Hotspot: Waldsteinpaleis, tuinen en de bewaker

Gepubliceerd op 24 november 2020 om 14:08

Tussen Malostranska en de Praagse Burcht ligt een schitterende complex, het Waldstein (Wallenstein) paleis. Dit is gebouwd tussen 1623 en 1630 in opdracht van Albrecht von Wallenstein, die naam en fortuin maakte als de opperbevelhebber van de keizerlijke strijdkrachten in de Dertigjarige Oorlog. Keizer Ferdinand II vreesde de berekenende geest van Albrecht von Wallenstein en liet hem in 1634 vermoorden in de stad Eger (nu Cheb). Wallenstein heeft dus maar kort kunnen wonen in en genieten van zijn paleis.

Waldstein paleis

Praagse Burcht versus Waldstein paleis? Zeg het maar.

Het paleis en de tuinen waren gebouwd om te "rivaliseren" met de Praagse Burcht. De tuin, gratis toegankelijk en in Italiaanse stijl, omvat een volière, een grot en een fontein en replica's van beeldhouwwerken van de Nederlander Adriaen de Vries (ca. 1545-1626). De originele beeldhouwwerken zijn in 1648 door de Zweden geplunderd en nu te zien in het Drottningholm-paleis, even buiten Stockholm.

In deze tuin heerst een serene stilte, waardoor je niet het gevoel hebt in een wereldstad rond te lopen. Mooi aangelegde paadjes met fonteinen en witte pauwen sieren de tuin op. In het water zwemmen de mooiste karpers. Op gepaste afstand zie je de Praagse Burcht een beetje neerkijken.

Waldstein paleis

Alles straalt rust uit in de tuinen van het Waldstein paleis

Enige gesprek met een Tsjech in 9 keer Praag

Dit is de enige plek waar het me is gelukt om met een Tsjech een gesprek aan te knopen. Op afstand zag ik een vriendelijke bewaker op een bankje zitten, zwarte broek, blauw hemd. Schitterend witte tanden, stevig postuur en het verschil in cultuur was zichtbaar. Het was een apart gezicht in Praag. Je ziet namelijk niet veel mensen met Afrikaanse of Afro-Amerikaanse roots in Praag. Zelfs niet tussen de toeristen. Deze mooie Afrikaanse verschijning had als job om mensen erop te wijzen dat ze de vissen niet mochten voeren. Een leuk schouwspel. Hij oogde heel relaxed, stond op en op alle manieren zag je dat hij Zen was. 

Deel van het paleis voor metrostation Malostranská

Fresco's

Kunstmatige grot

Toen hij een dame in het Tsjechisch vriendelijk had aangesproken, liep hij op z'n Afrikaanse gemak terug naar een bankje onder een schaduw gevende boom.

Zelf ben ik eerder afstandelijk dan gemakkelijk benaderbaar te noemen (misschien bevalt Praag me daarom zo goed, tussen soortgenoten), maar het leek me leuk om kennis te maken met de bewaker. Hij had iets ontwapenend. "Hi there, how are you doing?"  Voor degenen die Friends hebben gezien, niet als Joey deze zin uitspreken!

We raakten aan de praat. De man bleek oorspronkelijk Senegalees en al 24 jaar in Tsjechië te wonen. Zijn vrouw was Tsjechisch. Ik vertelde hem dat hij de eerste was met wie ik een gesprek kon aanknopen en dat de gemiddelde Tsjech op mij nogal een koude, afstandelijke en bijna argwanende indruk maakt, als je hem of haar een vraag stelt. Dat beaamde hij zeer zeker en gezien zijn roots, leek me geen groter contrast mogelijk.

Zijn ogen dwaalden af en toe af naar het water en de mensen, omdat hij nog steeds een job te doen had. Kort nog gesproken over die verdomd moeilijk te leren en onder de knie te krijgen Slavische taal en het slechtere weer ten opzichte van Senegal. Daarna heb ik hem bedankt en vervolgde mijn weg.

Achteraf heb ik spijt dat ik te verlegen of bescheiden was om met hem op de foto te gaan. Maar van een afstandje heb ik een discrete foto genomen. Hij is voor mij een kruising tussen Morgan Freeman, Forest Whitaker en Denzel Washington. 

Hoop deze man nog een keer te ontmoeten. Het lijkt me de baan van mijn dromen, op een van de mooiste plekken in Praag. Voor een weekje dan..........

De bewaker zit relaxed in de schaduw

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.