Het Karelsbrug Museum, een kijkje in de 14e eeuw

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 14:24

Het Karelsbrug Museum staat in het teken van... de Karelsbrug. Maar er is meer te zien en te beleven in dit kleine museum. Het museum stond oktober 2021 op mijn programma en het heeft me positief verrast. In een eerdere blog schreef ik, dat ik benieuwd was hoe de Karelsbrug gebouwd is en welke machines in de 14e eeuw zijn gebruikt. Dat laat dit museum op een bijzondere en doeltreffende manier zien.

Kruisvaardersplein - Křižovnické námesti

Het pleintje voor de Karelsbrug, Křižovnické námesti, met het imposante standbeeld van Karel IV weet iedereen te vinden. De ingang van het museum was voor mij minder eenvoudig ...op google maps staat namelijk een ander adres, waardoor ik de ingang niet had verwacht op het plein.  

Links van de Kerk van St. Franciscus van Assisi zit een doorgang naar het museum. Dat valt niet zo op en je loopt er ook niet even naar binnen om te kijken.

Standbeeld Karel IV voor het muesum

Muzeum 1-3-5-7-9-7-5-3-1

Wanneer je het eenmaal weet, valt achteraf duidelijk op dat er Muzeum staat. Alleen niet welk museum het is. Daar zouden ze marketing-technisch meer mee kunnen doen. Als je dichterbij komt zie je het numerologisch palindroom 1-3-5-7-9-7-5-3-1. Dat zegt alleen de Praag-kenner direct iets. 

Het getal staat voor de datum waarop Karel IV de eerste steen van de Karelsbrug zou hebben gelegd: het jaar 1357, op 9 juli om 5.31 uur. 

Entree van het museum

Orde van de Kruisvaarders met de Rode Ster

Het museum is gevestigd in het Kruisherenklooster, het barokke gebouw van de Orde van de Kruisvaarders met de Rode Ster, gesticht door St. Agnes van Bohemen in 1252.

Kijk ook op het trottoir voor de kerk, waar twee rode kruizen zichtbaar zijn, het wapen van de Orde.

Koop een los kaartje voor het museum of in combinatie met de Venice Boat Tour. In dat geval heb je gratis toegang tot het museum. Ik wilde toch al naar het museum, dus voor mij was het een gratis boottochtje. Beide de moeite waard.

 

De Karelsbrug in aanbouw

In het museum bevinden zich meerdere zaaltjes, die allemaal een ander thema hebben. Loop er doorheen en leer over de geschiedenis van de Karelsbrug en Praag.

Je krijgt een beeld van de bouw van de Karelsbrug door middel van een animatie, miniatuur bouwwerktuigen en origineel gereedschap uit de 14e eeuw. Je ziet hoe de zware stenen zijn verplaatst middels katrollen en grijpers.

Het schijnt dat je zelf een aantal werktuigen mag bedienen, maar dat was tijdens mijn bezoek niet zichtbaar. Ik ben te bescheiden om zomaar wat te proberen, met de kans dat ik een en ander onherstelbaar beschadig. Ik kom nog uit een tijd, dat je in een museum niks aanraakt.

Werktuigen en gereedschap uit de 14e eeuw

Model van de constructie van de Karelsbrug

Je ziet 's werelds grootste en meest gedetailleerde model van de constructie van de gotische brug, inclusief meer dan driehonderd miniatuur bouwvakkers. Dit spreekt tot de verbeelding, want je krijgt zo een idee van hoe het er in de 14e eeuw uitzag. Je ziet de inmiddels vergane watermolens, die vlakbij de Karelsbrug stonden. 

Het model van de constructie van de Karelsbrug

Door de eeuwen heen is de Karelsbrug meerdere keren gerestaureerd en is het wegdek aangepast aan het verkeer. Wist je dat er trams en auto's over de Karelsbrug hebben gereden? Je ziet hoe de lagen van het wegdek zijn opgebouwd en welke materialen zijn gebruikt. 

Je ziet replica's van de plaquettes van de legende van Johannes van Nepomuk, enkele standbeelden, de geschiedenis van de overstromingen van de Moldau en nog veel meer.

Vergeet ondertussen niet uit de ramen te kijken voor een prachtig uitzicht op de Karelsbrug en de Praagse Burcht.

De Judithbrug

Je ziet het laatst overgebleven gedeelte van de Judithbrug. Deze brug was de tweede stenen brug in Centraal-Europa, gebouwd aan het einde van de twaalfde eeuw. 

In 1342 is de brug door overstromingen verwoest. De Karelsbrug is iets zuidelijker ter vervanging van de Judithbrug opgebouwd. Nadat je een aantal traptreden bent afgedaald, kom je in een vochtige ruimte waar je enkele restanten kunt bewonderen.

Een overgebleven gedeelte van de Judith-brug in het Karelsbrug museum

Conclusie

Voor iedereen die van geschiedenis houdt is dit museum (met of zonder boottocht) de moeite waard. Voor gezinnen met kinderen is de boottocht helemaal een aanrader. Je krijgt een drankje, een hapje en oortjes voor de Nederlandstalige audiogids. Het museum kun je dan eventueel bezoeken, want die is dan gratis.

Wat vond jij van het museum? Laat hieronder je reactie achter voor andere Praag liefhebbers.

Het museum op de kaart: ingang links naast de kerk.

Ticket voor de Praag Venetië Boot Tour geeft gratis entree tot het Karelsbrug Museum.

Je kunt uiteraard ook kaartjes kopen bij de entree van het museum of bij een van de matrozen, die je op en om het plein vindt.

Lees ook:

Rondvaart Praag Venetië Tour

De legende van de Karelsbrug en Jan Nepomucký

De Karelsbrug

Praag, 17 bruggen plus 1 wonder: de Karelsbrug

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.