Nieuws, veranderingen en ontwikkelingen Praag 2021

Gepubliceerd op 25 mei 2021 om 13:27

Sinds de Corona-periode is aangebroken is Praag veel rustiger geweest. Er waren weinig toeristen, er was een avondklok, gesloten winkels en restaurants en beperkt reisverkeer tussen wijken, dorpen en steden. Het centrum leek wel een spookstad.

Langzaam wordt er meer versoepeld en krijgt Praag haar oude leven terug. De stad heeft in de rustige tijd niet stilgestaan en zijn er dingen veranderd. Er zijn bedrijven omgevallen, nieuwe bijgekomen en plannen gemaakt voor de toekomst.

Voor iedereen die lang niet in Praag is geweest of er straks voor het eerst komt, volgt hier een kort overzicht van nieuwtjes, veranderingen en ontwikkelingen in de stad. 

 

1. De Maria Zuil op het Oude Stadsplein is terug van weggeweest:

Van 1650 tot en met 1918 heeft de "oude" Maria Zuil gestaan op het Staroměstské náměstí. Kort na de 30-jarige oorlog is het bouwwerk verrezen als dank voor de rol van de stad in de Slag om Praag in 1648, die resulteerde in een Boheemse overwinning op het Zweedse rijk .

In 1915 werd het Jan Hus Memorial op het plein opgericht. Hus was de stichter van de Hussieten , een pre-protestantse religieuze hervormingsbeweging, die wegens ketterij door de katholieke kerk werd geëxecuteerd . De constructie van dit monument werd beschouwd als een weergave van de veranderende houding van Praag, die steeds verder wegging van de katholieke kerk.

In de herfst van 1918 was het Oostenrijks-Hongaarse rijk bijna verslagen en stond het op het punt te worden ontmanteld. Tsjecho-Slowakije werd onafhankelijk verklaard. In deze context werd op 3 november 1918 de zuil, beschouwd als een symbool van de monarchie en het katholicisme, afgebroken.

De reconstructie van de zuil werd verschillende keren afgewezen, meest recentelijk in september 2017, toen gemeenteraadsleden suggereerden dat het de mensen van Praag verdeelde in plaats van ze te verzoenen. Tegenstanders zien de zuil als een symbool van de onderdrukking (na het verlies van slag om de Witte Berg) door de katholieke Habsburgse heersers. 

Uiteindelijk is de zuil er toch gekomen (officieel 15 augustus 2020) en het staat op exact dezelfde plek als ruim honderd jaar ervoor.

De Maria Zuil op het Oude Stadsplein

2. Een halve liter Pilsner van de tap kost binnenkort mogelijk CZK 60

Nog steeds veel goedkoper dan menig Europese (hoofd)stad, maar door de 'Corona-crisis' zullen de bierprijzen in Praag de komende tijd stijgen. 

Lees hier het artikel: 

Het heerlijke bier wordt iets duurder

3. Wijnliefhebbers opgelet: de grootste wijnwinkel in Praag is geopend voor klanten.

In Láhve, de nieuw geopende winkel van 270 m2 in Liben (Praag 9), vinden shoppers ongeveer 500 unieke soorten wijn. 

Je kunt tevens olijfolie en mosterd uit Italië tegenkomen, knapperige Zweedse Krisprolls-sandwiches, die nieuw zijn op de Tsjechische markt, Tsjechisch kwaliteitsglas, verschillende wijnaccessoires en nog veel meer.

https://www.lahve-lahve.cz/

 

Adres: Českomoravská 2517/13, Libeň

Wijnliefhebber?

4. Trams, bussen, metro's krijgen een nieuw kleurenpatroon

Inmiddels rijden er al een aantal gestreepte vervoermiddelen door de straten van Praag.

Rood werd gekozen als een kleur geïnspireerd op een iconische T3-tram - een typisch symbool voor Praag, maar ook omdat rood de kleur is van het stadslogo. Grijs verving wit als basiskleur vanwege de verminderde zichtbaarheid van vuil op voertuigen die nu "schoner" zouden moeten lijken.

Nieuwe kleurenpatroon op een tram in Praag

5. De plaats van de moord op Heydrich is versierd met een muurschildering met het verhaal van de parachutisten

De bijna 200 meter lange muur is beschilderd met zwarte silhouetten van het vliegtuig waarmee de parachutisten arriveerden, de parachutisten zelf, een auto met een nazi-leider, een legendarisch wiel en helemaal aan het einde een gestileerde kerk in Praag 2, waar de helden van het Tsjechoslowaakse verzet de dood vonden.

