Top 2000 Tip: Videoclip in Praag

Gepubliceerd op 26 augustus 2020 om 15:19

De Top 2000 is traditioneel gezien de leukste muzieklijst van deze eeuw. De meest dramatisch slechte nummers worden afgewisseld met pareltjes. Vloeken op de eerste categorie, "Hoe kan je hier nou op stemmen", de radio keihard zetten bij de tweede categorie en je huisgenoten vervloeken wanneer ze erdoorheen gaan praten. Bij ons thuis staat het altijd aan.

Wanneer ik in een spinningles rond kerst vraag, wie er nog meer luistert naar de Top 2000, dan blijk ik vaak de enige. Toch is de gemiddelde leeftijd van mijn deelnemers uitermate geschikt om op Radio 2 af te stemmen en naar oude mannenrock te luisteren, zoals Led Zeppelin, Pink Floyd, Golden Earring, Queen en de rest.

Het is leuker om een traditie te vieren met mensen met dezelfde hobby, muziek in lijstjesvorm, de Top 2000 dus. Daarom ga ik op zoek naar de lijstjes van anderen op Facebook, check ik hun nummers en kom ik tot de conclusie dat smaken erg verschillen. Heerlijk is dat. Gelukkig selecteer je je vrienden niet op muzieksmaak...........

Zomer '88, een mooiere zomer hebben we niet gehad. Nederland wint het EK voetbal.

Het is 1988, Nederland heeft net het EK'88 gewonnen, de top 40 staat vol met Oranje-liedjes, wanneer ik op 15 jarige leeftijd de TV aanzet en op de knoppen druk om te zappen naar MTV. Zonder afstandsbediening. Die hadden ze in die tijd wel, maar onze oude televisie deed het nog. En als iets het doet, dan ga je het niet vervangen. Zo ben ik opgevoed en heel stiekem (of niet), voed ik mijn jongens ook zo op. En wat heb ik me als puber misdragen, omdat ik vond dat we een nieuwe TV nodig hadden en ook meteen een videorecorder. Na twee jaar zeuren is die laatste in 1989 er toch gekomen. Maar dat terzijde......

Voor de jonkies onder jullie...........MTV liet toen nog videoclips zien, die je nu kunt binge watchen op YouTube.

Videoclip in Praag geschoten

Ergens in de zomer van '88 kwam er een clip voorbij, met prachtige beelden van een kerkhof, dat is wat ik me er nog van herinner. Waar de clip was opgenomen wist ik toen nog niet. Maar de beelden bleven hangen, het nummer zelf maakte wat minder indruk. Wel beter dan hun vorige single New Sensation. Toch is de band met hun album Kick een van de best verkopende bands van die tijd. Smaken verschillen, ook in 1988.

INXS in Praag

Laatst hoorde ik mijn tip voor de top 2000 weer eens op de radio en ben ik de clip gaan kijken. Die had ik zeker al 25 jaar niet gezien. Wow, wat een beelden van Praag. Uit een tijd dat het communisme nog de dienst uitmaakte en er heel wat geregeld moest worden om zo'n clip te schieten.

De beelden zijn nostalgisch om verschillende redenen. De clip is oud, Praag ziet er somber uit en de zanger heeft zich in 1997 van het leven beroofd. Allemaal ingrediënten voor mij om het nummer een tweede kans te geven en op mijn lijstje te zetten voor de Top 2000. Laat ik de muziek nu opeens ook mooier vinden dan toen. Kan geen toeval zijn!

Ik houd je niet langer is spanning.

De echte muziekfan weet inmiddels over welk nummer ik het heb.

Jij nog niet? Scrollen maar...

 

Powered by GetYourGuide

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Ronnie
4 jaar geleden

Verrek.. je hebt gelijk. Heb het nummer vroeger veel gedraaid en de clip gezien. Destijds nooit geweten dat het Praag was. Melancholisch.