Onopvallende wondertjes in de straten van Praag

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 19:07

Vreemd gevormde stenen op de hoeken van Praagse huizen of bij passages. 

Weinig mensen merken ze op, terwijl je ze in Praag letterlijk bij elke stap kan zien. Als je er maar op let.

Waar heb ik het over?

Meestal geef ik als tip om In Praag omhoog te kijken, als je mooie ornamenten, geveltjes of straatkunst wilt zien. In dit geval loont het de moeite om omlaag te kijken. 

Het gaat in dit geval om de zogenaamde hoekstenen of schamppalen, die de hoeken van gebouwen beschermden tegen de wielen van rijtuigen. Geen specifiek Praags fenomeen, want je komt ze in iedere oudere stad tegen.

Ze beschermden de gebouwen van Praag tegen door paarden getrokken koetsen. 

Het rijtuig had grote wielen en was niet zo gemakkelijk te besturen als de auto's van vandaag, dus deze stenen waren nodig ter bescherming. Omdat de gebouwen in Praag centrum oud zijn, zie je ze overal.

We kunnen ze zelfs vinden in smalle straatjes, waar ze letterlijk om een paar meter liggen.

Tegenwoordig hebben deze hoekstenen hun oorspronkelijke functie volledig verloren en worden ze vooral gebruikt door honden. Er zijn er minstens honderden in de straten van Praag en ze komen in ontelbare vormen. 

Cilinders, bollen, halve bollen of zelfs piramides, ze kunnen zelfs uit meerdere stukken bestaan . 

De gebruikte materialen zijn erg divers. De oudste zijn gemaakt van zandsteen, er is marmer gebruikt, later graniet en als laatste travertijn en ijzer.

Hoeksteen bij Týn, achter de Týn kerk

Hoekstenen bij de Joodse synagoge

Hoeksteen bij Na Kampě

Duivel op de hoek van Husovka

Een van de meest interessante hoekstenen is te vinden op de hoek van de straten Na Perštýně en Husova.

"Het is een grimas met gezwollen wangen, uitstekende tong en gekrulde hoeken op zijn hoofd - de meest indrukwekkende hoeksteen van de oude stad en waarschijnlijk van heel Praag. Misschien kan deze en nog een van de mooie hoekstenen zijn ontstaan ​​in een van de beroemde Praagse steenhouwers. Helaas is er een soort anonimiteit over de makers en de oorsprong, ” legt Stanislav Srnský van de Club for Old Prague uit.

Juni 2021, foto van VOP

Het gezicht in Liliová

Een paar stappen verwijderd van de Duivel, op de hoek van Liliová en Zlatá, kom je een steen tegen die op een menselijke figuur lijkt. Aan de bovenkant is zelfs een gemarkeerd gezicht. Het is echter niet bekend of de hint van het gezicht oorspronkelijk in de hoeksteen was gegraveerd of later door een amateur is toegevoegd.

Gezien de weinig artistieke uitingen, vermoed ik het laatste.

Bescherming van paleizen

Naast de hoekstenen zie je in in Praag een aantal paaltjes in rijen gerangschikt. Deze waren en zijn vooral te vinden voor paleizen en belangrijke gebouwen. Ze beschermden de muren van de gevel. En nog steeds dienen ze om te voorkomen dat auto's de stoep op rijden of er parkeren .

Het is de moeite waard om de 27 moderne palen op het Malostranské náměstí voor het Liechtensteinpaleis te bekijken. Ze representeren de 27 slachtoffers van de executie van 21 juni 1621. Hierbij werden 27 Boheemse leiders door het Habsburgse Huis geëxecuteerd na de landgoedopstand. Karel I van Liechtenstein bewoonde het paleis destijds van en gaf de opdracht voor de executie. 

Een deel van de 27 paaltjes voor het Liechtenstein paleis

Details van het paaltje

Dit is een blog, die het nieuws niet zal halen, maar het is altijd leuk om weer wat geleerd te hebben, nietwaar. 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.