• Je Stedentrip Praag begint hier
  • Verliefd op Praag neemt je mee
  • Dè blog over Praag
  • Eerlijke tips
  • De liefde spat er vanaf
Home » Top 10 » Musea

De mooiste en leukste musea in Praag

Praag kent een lange geschiedenis en een geheel eigen cultuur. Er is dan ook een verscheidenheid aan musea door de hele stad, van modern tot oud, van schilderkunst tot communisme. Voor meer informatie over openingstijden en tarieven, verwijs ik je graag naar de website van het museum, die steeds als link te vinden is. 

In willekeurige volgorde volgt hier een kleine greep uit musea, die het bezoek meer dan waard zijn. Kijk onderaan de pagina op de kaart waar je de musea kunt vinden. Zelfs als je niet dol bent op een museumbezoek, is het toch de moeite waard om erheen te gaan, want ze staan veelal op een wonderschone locatie of zijn gehuisvest in een schitterend gebouw. Dan kun je altijd nog besluiten of je naar binnen gaat of niet.

Foto door Milan Bachan Bahy

Openluchtmuseum Praag

Praag is een openluchtmuseum. Waar je ook loopt, je ziet mooie gevels, gebouwen, pleintjes en standbeelden, die vrij toegankelijk zijn. Je hoeft geen museum in. Je kunt uren ronddwalen door de stad.

Neem je camera mee, want ieder moment in Praag is een camera-moment.

Het Nationaal Museum

Nationaal Museum op het Wenceslas Plein

Plafond van het Nationaal Museum

Nationaal Museum Praag

De entree van het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum, het historische gebouw aan de kop van het Wenceslas plein, is waanzinnig mooi van buiten en misschien nog wel mooier van binnen. Dat kun je niet van alle gebouwen in Praag zeggen. Het Nationaal Museum biedt gedurende het hele jaar verscheidene exposities aan. Daarnaast herbergt het een vaste collectie.

Het gebouw is onlangs gerenoveerd en zelfs als je niet van exposities houdt, dan zijn de zalen alleen al de moeite van het bezoeken waard. Via het "oude" museum kun je via een ondergrondse tunnel naar het 'nieuwe" deel van het museum. In de tunnel speelt een zich herhalende video af over de recente geschiedenis van Tsjechië, erg indrukwekkend.

Website Nationaal Museum

Lees hier mijn blogs voor meer informatie:

Národní muzeum deel 1: schitterend van buiten, nog mooier van binnen

Národni muzeum deel 2 Wat een verschil

Beelden zeggen meer dan woorden

De tunnel van het oude naar het moderne gedeelte


Bedrich Smetana Museum

Smetana (1824-1884) is een van de drie grote componisten, die Tsjechië rijk is. In dit museum vlakbij de Karelsburg worden persoonlijke bezittingen tentoongesteld, zoals brieven en foto's.

Lees hier mijn blog over Smetana

Website Bedrich Smetana Museum

 

Joods Museum

Het museum beheert:

de Oude Joodse begraafplaats

de Spaanse synagoge

de Pinkas synagoge

het Ceremoniehuis

de Maisel synagoge

de Klausen synagoge

en de Robert Guttmann Galerie.

Lees meer >>


Mucha Museum

Het museum is gewijd aan de kunstenaar Mucha (1860-1939) die eind 19e eeuw, begin 20e eeuw furore maakte met zijn posters in Parijs. 

Lees hier mijn blog over Mucha.

Website Mucha Museum

I-Mucha

Op een andere locatie, in de Obecni Dum, bevindt zich I-Mucha, een virtuele tocht langs de posters van Mucha.

 


Miniatuurmuseum

Het miniatuurmuseum ligt in het complex van het Strahov klooster. Het museum is niet alleen zelf klein, maar de expositie-voorwerpen zijn dat ook. Door meer dan 25 microscopen kijk je bijvoorbeeld naar kamelen op een speld, een vioolspelende sprinkhaan van een paar mm.

Website Miniatuurmuseum


In de crypten zie je de "hoofden" van de 7 parachutisten

De kerk op Resslova

Heilige-Cyrillus en Heilige-Methodiuskerk en de crypte

Deze kerk is een belangrijk onderdeel in het verhaal van de moordaanslag op Reinhard Heydrich, de enige Nazi-officier die ooit is vermoord door verzetsstrijders. Na de moord verschansen zeven medeplichtigen (parachutisten) zich in deze kerk. Een aantal verschuilt zich in de crypte onder de kerk. Wat volgt is een gevecht tussen 700 Duitse soldaten tegen slechts 7 verzetsstrijders. Na twee uur van beschietingen is het over...........

Zowel de kerk als de crypte zijn gratis toegankelijk en bieden je een kijkje in de laatste uren van Jozef Gabčík, Jan Kubiš en de andere helden.

Lees hier mijn blogs:

De moord op Heydrich, de slager van Praag

Helden in Praag, de moord op Heydrich

De crypte in de kerk, de moord op Heydrich, deel 3


Museum Kampa

Dit museum voor moderne kunst is te vinden aan de Moldau, op het eiland Kampa. 

De exposities zijn zeer uiteenlopend.

Elk jaar herdenkt de Museum Kampa-Jan en Meda Mládek Stichting de advocaat en parlementslid Milada Horáková, wiens onverzettelijkheid in het verzonnen politieke proces en de daaropvolgende doodstraf een symbool werden van verzet tegen alle vormen van totalitaire regimes. De naam van Milada Horáková is een synoniem voor moed, bereidheid om wetteloosheid, onrecht en manipulatie te bestrijden; dat maakt haar nalatenschap uiterst actueel en actueel.

Website Museum kampa

 


Museum van het Communisme

Dit museum neemt je mee terug in de tijd. Naar de periode 1948-1989 om precies te zijn. Je krijgt inzicht hoe het er onder het communistisch bewind aan toe ging in het dagelijks leven, op school, in de politiek en in de sport. 

Verder komt de propaganda, de censuur en de onderdrukking aan bod.

Website Museum van het communisme

 


Illusion Art Museum

Op het Oude Stadsplein ligt het Illusion Art Museum. In dit museum mag je de kunstwerken aanraken, zodat de foto die je maakt eruit ziet alsof je onderdeel bent geworden van de kunst.

Illusies, trick-art, gezichtsbedrog......je vindt het hier.

Website Illusion Art Museum