje). Het is het enige bewaard gebleven vakwerkhuis in het historische centrum van Praag. Dat is aan alles te zien, onder andere oude slijpstenen, werktuigen, houtblokken en een oude waterpomp.

De naam U Raka komt van de rivierkreeften die in het Brusnice-beekje leefden. Vroeger lag de rivierbedding ervan op de binnenplaats van het huisje. 

De oudste schriftelijke vermelding van het huis dateert uit 1739. Een slager kocht wat gemeentegrond voor 80 Rijngouden Dukaten om er stallen te bouwen. De volgende eigenaar, ook een slager, breidde het land uit. In 1794 is voor het eerst de naam "U Raka" in een beschrijving voorgekomen. Ooit stonden er ongetwijfeld meer blokhutten aan de rand van Praag, maar deze zijn allemaal verloren gegaan. Het huis kwam mede door de grondige renovatie van de huidige eigenaar - het was in vervallen staat - in 1990 weer tot leven.

'Er zijn hier veel natuurlijke materialen, die het huis een zeer prettig en comfortabel gevoel geven. Overvloedig groen en kabbelend water, zowel in het interieur als in de tuin, evenals het zingen van vogels, nodigen uit om te ontspannen. Het huis U Raka in zijn huidige vorm doet dienst als hotel dat door zijn kleine capaciteit naadloos in de omgeving past.'

Meer op: http://www.hoteluraka.cz/en/

 

U raka, het café met daarachter het hotel

Het interieur, dat je meeneemt naar vorige eeuwen

Een Bernard van de tap

Uitzicht op Černínská, op de hoek een huis zonder deur

Juni 2021 heb ik een uur op het terras van U Raka gezeten en genoten van de stilte. In die tijd zijn er drie mensen voorbij gekomen. Het zal in normale tijden iets drukker zijn, maar waar ik ook over Novy Svet lees, overal staat dat er bijna niemand komt.

De prijzen lagen wat boven het gemiddelde (het heerlijke Bernard bier was twee keer zo duur als het goedkoopste biertje elders, 60 kronen versus 29 kronen), maar de locatie is dat verschil meer dan waard.

Het beroemdste huis van Novy Svet

Het beroemdste huis in de Nieuwe Wereld is nummer 1, U Zlatého noha (aan de Gouden Voet), waar in 1600 een herberg stond. In die tijd kwam de beroemde Deense astronoom, astroloog en alchemist Tycho Brahe naar Praag en bleef daar tot hij naar het huis in Pohořelec (een straat vlakbij Novy Svet) verhuisde. Zijn graf bevindt zich in de Týn-kerk .

Het huis waar Tycho Brahe heeft gewoond

Tip:

Slenter door het kleine middeleeuws 'dorpje' en blijf bij ieder huisje even staan. Kleine details vallen je dan op; een deurknop, een geveltje, een kunstwerkje, een terrasje, kijk zelf maar. En aan niet teveel mensen doorvertellen, want dan blijft het een onontdekt hoekje in Praag.

Bronnen:

Website van Praha Neznámá

Wikipedia

Website van Idnes

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.