Praag, 17 bruggen plus 1 wonder: de Karelsbrug

Gepubliceerd op 29 augustus 2020 om 09:22

Wanneer je in Praag van de ene kant naar de andere kant van de Moldau wilde, had je tot 1841 een paar keuzes. Zwemmen, met een bootje of over de Karelsbrug. Van 1357 tot aan 1841 was dit namelijk de enige brug over de rivier. Sinds 1841 zijn er 17 andere bruggen bijgebouwd. 

Cruijff, van Basten en Gullit

Is het de brug zelf? Zijn het de dertig standbeelden aan weerszijde? Is het de gezelligheid van Parijs aandoende karikatuurtekenaars, de bandjes en de straatverkopers? Of is het het ongelooflijk mooie 360 graden panorama uitzicht wanneer je op de brug staat?

Alle bovenstaande antwoorden zijn goed. De brug maakt op mensen zoveel indruk, dat dit het eerste is wat ze noemen als ik het over Praag heb. "O ja daar heb je toch de Karelsbrug?"

Net als vroeger dat wanneer je in het buitenland zei dat je uit Nederland kwam, vaak het rijtje Cruijff, van Basten en Gullit opgesomd werd om te laten zien dat ze Nederland echt kenden.

Karlův most, Karelsburg

Mánesův most, Mánes Brug

Most legii Praag

Most Legii, Brug der legioenen

Hoe kregen ze vroeger die zware stenen op hun plek?

Kom een keer naar Praag om met je eigen ogen te zien en te voelen wat deze mystieke, romantische en wonderschone plek met je doet.

Wat ik mij afvraag, wanneer ik een middeleeuwse kerk of in dit geval een brug uit 1357 zie, is hoe ze dit in die tijd konden bouwen. Mijn kennis over de geschiedenis van de hijskraan is nihil, maar ik weet wel dat je onmogelijk met je handen een van de stenen kunt optillen die gebruikt zijn voor de brug.

Ze moeten machines hebben ontwikkeld, zonder elektriciteit uiteraard, maar met hefbomen, touwen en draaimechanismen. Wanneer je dieper op YouTube terecht komt en ook Tsjechische filmpjes gaat kijken, kom je af en toe een super fraaie video tegen. De volgende keer dat je over deze waanzinnig mooie brug loopt, zie je niet alleen de schoonheid ervan, maar ook de uitermate vernuftige manier van bouwen.

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.