Lees het Tsjechische artikel hier (Vertaling in het Nederlands even aanzetten)

Hier zie je in een video de hele muur

6. Vanaf 1 augustus 2021 stijgen de tarieven voor het OV

Het openbaar vervoer in Praag is goed geregeld en erg goedkoop. Door de hogere kosten gaan de tarieven deze zomer wel iets omhoog:

CZK 24 wordt CZK 30 voor een 30 minuten kaartje

CZK 32 wordt CZK 40 voor een 90 minuten kaartje

CZK 110 wordt CZK 120 voor een 24 uurs kaart

CZK 310 wordt CZK 330 voor een 72 uurs kaart

Niet heel erg schokkend, maar wel goed om te weten. Kaartje altijd afstempelen in de automaat, want de boete voor zwartrijden is hoog (CKZ 800).

 

Meer lezen over het openbaar vervoer in Praag? Klik hier.

7. Voetbalseizoen '20-21

Het voetbalseizoen voor clubs loopt ten einde en de focus zal nu gaan liggen op het EK. Tsjechië is ingedeeld bij Engeland, Kroatië en Schotland. Een pittige poule en Tsjechië zal waarschijnlijk met Kroatië strijden om de tweede plek in de poule. Met Schotland als gevaarlijke outsider en Engeland als topfavoriet, zelfs voor het winnen van het EK.

Het EK begint op vrijdag 11 juni en eindigt met de finale op zondag 11 juli.

Tsjechisch elftal

Hoe hebben de Praagse clubs het gedaan?

Slavia Praag is kampioen geworden in de Fortuna Liga (Eredivisie van Tsjechië) op ruime afstand van de nummer twee, Sparta Praag. Op een verdienstelijke negende of tiende plek vinden we Bohemians 1905 terug. Een divisie lager heeft Victoria Zizkov een prima seizoen gedraaid en zal op een vierde of vijfde plaats eindigen. Er is in beide divisies op het moment van schrijven nog één speelronde te gaan.

 

Licentie Victoria Zizkov voor volgend jaar onzeker

Of de laatste club volgend jaar mee zal kunnen spelen is nog niet geheel zeker, want het stadion voldoet niet aan de eisen van de UEFA en dient gerenoveerd te worden. Bovendien is het stadion niet van de club maar van de gemeente. Onderhandelingen met Praag 3 (stadsdeel waar het stadion in ligt) van meer dan een jaar over de aankoop van het stadion en investeringen in de wederopbouw zijn helaas nog steeds zonder resultaat.

Lees het gehele artikel hier (vertaling wel even aanzetten)

8. Plannen voor een nieuwe promenade 

Er liggen plannen om vlakbij de Karelsbrug een promenade te maken onder de Smetanovo nábř. Deze loopbrug voor voetgangers komt dan uit boven de Moldau met waanzinnig uitzicht op de Praagse Burcht en de Karelsbrug. Dat zal deze plek aanzienlijk drukker maken dan het nu al is.

Zoals met iedere verandering zijn er voor- en tegenstanders van dit plan. De toekomst zal uitwijzen of het een verstandige keuze is geweest.

Terras en promenade 

Promenade voor voetgangers boven de Moldau

9. Verliefd op Praag en toeristen binnenkort naar Praag?

Eind juni hoop ik met Verliefd op Praag in Praag te kunnen zijn. Dan kan ik nieuwe ervaringen opdoen, foto's maken, met eigen ogen zien wat er is veranderd en of alles wat nu op mijn website staat nog klopt.

Wat zou het fantastisch zijn als dat door kan gaan! Niet alleen voor mij maar voor iedereen die weer eens buiten de grenzen van Nederland wil rondlopen.

Tot snel, het liefst vanuit Praag........ 

Verliefd op Praag

Rating: 5 sterren
3 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

richard
3 jaar geleden

Mooie update! Die muurschildering (nr5) ga ik zeker bekijken. Overigens vlakbij, in het Bulovka ziekenhuis, is die Heydrich overleden. Niet echt een toeristische attractie, maar leuk om te weten. En als je daar dan toch in de buurt bent: Pivovar u Bulovky is om de hoek. Mooi brouwerij/cafe, prettige bediening. En fantastisch bier. gr Richard

Verliefd op Praag
3 jaar geleden

Hoi Richard,
Děkuju.
U Bulovky is toegevoegd aan de wandeling in dat gebied. Dan hoef ik niet meer te zoeken naar een leuke kavarna. Het ziekenhuis ligt op de route, dus wie weet is het een kijke waard.