Onafhankelijkheidsdag in Tsjechië, 28 oktober 1918

Gepubliceerd op 15 oktober 2022 om 19:32

Onafhankelijkheidsdag is in heel Tsjechië een belangrijke Nationale Feestdag. Op 28 oktober 1918 werd de Eerste Tsjechische Republiek uitgeroepen op het Wenceslasplein. Tot die dag behoorde het land ruim driehonderd jaar tot het Habsburgse, later Oostenrijkse en Oostenrijk-Hongaarse Rijk. Een dag om nooit te vergeten.

"Zelfs in de ochtend van 28 oktober 1918 was de situatie in de straten van Praag erg onduidelijk. Het Wenceslasplein werd geblokkeerd door Hongaarse soldaten van het Praagse garnizoen, die met machinegeweren bij het Sint Wenceslasmonument stonden. Het leek erop dat er een gewapend conflict zou zijn, dus begon het Nationaal Comité zijn strijdkrachten te creëren, die bestond uit leden van Sokol die een gedeeltelijke militaire training hadden gehad. Ze werden vergezeld door vrijwilligers.", aldus Václav Ledvinka, oud-directeur van het Archief van de hoofdstad Praag.

Soldaten van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie bij het Nationaal Museum

Het Praagse garnizoen bestond voornamelijk uit Hongaarse soldaten, juist omdat de monarchie het leger slim had verdeeld op nationaliteit, zodat de gebeurtenissen in de gegeven plaats hen niet zoveel raakten. Ondertussen begonnen steeds talrijkere menigten door de straten van Praag te trekken, met als hoogtepunt hun actie door Oostenrijks-Hongaarse symbolen, adelaars en Duitse inscripties neer te halen (bekijk de video onderaan de blog met beelden van die dag).

"Er was angst dat de gebeurtenissen op straat zouden ontsporen. Plunderingen van winkels en anti-Duitse excessen dreigden te ontstaan. Het Nationaal Comité besloot wijselijk om het stadhuis van Praag opdracht te geven muziek de straat op te sturen zodat fanfares zouden spelen en de mensen vrolijk zouden zijn. Dat lukte en tegen de avond was de onafhankelijkheidsverklaring een populair feest. 

Sommige bandleiders zijn niet vergeten om de facturen voor het optreden naar de gemeente van Praag te sturen", onthulde Václav Ledvinka met een glimlach.

Duizenden mensen verzamelen zich rond het standbeeld van Sint Wenceslas.

Wat merk je als toerist in Praag op 28 oktober?

Wanneer je op 28 oktober nietsvermoedend door het prachtige Praag loopt, kom je tot de ontdekking dat veel winkels, winkelcentra en ook enkele restaurants hun deuren dicht houden. Bij wet is vastgelegd dat winkels met een verkoopoppervlakte van meer dan 200 m² officieel gesloten moeten zijn. 

Houd daar dus rekening mee, wanneer je voor die dag van plan was om boodschappen te doen in de supermarkt of denkt te gaan ontbijten in een gezellig tentje. Je staat zomaar voor een dichte deur. Op deze dag zijn de normaal te prijzige mini-markets erg handig voor een kleine boodschap.

Vieringen en parades

In tegenstelling tot onze Koningsdag of het Amerikaanse 4th of July, merk je op straat verder weinig van de feestdag. De Praagse straten zijn nauwelijks versierd, de locals hullen zich niet Tsjechische kleuren en hebben geen Tsjechische vlaggetjes op de wangen getekend. Het is ook niet opvallend drukker dan op een normale dag. 

 • Bij het Nationaal Monument in Vítkov vindt traditioneel een militaire parade plaats, wordt een minuut stilte gehouden en een krans gelegd bij het Graf van de Onbekende Soldaat.
 • De ceremoniële beëdiging van leden van het leger van de Tsjechische Republiek vindt plaats op Hradčanské náměstí.
 • In de Praagse Burcht benoemt de president van de Tsjechische Republiek , die ambtshalve opperbevelhebber van de Tsjechische strijdkrachten is, goedgekeurde officieren van de veiligheidstroepen tot de rang van generaal.

 

Gratis toegankelijk

Enkele gebouwen zijn op 28 oktober gratis toegankelijk voor het grote publiek. Normaal blijven de deuren van veel van deze gebouwen dicht. Houd rekening met grote drukte en lange rijen.

 • Wallenstein paleis en de Senaat
 • Residentie van de burgemeester stad Praag
 • Gemeentehuis stad Praag aan de Mariánské náměstí
 • Škoda lounges in het Škoda Paleis
 • Liechtenstein Paleis op Kampa (rondleidingen van 20 personen ieder kwartier)
 • Clam-Gallas Paleis (volgeboekt)

Lange rij voor het Liechtenstein Paleis

 • Nationaal Museum (Wenceslasplein)
 • Smetana Museum (Novotného lávka 1, naast de Karelsbrug)
 • Dvorák Museum (Ke Karlov 20)
 • Tsjechisch Muziekmuseum (Karmelitská 2/4)

Het Nationaal Museum

Beelden van 28 oktober 1918

Zoals op onderstaande videobeelden te zien is, was het een ingrijpende gebeurtenis die zijn weerga niet kende. Duizenden mensen komen de straat op. Duitstalige reclameborden en Oostenrijkse symbolen worden verwijderd en vervangen door een Tsjechisch equivalent (minuut 2 en 2.35). De Tsjecho-Slowaakse vlag wordt op het standbeeld van Sint Wenceslas gehangen (minuut 3) .

In prachtige geluidloze zwart-witbeelden zie je militaire bijeenkomsten, toespraken en een uitzinnige vreugde van de menigte. Het was een aangelegenheid voor mannen in militaire uniformen, pakken en bolhoeden en een enkele dame in klederdracht. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
6 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.