Wanneer kun je het beste naar Praag?

Gepubliceerd op 3 december 2020 om 15:51

Praag is altijd mooi, dus het maakt niet veel uit wanneer je gaat. Als je je goed voorbereid op je trip, kun je het bij ieder weerbeeld naar je zin hebben. Er zijn wel zaken waar je rekening mee moet houden, zoals je kledingkeuze en je schoeisel. Laat je naaldhakken sowieso thuis, want daar kom je niet ver mee op de kleine kasseien van de Praagse straatjes.

Is het droog, dan loop je heerlijk door de straten en parken. Je geniet van het openluchtmuseum, dat Praag is. Regent het of is het heel koud, ga dan lekker naar binnen. Je blijft wat langer hangen in een café, je bezoekt een museum of een andere bezienswaardigheid.

Hier volgen een paar voor- en mogelijke nadelen van ieder seizoen.

Lente

Praag is waanzinnig mooi in de lente. Bloesem in de bomen, blaadjes krijgen een heldere groene kleur. De temperatuur is 's nachts nog laag, maar overdag meestal aangenaam om met een dun jack of zelfs zonder jas te wandelen. 

Menig terras opent zijn deuren en op een zonnige dag wordt het al snel 20 graden. Persoonlijk is de lente mijn favoriet. Ga dan zeker naar de Petrin heuvel, als je van natuur en uitzicht houdt.

Uitzicht op de stad vanaf de Petrin heuvel.

De bomen op de Petrin heuvel staan in bloei.

Dreigende lucht in de lente aan de Moldau

Zomer

De zomer is niet mijn eerste keuze om naar Praag te gaan. In normale tijden zonder Corona is het in de zomer extra druk, (heel) warm en het is lastig om verkoeling te krijgen, afgezien van een ijsje of een koud biertje.

Er zijn wel zwembaden wat verder buiten het centrum, maar een strand zal je hier niet tegenkomen. Voor zover ik weet mag je niet zwemmen in de Moldau.

Als het niet te warm is, is Praag uiteraard ook 's zomers wonderschoon. 

Voordeel is dat het lang licht blijft, zodat je in de koelere avonduren nog steeds kunt genieten van de stad.

Herfst

Mijn ervaring is dat september, eind oktober en begin november prima te doen zijn in Praag. Het regent er net zo wisselvallig als in Nederland. Er komen regelmatig nog temperaturen van 15-20 graden voor in deze periode. De laatste keren in deze periode was het de hele week prima wandelweer.

Los van de temperatuur is de herfst (september/oktober) schitterend om door de parken te lopen. De blaadjes aan de bomen vertonen alle kleuren van de regenboog. Het is minder druk dan in de lente en de zomer. In november heb je kans dat de blaadjes zijn gevallen. Kale bomen maken je foto's wat minder gezellig.

Een schitterend pallet aan kleuren

Winter

De wintermaanden kunnen grauw en grijs zijn. Warme kleding, handschoenen en waterdichte en (stevige) wandelschoenen zijn nu aan te raden. Wanneer het net vriest met een heldere blauwe lucht is Praag 's winters op zijn mooist. Ligt er dan ook nog een pak net gevallen sneeuw, dan begeef je je in winterwonderland. Helaas heb ik dit nog niet mogen aanschouwen, maar dat komt nog.

Sneeuw hult Praag in mysterie

Praag wordt wit

De decembermaand is voor kerstliefhebbers een extra reden om te gaan. Veel plekken in de stad zijn versierd met kerstbomen, kerststalletjes en gezellige verlichting.

Kerstmarkt 2019 op het Oude Stadsplein

Kerst op het Oude Stadsplein 2019

Wat is of lijkt jouw favoriete seizoen om naar Praag te gaan?

Laat hieronder je reactie achter met een korte uitleg.

 

Foto's van Milan Bachan Bahy

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Hinke
4 jaar geleden

Praag in de herfst is prachtig, niet te druk en het weer is vaak nog heerlijk, wij hebben in oktober al verschillende keren zonder jas of met vest door Praag gelopen